Kroontje van een aardbei is eetbaar Hoewel menig mens het kroontje van een aardbei er het liefst af halen, is het hartstikke eetbaar. De smaak van het kroontje is bitter en schijnt in de buurt van de smaak van spinazie te komen. Sterker nog, er zitten veel gezondheidsvoordelen aan om de blaadjes wél te eten.
Gooi de hele aardbei erin, mét het kroontje. De blaadjes zitten namelijk vol vitaminen en tannines waardoor je smoothie nog gezonder is, hij beter bindt én alles makkelijker mixt.
Dit onderbrengen onder “dingen die we eerder hadden willen leren”: Ja, je kunt aardbeienbladeren eten ! De hele aardbei—inclusief de steel, bladeren, vruchtvlees en natuurlijk de zaden—is veilig om te eten.
Aardbei blad zit vol vitamines en mineralen, zoals vitamine C en calcium en bevat daarnaast sterke antioxidanten. De bladeren zijn te gebruiken als kruidenthee en hebben een milde fruitige smaak. Je kan de bladeren ook toevoegen aan een aardbeien smoothie.
Nieuw onderzoek heeft nu aangetoond dat we beter ook het groene kroontje van aardbeien zouden moeten verorberen. Blijkt dat het kroontje van aardbeien niet alleen goed zou smaken - valt te vergelijken met de smaak van spinazie - het zou ook nog eens heel wat gezondheidsvoordelen hebben.
Het kroontje van aardbeien kun je beter pas verwijderen nadat je de aardbeien hebt gewassen. Doe je dit niet, dan zuigt de aardbei zich vol met water en gaat een deel van de lekkere smaak verloren.
Wateraardbei, dat doet je denken aan lekkere aardbeien. Helaas! De prachtige donkerrode vruchten zijn niet eetbaar. De naam is afgeleid aan de vorm van de vrucht en jammer genoeg niet van de smaak.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
Van het meeste fruit kun je de schil eten. Er zitten vezels en voedingsstoffen in of vlak onder de schil. Het is dus gezond.
Toepassing: De sieraardbei is een prima bodembedekker die leuke eetbare siervruchten geeft, maar deze zijn anders dan de gewone aardbeien; smaak- en geurloos. Ze zijn wel te gebruiken als garnering of versiering van bijv. gebak. Een licht winterdek is aan te bevelen.
Aardbeienbladeren bevatten veel vitamine C, hoewel de vrucht zelf een hogere concentratie vitamine C heeft . "De bladeren bevatten aanzienlijk meer polyfenolen dan de vrucht zelf", legt Edwards uit. "Polyfenolen fungeren als antioxidanten in het lichaam, wat kan helpen het risico op kanker, hart- en vaatziekten en diabetes te verminderen.
Waarom aardbeien pellen? Pellen houdt in dat de groene steel, bekend als de kelk, van de aardbei wordt verwijderd. In tegenstelling tot het simpelweg afsnijden van de steel van de bes, verspilt de pellenmethode niet de bovenkant van de bes en blijft er meer van het fruit behouden .
Aardbeibladeren zijn volledig eetbaar, maar worden niet vaak gegeten. Op voedingsniveau zijn aardbeibladeren vergelijkbaar met andere gezonde groenten en zijn ze rijk aan antioxidanten en voedingsstoffen. Ze kunnen worden gemengd, als thee worden gebruikt of zelfs rauw worden gegeten .
“In een portie van 250 gram aardbeien zit ongeveer evenveel suiker als in een appel. We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.
Het groene bladachtige deel bovenop een aardbei wordt de " kelk " genoemd.
Aardbeien zijn rijk aan mineralen zoals kalium (190 mg), calcium (25 mg) en fosfor (26 mg). Dat kan helpen bij een hoge bloeddruk, en het zou zelfs het cholesterolgehalte in het bloed aanzienlijk verlagen, wat het risico op ziekten als diabetes of kanker kan helpen verminderen.
Kroontje van een aardbei is eetbaar
Hoewel menig mens het kroontje van een aardbei er het liefst af halen, is het hartstikke eetbaar. De smaak van het kroontje is bitter en schijnt in de buurt van de smaak van spinazie te komen. Sterker nog, er zitten veel gezondheidsvoordelen aan om de blaadjes wél te eten.
Schijnvrucht betekent echter niet dat je de bosaardbei niet kunt eten. Sterker nog, de aardbeitjes zijn fris en zoetzuur en rijk aan vitamine C. Ze zijn zeer geschikt voor fruitsiroop of jam. Ook de bladeren kun je eten: voeg ze toe aan je kruidenthee of eet ze als spinazie of in de salade.
Denk bijvoorbeeld aan het frituren van de schil, in Azië wordt de schil van een banaan al jaren op deze manier gegeten. U kunt de bananenschil ook in een smoothie verwerken, of u kunt de schil marineren en vervolgens bakken. Door te marineren verdwijnt de bittere smaak die de schil van nature heeft namelijk een beetje.
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Zomerfruit zoals braambessen, aardbeien, blauwe bes, rode bes en frambozen zijn rijk aan vezels. Vezels dragen bij tot een goede werking van onze darmen. Ze komen onverteerd in de dikke darm terecht waar ze bijvoorbeeld zorgen voor meer of voor een soepelere stoelgang.
Staan aardbeien in de Schijf van Vijf? Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Veel mensen denken dat aardbeien veel suiker bevatten. Maar dat is onterecht! Aardbeien bevatten slechts 5,1 gram suiker per 100 gram.
In de koelkast kan je de aardbeien ±3 dagen bewaren. Tip: laat de kroontjes aan de aardbeien zitten zodat je ze langer kan bewaren. Laat de kroontjes ook op de aardbeien zitten als je ze wast. Dat voorkomt namelijk dat de aardbeien zich volzuigen met water waardoor ze alle smaak verliezen.
Oogsten. Doordragende aardbeien kunnen vanaf juni tot september of zelfs oktober geplukt worden. In de tussentijd vormt de plant steeds nieuwe bloemen en daarna aardbeien. De bloemen van de aardbei zijn ook eetbaar, maar dan krijg je natuurlijk geen aardbei meer.