Tot 1 jaar kan een baby niet voldoende ijzer en goede vetten uit vaste voeding en koemelk halen. Daarom geef je borstvoeding of kunstvoeding afgestemd op wat het lichaam van een baby nodig heeft. In koemelk zitten minder ijzer en goede vetten en meer eiwitten dan in borst- of kunstvoeding.
Een beetje gewone melk is niet schadelijk voor een baby, hij kan het gewoon verteren. Maar als hij te veel gewone melk drinkt, krijgt hij te veel eiwit binnen. Te veel eiwit kan schadelijk zijn voor de nieren van een baby. Ook kunnen de nieren zout nog niet goed verwerken.
Vanaf 1 jaar kun je gewone melk (koemelk) geven in plaats van opvolgmelk. Als je het idee hebt dat je kind aan de smaak moet wennen kun je het eerst half om half mengen. Geleidelijk geef je steeds meer gewone melk en bouw je de opvolgmelk af.
Er zitten bijvoorbeeld gezonde vetten in. En: gewone melk bevat veel eiwit wat nu nog te veel belasting voor die kleine baby-niertjes kan geven. Als je kleintje 8 maanden is, kan een beetje naturel yoghurt of kwark wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de melkbasis blijft.
Sinds een aantal jaren wordt het eten van kaas afgeraden voor kinderen onder de 4 jaar. Maar waarom wordt het eten van kaas afgeraden voor kleine kinderen? Het eten van kaas wordt afgeraden vanwege de hoge hoeveelheid zout, wat de nieren van jonge kinderen niet goed kunnen verwerken.
In kaas gemaakt van rauwe melk kunnen verschillende bacteriën voorkomen, zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli. Daar kun je een voedselinfectie van krijgen. Voor jonge kinderen is het extra belangrijk om geen rauwe melk te drinken en om geen producten te eten waarin rauwe melk verwerkt is.
Nitriet kan bij jonge kinderen ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Nitraatrijke groentes zijn: andijvie, bietjes, bleekselderij, paksoi, postelein, sla, spinazie, snijbiet en venkel. Geef deze groentes niet als jouw kindje nog geen zes maanden is.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
Tussen 15 en 18 maanden is de beste leeftijd om ook de melkvoeding geleidelijk aan in een open beker te geven. Zodra je peuter zittend 100 à 200 ml melk(voeding) uit een kopje kan drinken, kan je de fles geleidelijk aan stopzetten.
Speciale dreumesmelk of peutermelk is niet nodig. De extra vitamines en mineralen daarin heeft je kindje niet nodig, als zij of hij gewoon gezond eet volgens de Schijf van Vijf.
Vanaf 1 jaar tot 4 jaar
Ontbijt: volkoren brood met zachte margarine en beleg en halfvolle melk of borstvoeding. Fruithapje: stuk fruit en bekertje water.
Gewone melk geef je pas vanaf één jaar, omdat het te weinig ijzer en te veel eiwit bevat, dit laatste kunnen de nieren van een baby nog niet aan. Af en toe een slokje of een klein bakje yoghurt is vanaf 8 maanden niet meteen schadelijk, zolang het geen grote hoeveelheden zijn en het geen voeding vervangt.
Sporen van de bacterie kunnen via de pootjes van bijen in honing terechtkomen. De bacterie kan ook voorkomen in thuis bereide en langdurige bewaarde groenten en vlees, knoflook en olie. Het is aan te raden om kinderen tot 1 jaar geen honing te geven om infantiel botulisme te voorkomen.
Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Ze bevatten veel vezels en voedingsstoffen en heel weinig calorieën. Rode paprika's bevatten ontzettend veel vitamine C. Een rode paprika bevat zelfs 2 keer zoveel vitamine C als een groene paprika. Paprika is dus een lekkere en gezonde groente om toe te voegen aan een babyhapje.
Nee, pasgeborenen mogen geen rucola eten . De American Academy of Pediatrics beveelt exclusieve borstvoeding aan gedurende de eerste zes maanden van het leven. Als borstvoeding niet mogelijk is, kan flesvoeding worden gebruikt. Vaste voeding, waaronder rucola, mag pas worden geïntroduceerd rond de leeftijd van zes maanden.
Borstvoeding of formule is en blijft totdat je kindje 1 jaar oud is de grootste melkbron in zijn/haar dieet, vandaar dat een klein schaaltje yoghurt (bijvoorbeeld 100 gram) vanaf 8 maanden wel mag, maar dit niet de hoofdmoot van de voeding dient te zijn.
6 maanden +: Bied verse, gepasteuriseerde mozzarella (het type dat in water of wei wordt verkocht) aan in brede, platte plakken zodat de baby ze kan vasthouden en op kan kauwen . Verse mozzarella kan ook worden versnipperd en gesmolten in of op de voeding van de baby, maar strooi het spaarzaam, omdat klontjes gesmolten kaas een verhoogd risico op verstikking opleveren.
Wanneer mogen baby's roomkaas? Roomkaas mag worden geïntroduceerd zodra de baby klaar is om vast voedsel te gaan eten, wat over het algemeen rond de leeftijd van 6 maanden is .
9 maanden oud + : Op deze leeftijd ontwikkelen baby's de pincetgreep (waar de duim en wijsvinger elkaar ontmoeten), waardoor ze kleinere stukjes voedsel kunnen oppakken. Snijd grote, buisvormige pasta's doormidden, of bied macaroni, gevierendeelde ravioli of gehakte noedels aan.
Staan er toastjes filet americain of plakjes ossenworst op tafel? Het is beter om een baby, peuter en jonge kleuters dit niet te geven. Dit vlees is namelijk rauw. Omdat de weerstand van jonge kinderen nog in opbouw is, en ze er misschien nog niet goed op reageren, kun je dit beter even laten staan.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven. Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën in zitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn.
Rauwe vis, rauw vlees en producten met rauwe eieren of melk kan je het beste vermijden. Er kunnen schadelijke bacteriën in zitten waar je kindje extra gevoelig voor is. Voorbeelden van deze producten zijn filet americain en ossenworst.