Uit onderzoek blijkt dat pure chocolade kan helpen om het HDL-cholesterol te verhogen en het LDL-cholesterol juist te verlagen. Daarnaast helpt het om de oxidatie van LDL-cholesterol tegen te gaan (dankzij de antioxidanten die erin zitten).
Walnoot koekjes zijn gezond
Walnoten zorgen voor een toename van het goede HDL cholesterol en een afname van het slechte LDL cholesterol in ons bloed.
Pure chocolade verhoogt het goede cholesterolgehalte
Dit komt omdat de cacao antioxidanten bevat die kunnen voorkomen dat er schade ontstaat door oxidatie.
Probeer pure chocolade
Pure chocolade is de cholesterolvriendelijke keuze van Alice Trivas, RD, CD van het Center for Nutrition in Salt Lake City, Utah. 2 "De 'high-end' merken (en die met veel cacao) bevatten doorgaans de meeste voedingsstoffen, maar u moet wel opletten met hun cafeïnegehalte.
Gezondheidsleraar Jeffrey Raucci merkt op: "Voor anderen die het als tussendoortje eten en niet erg actief zijn, zitten er veel verzadigde en transvetten in de ingrediënten die kunnen leiden tot een hoog cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten ." Te veel Nutella eten kan veel gezondheidsproblemen veroorzaken.
Wat u moet weten over ijs en cholesterolgehaltes. IJs kan veel verzadigd vet en geraffineerde suiker bevatten. Regelmatig grote hoeveelheden van dit dessert consumeren kan potentieel het LDL-gehalte (low-density lipoprotein), ook wel bekend als "slechte" cholesterol, in het bloed verhogen .
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Het eten van pure chocolade en cacao alleen lijkt geen groot effect te hebben op de gezondheid van het hart, zei ze. " Chocolade verhoogt het cholesterolgehalte niet, maar verlaagt het ook niet ."
Op de site van het Voedingscentrum vind je voorbeelden van bakrecepten die geschikt zijn voor mensen met een hoog cholesterol. Bijvoorbeeld: appelcake. sinaasappelmuffins.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Griekse yoghurt bevat veel verzadigd vet omdat er room aan is toegevoegd. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Griekse yoghurt bevat ook veel calorieën.
Gewone boerenkoolchips zonder toegevoegd vet of kaas kunnen een veilige snackoptie zijn voor mensen met een hoog cholesterolgehalte.
Volkoren crackers met hummus zijn een geweldige snack voor het slapengaan met cholesterolverlagend potentieel. Volkoren producten kunnen een geweldige bron van vezels zijn, en sommige crackers zijn ook een goede bron van onverzadigd vet. Controleer het voedingslabel om er zeker van te zijn, aangezien producten kunnen variëren.
Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten. Ze verhogen het LDL-cholesterol in het bloed, oftewel het slechte cholesterol. Onverzadigde vetten daarentegen verlagen juist het LDL-cholesterol en passen daarom goed in een gezond voedingspatroon.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Het is goed om elke dag zo'n 30 tot 40 gram vezels te eten. De meeste mensen weten wel dat vezels goed zijn voor de spijsvertering, maar vezels kunnen ook het LDL-cholesterol verlagen. Vooral vezels uit volkoren producten en fruit doen dit. Kies daarom vooral volkoren en eet elke dag 2 keer fruit.
REALITEIT. Je hoeft kaas niet uit je dieet te schrappen, maar als je een hoog cholesterol of hoge bloeddruk hebt, gebruik dan met mate vette kazen . Een portie van 30 gram kaas levert zeven procent van je dagelijkse calorieën en er kan meer zout in een portie cheddar zitten dan in een zakje chips.
Soja-eiwit, blauwe bessen, avocado, bonen, appels en donkergroene bladgroenten zoals spinazie moet je meermaals per week eten. Voeg knoflook toe aan je gerechten. Het verhoogt de goede cholesterol en verlaagt de slechte cholesterol. Hetvoorkomt bovendien dat slechte cholesterol blijft hangen in de aderen.
Eieren en garnalen zijn de enige voedingswaren die veel cholesterol en weinig verzadigd vet bevatten. En het is dat verzadigd vet dat het cholesterolgehalte in je bloed doet pieken. Dus niet de cholesterol in het ei zelf.
Volle yoghurt is een cholesterolrijk voedingsmiddel vol voedingsstoffen . Eén kopje (245 g) volle yoghurt bevat 31,8 mg cholesterol. Onderzoekers hebben aangetoond dat een verhoogde inname van volle gefermenteerde zuivelproducten leidt tot een verlaagd LDL-cholesterol en bloeddruk en een lager risico op beroertes, hartziekten en diabetes.
Chips, gebak en gebak bevatten allemaal verzadigd vet en verhogen uw cholesterol .
Pasta kan slecht zijn voor cholesterol , net als andere geraffineerde koolhydraten zoals witbrood en witte rijst. Pasta bevat geen cholesterol, maar wel veel koolhydraten. Sommige soorten koolhydraten kunnen het cholesterolgehalte beïnvloeden, dus het is belangrijk om de juiste soort pasta te eten, samen met gezondere sauzen en bijgerechten.