De geelgroene vrucht beschouwt men als een adaptogeen/tonicum met vitaliserende werking. Traditioneel wordt het ingezet voor het verbeteren van de spijsvertering, voor de reinigende werking en voor het ondersteunen van de functie van de lever. Bovendien is het goed voor onze huid en haren.
Indiase kruisbes: bekend onder de naam Amla, het is een van de beste ayurvedische remedies om vette lever te behouden . Amla is een geweldige bron van vitamine C en antioxidanten.
Waarom zijn kruisbessen goed voor je gezondheid:
Daarnaast heeft de vitamine een gunstige invloed op je energiestofwisseling, waardoor het je energieniveau ondersteunt. Per 100 gram leveren kruisbessen maar liefst 30mg vitamine C, dit al 38% van de dagelijkse referentie-inname (RI).
Vette vis is rijk aan omega-3 vetzuren die ontstekingen in de lever helpen tegengaan en leververvetting kunnen tegengaan of verhelpen. De lever optimaal ondersteunen kan met behulp van een hoogwaardig voedingssupplement voorzien van de juiste voedingsstoffen ter ondersteuning van de lever.
Neem een bakje mee met gedroogd fruit (cranberries, appel, banaan, abrikozen etc.) gemengd met wat noten. Alle plantaardige stoffen die bitter zijn, zijn een weldaad voor de lever.
Amla (Indiase kruisbes) voedingswaarde
Voor volwassenen is een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid amla-consumptie 75-90 mg per dag . Als u nog niet overtuigd bent, lees dan deze lange lijst met gezondheidsvoordelen van amla en u zult weten waarom u dagelijks van deze zure lekkernij zou moeten genieten.
Kruisbessen zijn een voedzame vrucht met vitaminen, mineralen en antioxidanten. Ze bevatten weinig calorieën en veel vezels, waardoor mensen hun gewicht onder controle kunnen houden. Wetenschappers hebben de actieve bestanddelen in kruisbessen bestudeerd en gesuggereerd dat ze kanker, hersenfunctie en diabetes kunnen helpen .
Ook bekend als Indiase kruisbes, kan het in veel verschillende vormen worden gegeten en is het een belangrijk onderdeel van Ayurveda, een eeuwenoude holistische gezondheidspraktijk. Eet de limoengroene bessen rauw, verwerk ze in een heerlijk gerecht of meng amlapoeder in smoothies, sappen en meer .
Inname van suikers, snelle en bewerkte koolhydraten. Onvoldoende beweging. HFCS (hoog-fructose-maïs-siroop)vooral in frisdranken. Het drinken van vruchtensappen.
In principe is de Kaapse kruisbes niet giftig, want de vruchten gelden als delicatesse.
Leververvetting is in de meeste gevallen om te keren door veranderingen in leefstijl: meer bewegen, gezonde voeding en een gezond gewicht. Als langdurig alcoholgebruik heeft geleid tot de leververvetting, dan moet er bij voorkeur helemaal gestopt worden met alcohol of in elk geval drastisch geminderd.
Als u een bloedingsstoornis heeft, gebruik dan Indiase kruisbes met voorzichtigheid. Chirurgie: Indiase kruisbes kan het risico op bloedingen tijdens en na een operatie vergroten. Stop met het nemen van Indiase kruisbes ten minste 2 weken voor een geplande operatie .
Vroeg in het seizoen zijn ze felgroen, met een geaderd effect op de schil, en vrij hard en zuur – ze zijn het beste om mee te koken, met name om de klassieke Engelse pudding, gooseberry fool, te maken. Later komen er zachtere, zoetere varianten beschikbaar, vaak geel of rood gekleurd – ze zijn goed rauw te eten .
Er zijn gele, groene en rode kruisbessen, en gladde en behaarde soorten, met een smaak variërend van zuurzoet tot zoet. Als ze zacht en goed rijp zijn kan je de bessen rauw eten, in zijn geheel hoewel de schil wat taai en dik kan zijn, daarom zuig ik de bessen liever uit.
De Indiase kruisbes onderscheidt zich voor een dieet met hoge bloeddruk vanwege de rijkdom aan antioxidanten, vitaminen en mineralen, met name kalium. Kalium doet wonderen bij het verwijden van bloedvaten, wat de bloeddruk verlaagt en de talrijke symptomen van hypertensie beheert.
Amla of de Indiase kruisbes kan haaruitval effectief behandelen . Deze eetbare vrucht wordt beschouwd als een wondermiddel voor haarverzorging. Het stimuleert de haargroei en verbetert de kwaliteit van het haar. Het bevat calcium, wat gezonder haar bevordert.
Hoewel alle drie goed smaken worden rode kruisbessen vaak als het lekkerste gezien. De felle kleur maakt de vruchten erg decoratief. Toch verdienen de groene en gele kruisbes, die wat ouderwets zijn, ook zeker een kans. Groene en gele kruisbessen worden minder snel gegeten door vogels dan rode bessen.
Ja, het kan 's avonds worden ingenomen . Wat u ook eet, kauw goed.
Deze omvatten lagere bloedsuikerspiegels, cholesterol en bloeddrukniveaus, evenals een verminderd risico op kanker, diabetes, hartziekten en leeftijdsgebonden hersenziekten. Kruisbessen zijn een heerlijk, gezond fruit om op te nemen in uw dieet als tussendoortje of smaakvolle toevoeging aan maaltijden .
Voedingswaarden Stekelbes
In de stekelbes zitten de drie vitaminen die sterke antioxidanten zijn: vitamine A, C en E. Qua mineralen zit er veel kalium in het kruisbesje. Het bevat ook veel van de mineralenfosfor, ijzer en calcium.
'Pixwell' kruisbessen zijn middelgrote roze bessen die geweldig zijn om vers te eten of om taarten en gelei van te maken. Deze middelgrote, ovaalvormige vruchten beginnen licht en worden roze als ze volledig rijp zijn.
Kruisbessen worden vaak toegevoegd aan dranken en desserts als compote of puree, en worden ook verwerkt tot jams, chutneys en sauzen in hartige gerechten . Ze passen vooral goed bij andere seizoensvruchten zoals vlierbloesem en aardbeien, samen met citrusvruchten.
In tegenstelling tot andere bessen, worden kruisbessen niet bedorven door ze in koud water te wassen. Kruisbessen kunnen goed worden ingevroren. Het 'toppen en aftoppen' van fruit is niet nodig, maar veel mensen geven er de voorkeur aan .
De textuur van kruisbessen lijkt op die van kerstomaatjes.
De schil van een kruisbes (die eetbaar is ) is stevig, maar je kunt er gemakkelijk doorheen prikken met je tanden. Hij barst net als de schil van een kerstomaat of trostomaat.
Emblica officinalis (algemeen bekend als Indiase kruisbes of amla) is een rijke voedingsbron van vitamine C, mineralen, aminozuren en verschillende fenolische verbindingen [10]. Amlasap is zeer zuur (pH 2,85), met een pH vergelijkbaar met die van zelfetsende primer.