Broccoli staat, doordat hij nauwelijks bespoten hoeft te worden, hoog in de lijst van de 'Clean Fifteen'. Dit is een lijst van de minst bespoten groenten en fruit. Die groenten kun je dus rustig niet-biologisch kopen, in tegenstelling tot de 'Dirty Dozen', de lijst van de meest bespoten groenten en fruit.
Broccoli. Van alle broccoli's die de EWG onderzocht heeft, was 70 procent pesticide-vrij.
Groenten met de meeste sporen van pesticiden zijn selderij (50 procent), knolselderij (45 procent) en bloemkool (31 procent). Hans Muilerman van het PAN verklaart de toename door resistentie bij insecten, schimmels en onkruid. "Daardoor gaan boeren meer spuiten en dat zorgt alleen maar voor nog meer resistentie.
Als vuistregel geldt dat wassen met water vuil, bacteriën en pesticideresten op verse groente- en fruitoppervlakken vermindert. Het wassen en wrijven van producten onder stromend water is beter dan het onderdompelen. Was fruit en groenten van de boerenmarkt, uw eigen tuin en de supermarkt.
Broccoli. Van de 712 monsters van deze kruisbloemige groente had ongeveer 70% geen detecteerbare pesticideresten . Bovendien had slechts 18% van de monsters met resten meer dan één pesticide (6, 43).
Biologische groenten hebben de laagste pesticidenbelasting. Buiten de biologische groenten zijn de groenten met de minste pesticiden maïs, kool, mango's, avocado's, ananas, uien en asperges en andere hieronder genoemde groenten.
Omdat de producten lang onderweg zijn van de boer naar uw bord, worden ze verpakt in plastic. Dit reguleert de zuurstof die de groenten en het fruit nodig hebben, waardoor ze niet uitdrogen en bederven. Het Voedingscentrum laat op hun site zelfs weten dat verpakte groente tot 3 keer langer meegaat.
Je moet de broccoli nog steeds afspoelen onder stromend water nadat je klaar bent met het weken van de broccoli. 3. In een oplossing van witte azijn: Als je weet dat er bladluizen of koolwormen in je broccoli zitten, kun je ze doden met een oplossing van tien procent witte azijn en negentig procent water .
Week de broccoli, met de kop naar beneden, direct voor het koken in koud, gezouten water (1 theelepel zout op 8 kopjes water) gedurende 5 minuten. Eventuele beestjes drijven naar boven, waar u ze kunt redden of ze een zoute dood kunt laten sterven . (LET OP: Als u ze in zout water laat weken en ze vervolgens bewaart, worden ze rubberachtig en verwelken.
Uit onderzoek is gebleken dat koken in de meeste gevallen resulteerde in een grote vermindering van de hoeveelheid pesticidenresten in gekookte groenten [21,22,23,24,25,26,27,28]. Kookprocessen hebben dus een zeer belangrijk effect op het verminderen van de hoeveelheid pesticidenresten in gekookte groenten.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Gemiddeld worden per hectare bananen plantage 50 kg bestrijdingsmiddelen per jaar gebruikt in vergelijking tot bijvoorbeeld 4,5 kg voor de conventionele aardappelteelt in Noord-Europa, en aardappelen zijn een van de meest bespoten groenten.
Op de groene lijst staan de producten waarbij in minder dan 10 procent van de gevallen hormoonontregelende bestrijdingsmiddelen zijn gevonden, deze zijn dus het meest veilig. Onder meer broccoli, aubergine, komkommers, mango en uien leveren weinig gevaar op voor hormoonverstoring.
Maïs staat op de eerste plaats van het rijtje gewassen dat het minste aantal pesticiden of restanten van pesticiden bevatten. In dalende lijn gevolgd door avocado, ananas, kool, ui, erwten, papaya, asperge, mango, aubergine, honingmeloen, kiwi, cantaloupemeloen, bloemkool en pompelmoes.
Vergeet de stronk niet
Vaak wordt de stronk van broccoli weggegooid, maar wist je dat je deze ook gewoon kan eten? De steeltjes van broccoli geven juist het meeste smaak! Je kan deze het best schillen en meekoken (gooi ze een minuutje eerder in de pan), maar ook bewaren en rauw eten als snack.
Van de verschillende soorten groenten bevatten sla/ kropsla gemiddeld het hoogste aantal verschillende soorten residuen van bestrijdingsmiddelen en hoogste totaal gehalte aan residuen, zowel bij de in Nederland geteelde als geïmporteerde sla/ kropsla.
Plaats de groenten onder stromend water - koud of warm, maar niet gloeiend heet. Gebruik je handen om de stukken zachtjes te schudden om ervoor te zorgen dat ze allemaal toegang hebben tot het water, of til ze direct onder de waterstroom om te controleren op vuil, insecten of minder verse delen.
Alleen verse broccolistelen mogen worden gebruikt en moeten met een borstel onder stromend water worden gewassen . Bevroren broccoli met een betrouwbare koosjercertificering mag worden gebruikt. – Bok Choy: Op dit punt raden we het gebruik van Bok Choy af.
Om de "broccoliwormen" uit de broccolibomen te halen, moet je ze weken in een gootsteen met koud water waaraan je 1/4 kopje zout en 2 eetlepels azijn hebt toegevoegd . Je moet de broccolikoppen minstens 20 minuten onder water houden.
Hoewel broccoli een van de weinige planten is die het minst last heeft van ongedierte, vooral in de herfst, is het niet ongewoon om af en toe wormen op broccolikoppen te vinden . Als ze onbeschermd blijven, kunnen deze broccoliwormen uw planten verwoesten.
De Amerikaanse Food and Drug Administration, het Amerikaanse ministerie van Landbouw en andere wetenschappers zijn het erover eens: gebruik een koudwaterbad met zuiveringszout om effectief vuil, chemische resten en andere ongewenste stoffen van uw verse groenten en fruit te verwijderen .
Was uw handen goed voordat u rauwe spruiten aanraakt. Spoel spruiten grondig af onder stromend water voor gebruik.
Maar wist je dat deze groene superheld ook wonderen doet voor je huid en haar? In broccoli vind je o.a. de vitamines A, E, C en zink terug. De vitamines C en E beschermen onze cellen tegen oxidatieve stress, wat vroegtijdige huidveroudering tegengaat.
De steel verkleurt het snelst, dus hieraan kun je het eerst zien of de broccoli vers is. Is de onderkant van de steel, het afgesneden deel, al iets aan het verkleuren van fris groen naar gelig of bruin, dan is de broccoli niet vers. Kies altijd een broccoli met een mooie, frisgroen gekleurde stronk.
Broccoli wordt bij voorkeur 's morgens geoogst door met een scherp mes het hart van de plant uit te snijden. De plant zelf kan je in de grond laten zitten. Uit de zijknoppen zullen andere kleine bloemhoofdjes groeien die later geoogst kunnen worden.