Wanneer gebruik ik beter géén deksel? Wanneer je groenten wilt blancheren: ze behouden het best hun kleur als je géén deksel op de pan zet. Kook je droge peulvruchten, zoals witte bonen bijvoorbeeld, dan doe je dat beter zonder deksel: zo blijven ze beter heel.
„Als je de groente kookt met de deksel op de pan kun je niet goed bijhouden wanneer de groente gaar is. Daardoor verbrandt het dus snel. Als je de deksel er af laat, kun je precies zien wanneer de groente goed is en kan deze minder snel verbranden en dus niet verkleuren.”
Je fornuis verbruikt 2 tot 3 keer zoveel energie wanneer je zonder deksel kookt! Wanneer je het deksel op de pan plaatst, kookt je water namelijk sneller. Zodra het water kookt, kan je het vuur zachter zetten. Doordat het water al op temperatuur is kun je rustig blijven doorkoken.
Zodra het kookt, zet je het vuur laag en laat je het zachtjes sudderen. Je zou het water nauwelijks moeten zien bewegen. Laat het deksel eraf voor stevige bonen die bedoeld zijn voor koude salades en pastagerechten . Bedek de pan met het deksel op een kier voor romigere bonen voor soepen, ovenschotels en burrito's.
Sperziebonen koken duurt ongeveer 6-8 minuten. Kook ze in een pan met water en een klein beetje zout. Dan zijn ze na 6-8 min. mooi beetgaar.
De kooktijd voor sperziebonen is 10 tot 15 minuten.
In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt. Gekookt zijn sperziebonen dus niet gevaarlijk voor de gezondheid.
Als u het deksel op de pan doet, koken de bonen sneller . Houd ze wel in de gaten, zodat ze niet overkoken/bubbelen.
Van rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten kun je last krijgen van je darmen. De verschijnselen van een lectinevergiftiging zijn buikpijn, misselijkheid, koorts en lichte diarree. Deze klachten komen vaak binnen 3 uur.
Bonen weken: zo doe je dat
De klassieke manier om bonen te weken is om ze een nacht in ruim water te laten staan. De bonen nemen rustig vocht op en de volgende dag kun je ze koken. Laat bonen liever niet langer dan 24 uur in water staan, dan gaan ze fermenteren en smaken ze niet lekker meer.
Houd het deksel erop als je iets aan de kook wilt brengen om twee redenen. "Ten eerste ontsnapt warmte door een open deksel, dus duurt het langer voordat water kookt," zegt Ronna Welsh van Purple Kale Kitchenworks.
Groene groenten kook je best zonder deksel zodat ze hun frisgroene kleur behouden. Pasta kookt makkelijk over wanneer je 'm onder deksel kookt.
Zet je pan op het kleinste pitje met de deksel er schuin op en laat je stoofvlees pruttelen; niet koken, want dat zorgt ervoor dat het snel taai wordt. En check regelmatig of je vlees niet uitdroogt en voeg desnoods wat extra water of bouillon toe.
De belangrijkste oorzaken van het niet kunnen plaatsen van pods zijn:
Zeer warm weer, vooral 's nachts, wat de kieming van stuifmeelkorrels remt, waardoor het bestuivings- en vruchtzettingsproces wordt onderbroken . De oogst zou in september moeten worden hervat, zodra de nachten beginnen af te koelen.
8 uur, gebruik 4 keer zoveel water als de hoeveelheid bonen om in te weken. Het weken is nodig, omdat je hiermee de kooktijd verkort en ze krijgen een romigere smaak en een zachtere structuur. Met gekookt water kun je de weektijd verkorten naar 3 uur, doe dan wel de deksel op de pan.
Een goed sluitende deksel houdt de warmte en het vocht goed in de pan, zo blijven smaken beter behouden en kook je energiezuiniger.
Als je ooit urenlang bonen hebt gekookt zonder dat ze zacht werden, komt dat waarschijnlijk doordat je oude bonen gebruikt, of doordat je hard (mineraalrijk) water hebt, of doordat er een zuur ingrediënt in de pan zit, wat het koken kan vertragen . Door gedestilleerd water te gebruiken, los je het probleem van hard water op.
Daarnaast worden bonen ook in een stroperige vloeistof ingeblikt, waar zout en suiker in zitten. Door ze af te spoelen, verwijder je deze vloeistoffen en krijg je minder zout en suiker binnen. Ook mengen de bonen dan beter met andere ingrediënten, wat de smaak en textuur in het gerecht verbetert.
Als je bonen nog steeds hard zijn na een nacht weken, kun je ze langer op het fornuis laten koken. Laat ze zachtjes sudderen in water of bouillon tot ze de gewenste zachtheid hebben bereikt . Een snufje baking soda toevoegen aan het kookwater kan ook helpen om ze sneller zacht te maken.
Als je bonen in een onafgedekte pan laat sudderen, worden ze steviger en intacter . Dit is perfect voor gerechten waarbij je echt wilt dat de bonen hun vorm behouden zonder te pletten, zoals salades en pastagerechten.
Het is echt niet nodig om bonen te weken, het versnelt alleen de kooktijd een beetje. Spoel ze gewoon grondig af en verwijder alle resten en kook de bonen dan iets langer dan je zou doen als je ze had geweekt . Je kunt ze ook in een slowcooker koken.
Blancheren. Voordat je bonen en peulen kunt invriezen, moeten deze schoon zijn van eventuele bacteriën. Dit doe je door de groente eerst te blancheren. Dit is een kort kookproces waarbij enzymen en bacteriën gedood worden en de structuur en de smaak het beste behouden blijven.
Dus de volgende keer dat je sperziebonen kookt, neem dan even de tijd om er eentje te proeven voordat je ze gaar verklaart. Als ze meer naar gras dan naar groente smaken, laat ze dan nog een minuut of twee in de pan . Hetzelfde geldt voor alle andere groenten die je gekookt eet.
Zoals hierboven besproken, kunnen te lang gekookte sperziebonen worden herkend aan hun saaie, olijfgroene kleur en hun papperige textuur . Te lang koken kan ook leiden tot verlies van voedingsstoffen.
Voeg een flinke snuf zout toe, voeg dan 1 pond bijgesneden sperziebonen toe aan de pan en kook tot ze knapperig-mals zijn, ongeveer 5-7 minuten . (Als je haricots verts gebruikt, kook ze dan 3-5 minuten.) De geblancheerde bonen moeten knapperig zijn en je moet er een kunnen doorbijten zonder dat je ze hoort piepen.