Zorg ervoor dat u de chocolade niet te dicht bij elkaar op het blad plaatst, anders blijft de warmte ertussen hangen, waardoor de zijkanten van de chocolade ook wit zullen worden. Na vijf minuten plaatst u de chocolade gedurende 30 minuten in een koelkast op 14-16 °C om ze volledig te laten kristalliseren.
Preciezer is het als je wat chocolade op een paletmes of plastic krabbertje doet en in de koelkast legt. Na een minuut of drie zal de chocolade uitharden. Je kunt de chocolade dan van het paletmes afslaan of door het krabbertje te buigen, los laten komen. Je ziet daarbij of de chocolade uithardt en of er een knak is.
Allereerst smelt je de chocolade en verwarmt deze tot een temperatuur van ca. 40°C. Bij deze temperatuur zijn alle kristallen gesmolten. Komt de temperatuur echter boven de 50°C, dan raken de kristallen blijvend beschadigd en zal de chocolade nooit meer hard worden.
Strijk nu de vorm glad af met een paletmes. Laat de chocolade ca. 5 minuten stollen in de koelkast om te koelen.
Chocolade kan tot wel zes maanden in de vriezer bewaard worden, zolang het goed is ingepakt in een luchtdichte verpakking. Houd er wel rekening mee dat chocolade na het ontdooien mogelijk wat witte vlekken vertoont. Dit komt door condensatie en heeft geen invloed op de smaak of kwaliteit van de chocolade.
In de vriezer duurt het uithardingsproces nog korter, chocolade stolt doorgaans binnen 5-10 minuten . De exacte tijd kan variëren, afhankelijk van de dikte van uw chocolade. Het is essentieel om uw chocolade in de gaten te houden en deze niet onbeheerd achter te laten.
Zorg ervoor dat u de chocolade niet te dicht bij elkaar op het blad plaatst, anders blijft de warmte ertussen hangen, waardoor de zijkanten van de chocolade ook wit zullen worden. Na vijf minuten plaatst u de chocolade gedurende 30 minuten in een koelkast op 14-16 °C om ze volledig te laten kristalliseren.
Door een eetlepel kokosolie of plantaardige olie toe te voegen tijdens het magnetronnen, smelt de chocolade soepeler en krijgt het de perfecte consistentie om in te dippen! De kanttekening hierbij is dat de chocolade, als deze eenmaal is afgekoeld, niet zo hard wordt als in het begin, vanwege het toegevoegde vetgehalte.
Plaats je te smelten chocolade in een kom die geschikt is voor de magnetron en zet je magnetron op 700 of 800 watt. Warm je chocolade voor 30 seconden op. Wanneer deze 30 seconden zijn verlopen is het belangrijk om even goed door je chocolade heen te roeren.
Deze bestaat voor een groot deel uit vet, de cacaoboter. Door het onttrekken van de boter aan de cacaomassa ontstaat de grondstof voor cacaopoeder. Een belangrijk bijproduct van de chocolademakerij omdat er voor pure chocolade cacaoboter en suiker worden toegevoegd aan de cacaomassa.
Wanneer getempereerde chocolade hard wordt, krimpt en krimpt het in omvang. Als de chocoladecoating te dun is, kan de krimp ervoor zorgen dat de coating uit elkaar valt en barst .
Niet alle chocolade kan goed worden ingevroren. Sterker nog, de meeste melk- en witte chocolade kan slecht worden ingevroren vanwege het hoge percentage suiker erin . Hierdoor vormen ze gemakkelijker suikerbloem en ijskristallen dan pure chocolade.
Chips bevatten niet genoeg cacaoboter om te temperen, dus de gesmolten chocolade zal hard worden met een gestreept of wervelend uiterlijk . Toch is het een geweldige optie als je snelle lekkernijen maakt, zoals een partij met chocolade bedekte pretzels voor de kinderen.
Zet in de koelkast; chocolade heeft meestal 10 tot 20 minuten nodig om in de koelkast te stollen en uit te harden. Kleinere chocoladevormen hebben mogelijk minder tijd nodig om uit te harden, en grotere chocoladevormen kunnen de volledige 20 minuten nodig hebben.
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
Je hebt natuurlijk voor je chocolade betaald maar we vinden het toch fijn als je een beetje op je chocolade past. Maar er is redding! Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker.
Chocolade toch gekristalliseerd : - Probeer het weer glad te maken door er een klontje boter of een theelepel zonnebloemolie door te kloppen. - Of maak het weer glad door er kokend water door te kloppen, 1 eetlepel per keer. Het gebruikte recept moet dan wel evt. iets worden aangepast.
In principe smelt alle chocolade, maar witte chocolade staat erom bekend dat het snel korrelig wordt. Je kunt dus het beste melkchocolade of pure chocolade gebruiken als je chocolade wilt smelten.
Het kan zijn dat de kamertemperatuur te hoog is . Als de temperatuur boven de 68 F is, kan dit problemen veroorzaken. De ideale temperatuur om te zetten is tussen de 65 en 68 graden Fahrenheit. Het kan ook zijn dat de chocolade niet getempereerd is, omdat ongetempereerde chocolade een stuk langer nodig heeft om te stollen.
Elimineer elke kans dat water in contact komt met uw chocolade . Zorg ervoor dat alle gebruiksvoorwerpen en werkruimte droog zijn en wees extra voorzichtig bij het smelten van chocolade met de bain-marie-methode, omdat zelfs vocht van kokend water uw chocolade kan vastzetten.
Water en gesmolten chocolade mengen niet goed, en als er druppels water op je aardbeien zitten, blijft de coating niet plakken, hoe hard je ook probeert ! Aardbeien met chocolade moeten ook minstens 30 minuten in de koelkast staan om goed hard te worden.
Wanneer je de temperatuur laat dalen, kan de chocola stollen. En wanneer je de temperatuur laat stijgen, kan de chocolade schiften. Vergelijk het met mayonaise maken: als de verschillende ingrediënten niet op de ideale temperatuur zijn, pakt hij niet.
Laat de chocolade ongeveer een uur in de vriezer opstijven (in de koelkast is ook een optie maar dan duurt het wat langer) en snijdt de chocolade tot slot in repen. De repen kunnen in de koelkast bewaard worden.
Wat gebeurt er als chocolade niet getempereerd is? Als chocolade niet goed getempereerd is, kan het zijn dat het niet goed stolt en kan het resulteren in een doffe uitstraling, een zachte en kruimelige textuur en een langere smelttijd.