Bewaar je jouw bonbons in een donkere en koele omgeving, dan heb je er tot 40 dagen plezier van. Dit kan prima in een lade met andere droge producten zonder sterke geuren.
Chocolade bewaren in de koelkast
De beste bewaartemperatuur voor chocolade ligt namelijk tussen de 12 en 20 graden en voor bonbons rond de 12 graden. De temperatuur van de koelkast is een stuk lager, namelijk rond 3 à 4 graden. Het grootste risico bij het bewaren van chocolade in de koelkast is condensvorming.
Na vijf minuten plaatst u de chocolade gedurende 30 minuten in een koelkast op 14-16 °C om ze volledig te laten kristalliseren. Vergeet ze daarna niet uit te halen want anders kunnen ze last krijgen van de condens.
Afhankelijk van de versheid en samenstelling van de gebruikte ingrediënten in de vulling, kun je de meeste bonbons drie tot zes maanden lang bewaren.
Mits koel (tussen 15 en 18°C) en droog bewaard, kunt u de bonbons 30 tot 40 dagen bewaren.
Bewaar je jouw bonbons in een donkere en koele omgeving, dan heb je er tot 40 dagen plezier van. Dit kan prima in een lade met andere droge producten zonder sterke geuren. Liever niet in je kruidenkastje, maar wel in een lade waar bijvoorbeeld je ontbijtgranen staan.
Chocolade moet altijd droog bewaard worden, tussen de 15° en 18° C. Dat is precies hoe wij al onze LEONIDAS chocolade bewaren, zodat ze in de best mogelijke conditie bij u aankomen.
Voor de beste smaak en textuur bewaart u chocoladebonbons en -repen op een koele, droge en donkere plaats (de ideale temperatuur is 16-21ºC). Zet ze niet in de koelkast, tenzij het absoluut noodzakelijk is (hitte en vochtigheid zijn de grootste vijanden van chocolade)!
Over het algemeen kan het koelen van chocolade de houdbaarheid met ten minste 25% verlengen, terwijl het invriezen de houdbaarheid met 50% of meer kan verlengen . Doe de originele doos in een stevige plastic diepvrieszak, sluit deze goed af en bewaar deze vervolgens tot een jaar in de koelkast, of vries deze tot 18 maanden in voor de beste kwaliteit.
Condens op chocolade laat een witte waas achter. Naast vocht is chocolade ook gevoelig voor temperatuur. Chocolade mag niet te koud of te warm bewaard worden. De ideale temperatuur is 18 graden.
Hoe lang duurt het voordat chocolade hard wordt in de koelkast? Door een koelkast te gebruiken, kunt u de hardingstijd van chocolade met ongeveer de helft verkorten. Afhankelijk van het type chocolade waarmee u werkt, kan de hardingstijd worden teruggebracht tot slechts 10-20 minuten .
Kun je chocolade bonbons invriezen? Ja, je zou chocolade bonbons in de vriezer kunnen bewaren om de houdbaarheid te verlengen. Houd er dan wel rekening mee dat de kwaliteit achteruit kan gaan. Door het vocht kan de chocolade namelijk wit uitslaan.
Deskundigen van het National Cancer Institute zeggen dat het weliswaar veilig is om verbrand voedsel te eten, maar dat er nog zoveel onbekend onderzoek is over dit onderwerp. Het is echter het beste om het met mate en in kleine hoeveelheden te consumeren .
De vakkundige Dutch Pastry Team jury beoordeelt de bonbons op techniek, structuur en smaak. De jury met onder andere gastlid Rudolf van Veen was het unaniem eens: van de twintig deelnemers was de bonbon van Marieke de uitgesproken winnaar.
Laat de chocolade op je tong smelten. Kauw alleen om de bonbon in kleinere stukjes te breken die makkelijk smelten. Zo kan de cacaoboter zich gelijkmatig in je mond verspreiden en worden eventuele bittere ondertonen verzacht.
Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker. Het mooie is wel dat je de chocolade gewoon weer opnieuw kunt smelten… en dan góed laten stollen. Op de juiste temperatuur.
Preciezer is het als je wat chocolade op een paletmes of plastic krabbertje doet en in de koelkast legt. Na een minuut of drie zal de chocolade uitharden. Je kunt de chocolade dan van het paletmes afslaan of door het krabbertje te buigen, los laten komen. Je ziet daarbij of de chocolade uithardt en of er een knak is.
Het doel van het koelen van chocolade is om het vers te houden en slechte smaak en kwaliteit te voorkomen . Sla en zuivelproducten zijn enkele veelvoorkomende voedingsmiddelen die gekoeld moeten worden om vers te blijven, maar veganistische chocoladerepen en chocoladeschijven om te bakken vereisen een andere bewaarmethode om ze smakelijk en aangenaam te houden.
Gekoeld kan de chocolade een paar maanden bewaard worden . Of het nu alle chocolade is of slechts een deel van de chocolade die je nodig hebt, restjes werken goed in elk recept waarin de chocolade uiteindelijk aan wat hitte wordt blootgesteld, zoals gebakken goederen of custards op het fornuis.
Het geheim van het smeltpunt van chocolade zit in de kristallen
Type I heeft het laagste smeltbereik (61-64 graden Fahrenheit) en is het minst stabiel, terwijl type VI het hoogste smeltbereik heeft (93-97 graden Fahrenheit) en het meest stabiel is. Boven de 97 graden kunt u er zeker van zijn dat uw chocolade volledig gesmolten is .
Kun je bonbons invriezen? Ja, je kunt de chocolade-kokosbonbons tot wel drie maanden invriezen . Laat ze een nacht ontdooien in de koelkast.
Bewaar het in de koelkast (het beste in een afgesloten bakje of zak in uw koelkast — tot 14 dagen en uit de buurt van sterke geuren) om de versheid te behouden en geniet er binnen 14 dagen van. Laat het ongeveer 20 minuten op kamertemperatuur komen voordat u het eet, zodat de volle smaken van de bonbon naar voren kunnen komen.
NIET IN DE KOELKAST BEWAREN !
Chocolade absorbeert gemakkelijk geuren van alles wat zich in de koelkast bevindt (Roquefortkaas, lamscurry, u begrijpt het idee).
Als u chocolade langer wilt bewaren, kunt u het ook invriezen. Chocolade kan tot wel zes maanden in de vriezer bewaard worden, zolang het goed is ingepakt in een luchtdichte verpakking.
Pralines houden bovendien niet van licht en vocht. Stop ze in een luchtdichte doos in metaal of plastic. Zet de doos vervolgens in een koele afgesloten ruimte, zoals een kast of rek in de gang of de kelder. Eet je Leonidas-pralines in elk geval binnen enkele weken op en bewaar ze nooit langer dan drie maanden.