5. Diabetes, bloeddruk & cholesterol. Komkommer bevat een hormoon die de alvleesklier nodig heeft om insuline te produceren. Op deze manier is de groente zeer gezond voor diabetes patiënten.
- Hydrateert het lichaam: dankzij z'n hoge vochtgehalte is de komkommer een goede bron voor hydratatie. Ook verlicht het zonnebrand. - Helpt bij diabetes: stimuleert de productie van insuline. Daarom is een komkommerdieet goed voor diabetici type 2.
erwten, doperwten, kikkererwten, linzen, okra, witte bonen enzovoort. Deze producten zijn rijk aan koolhydraten (bespreek dit verder met uw diëtist). gekochte bereide peulvruchten. Fruit brengt, net zoals groenten, vezels, vocht, vitamines, mineralen en antioxidatieve stoffen aan.
Komkommers hebben sowieso een hydraterende werking doordat ze voor 95 procent uit water bestaan. Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente. Voornamelijk in de schil, dus verwijder deze niet.
Ze leveren weinig koolhydraten. 1 Grote lepel groente levert ongeveer 2 gram koolhydraten. Rauwkost als tomaat, komkommer, sla, geraspte wortel en dergelijke kunt u extra gebruiken.
Kies voor fruit met lage glycemische index zoals aardbeien, kersen, peer, blauwe bessen, frambozen, pruim, perzik, appel met schil.
Onderzoek toont aan hoe een stof, die alleen in avocado's zit, cellulaire processen in de alvleesklier kan remmen. Deze cellen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van insulineresistentie. De avocado is daarom een goed voedingsmiddel bij overgewicht en diabetes.
Veel van de gezondste stoffen van de komkommer bevinden zich in of pal onder de schil! Het is dus het beste om komkommer met schil en al te eten. Wel eerst goed wassen voordat je hem gebruikt! Komkommers blijven maximaal een week goed als je ze op een koele plek bewaart, liefst buiten de koelkast.
Komkommers bestaan voor meer dan 95% uit water en leveren slechts 13 kcal per 100 gram. Het is een gezonde en caloriearme groente. Tijdens het dieet is het toegestaan om onbeperkt komkommers te eten.
Eet veel groente, volkoren producten, fruit, peulvruchten, vette vis en noten. Drink vooral water, thee en koffie zonder suiker. Bespreek het altijd eerst met uw arts, praktijkondersteuner of diëtist als u anders gaat eten. Bespreek het ook altijd als u een dieet wilt volgen.
Melk en melkproducten zoals kaas, yoghurt en kwark vallen onder de categorie zuivel. Zuivel is gezond, ook als je diabetes hebt. Met zuivel bedoelen we producten die zijn gemaakt van rauwe melk. Denk bijvoorbeeld aan melk, yoghurt, kwark en kaas.
Fruit met veel suiker
De ene fruitsoort bevat meer suikers dan de andere fruitsoort. Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees. Minder suiker wordt aangetroffen in bramen, aardbeien, frambozen, rode bessen en zwarte bessen.
Gebruik roomboter, harde margarine, kokosvet, palmolie en cacaoboter met uitzondering. Hier zitten meer ongezonde, verzadigde vetten. Je hoort wel eens dat kokosvet en roomboter geschikt zou zijn voor mensen met diabetes, maar dit is nooit gebleken uit betrouwbaar onderzoek. Eet niet te veel rood en bewerkt vlees.
Zoet beleg U kunt gewoon zoet beleg (= +/- 10 gram koolhydraten) gebruiken. Overleg met de diëtist over de inpassing hiervan in uw dieetadvies. U kunt dan een keuze maken uit jam, honing, (appel) stroop, vruchten- of anijshagel, gestampte muisjes of (basterd) suiker.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Komkommerwater gaat vitaminetekort tegen
We eten allemaal nog steeds te veel verwerkt voedsel en hebben daardoor soms een tekort aan belangrijke vitamines en mineralen. Komkommers zijn echter een zeer rijke bron van vitamine A en C en mangaan en door komkommerwater te drinken, vul je eventuele tekorten makkelijk aan.
Komkommer bevat opvallend weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen. Je kunt komkommer iedere dag eten en ook gewoon met schil en al. Juist zelfs, want in de schil en vlak daaronder zitten veel belangrijke voedingsstoffen. Spoel je komkommer voordat je hem eet af met koud water.
6: Komkommers en het hart
Daarnaast zijn komkommers rijk aan kalium en magnesium. Een portie van 150 gram ongeschilde komkommer bevat 193 milligram kalium en 17 milligram magnesium. Kalium speelt een rol bij het reguleren van de bloeddruk. De al genoemde cucurbitacines kunnen aderverkalking helpen te voorkomen.
Komkommer is een ideale groente voor wie wil afvallen. Door het vocht en de vezels houdt komkommer je lang verzadigd, terwijl je zeer weinig calorieën binnenkrijgt.
Even snel een stukje komkommer is zo'n makkelijke snack, maar zo gezond! Komkommers helpen bij de spijsvertering en hebben een zuiverend effect op de lever.
Een vetarm dieet met koolhydraten en veel vette vis (bijvoorbeeld zalm, haring of makreel) helpt om diabetes bij dikke mensen te voorkomen.