Bewaar de soep in lucht- en waterdicht vershoudbakjes, zodat de smaak en kwaliteit optimaal blijven. Laat de soep eerst goed afkoelen voordat je deze in de koelkast zet, want zo voorkom je dat de warmte de temperatuur in de koekast verhoogt, wat niet alleen de soep maar ook andere etenswaren kan beïnvloeden.
In de meeste gevallen moet je soep niet een nacht laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F. Als je besluit om de soep een nacht te laten staan, is het aan te raden om de soep 10 minuten te koken om alle actieve bacteriën te doden.
De meeste soepen zijn 2 tot 3 dagen houdbaar bij een temperatuur van ongeveer 4 graden. De koelkast is dus een geschikte plek. Bent u niet van plan de soep in 2 dagen op te maken, dan kunt deze beter in de vriezer bewaren.
Soep afkoelen en inpakken
Of je soep nu liever invriest of in de koelkast bewaart, stap 1 is precies hetzelfde. Plaats de pan in een bak koud water en laat deze snel afkoelen. Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
De temperatuur van het eten ligt zoveel hoger dan de rest in de koelkast, dat je er alle producten mee opwarmt. Dit verhoogt de kans op bacteriën en schimmels. En dat terwijl je juist je eten in de koelkast zet om te voorkomen dat het bederft en gaat schimmelen!
De gevarenzone voor voedsel is de plek tussen 40 en 140 °F waar ziekteverwekkers het snelst groeien. Het kan lang duren om door de gevarenzone te komen bij het afkoelen van een grote hoeveelheid chili, soep of stoofpot. De soep moet afkoelen van 140 tot 70 °F in 2 uur en van 70 tot 40 °F in maximaal 4 uur .
Als je op microscopische schaal kijkt, zal iets opwarmen altijd sneller gaan dan het afkoelen. Dat zegt een nieuwe regel van de thermodynamica.
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Vermijd zure (of zoete) soep
Melkproducten zoals kruidenkaas of room maken de soep ook zuurder, dus gebruik deze met mate. Soep die te traag wordt afgekoeld, wordt ook sneller zuur. Je koelt de soep als je ze wilt bewaren dus best zo snel mogelijk af!
Soep is een van de beste gerechten om van tevoren te maken . Of je nu maaltijden voorbereidt voor de lunch of op zoek bent naar een makkelijk doordeweeks diner dat je snel kunt opwarmen, deze heerlijke soepen zullen je niet teleurstellen als je er de hele week van geniet.
Veel soepen, met uitzondering van zeevruchtensoepen, kunnen de volgende dag nog lekkerder smaken ! Voor de beste veiligheid en kwaliteit, plan om gekoelde soep binnen 3 tot 4 dagen te eten of in te vriezen.
Zuivelproducten in bijvoorbeeld soepen en sauzen zullen na een dag zoeter gaan smaken door de afbraak van lactose naar glucose. Hetzelfde gebeurt met de fructose in groenten.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Wij hanteren altijd de horecaregel: vandaag gemaakt, overmorgen weg. Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Soep is erg licht en toch voedzaam
Je hebt aan het begin van de dag meteen je volume vocht en verse groenten binnen, ideaal dus. Soep zorgt wel voor vitaminen en vult heel makkelijk zodat je niet snel een hongergevoel gaat hebben. Maar er komt geen suiker aan te pas.
Soep. Een tasje soep is een goed idee rond bedtijd, maar kies voor de zelfbereide basisvariant. Extra peper, zout, kruiden of andere pikante smaakjes werken niet erg bevorderend voor je nachtrust. Zo hebben kant-en-klare soepen vaak een te hoog zoutgehalte om vlug en rustig in slaap te vallen.
De eenvoudigste manier om soepen en stoofschotels te bewaren (als u van plan bent ze binnen een paar dagen te gebruiken) is in de koelkast . Het koelen van soepen en stoofschotels is meestal een kwestie van het overbrengen naar een soort container met een goed sluitend deksel en het binnen twee uur in de koelkast zetten.
Een algemene vuistregel is dat soep ongeveer drie dagen in de koelkast bewaard kan worden , maar u moet uw gerecht altijd proeven voordat u besluit het op te warmen. Een heldere, op groenten gebaseerde soep met wat zuur van een ingrediënt zoals tomaten, kan langer houdbaar zijn. Kippensoep blijft meestal drie tot vijf dagen houdbaar.
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur blijven .
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Wanneer de soep dan nog eens wordt opgewarmd, en zo dus voor de derde keer wordt verhit, blijft er zelfs helemaal niets meer over van de vitamine C.
Door de thermostaat 's nachts laag te zetten, kunt u energie besparen. Milieu Centraal adviseert een nachtstand van ongeveer 15 graden. “Zeker als uw huis slecht geïsoleerd is”, vertelt Van Meegeren.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.