Kazen die zich goed laten invriezen. Harde en half harde kazen laten zich het best invriezen. Kaas zoals cheddar, Zwitserse, Parmezaanse, Camembert, Münster, Provolone, blauwe kaas, Edam en Romano, vriezen goed in vanwege hun lage vochtgehalte.
In plakjes, blokjes, geschaafd of geraspt – het goede nieuws: kaas kun je invriezen! Het is dus niet erg als er wat fonduekaas overgebleven is of je toch iets te veel van je lievelingskaas hebt ingeslagen. Wat mag er zeker niet ontbreken aan een heerlijke ovenschotel of kaasfondue?
Harde kazen kun je over het algemeen goed invriezen. Denk aan een stuk jonge of belegen kaas, harde geitenkazen, Parmezaanse kaas, harde borrelkazen of cheddar. Deze kazen kun je in plakjes, geraspt en in hun geheel, als groot stuk, invriezen.
Let op de vochtigheidsgraad van je koelkast. Hij moet goed koelen en geen ijsvorming hebben. Kaas kan het beste bewaard worden bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Bewaar je de kaas bij een te hoge temperatuur dan gaat hij sneller rijpen.
Omdat invriezen ten koste gaat van de smaak, raden we dit af!
Over het algemeen is het het beste om kazen in te vriezen die bedoeld zijn om te worden gebruikt in gekookte gerechten in plaats van om vers te worden gegeten. Harde en halfharde kazen zoals cheddar, Zwitserse, brick cheese en blauwe kaas kunnen worden ingevroren, maar hun textuur wordt vaak kruimelig en melig . Ze zijn ook moeilijker te snijden.
Kaas zoals cheddar, Zwitserse, Parmezaanse, Camembert, Münster, Provolone, blauwe kaas, Edam en Romano, vriezen goed in vanwege hun lage vochtgehalte. Deze kaassoorten kun je in stukken snijden en strak in bakpapier en plasticfolie verpakken voordat je ze in een afsluitbare plastic zak doet.
Hoe moet je blauwe kaas bewaren? Kaas bewaren doe je best helemaal onderaan in de koelkast. Liefst in de groentelade, waar de temperatuur wat hoger is. Blauwschimmelkaas, verse kaas en sterk gerijpte kaas zijn echter uitzonderingen: deze moet je hoger in de koelkast bewaren.
"Ik leg mijn kaas in de groentela of op een plek in de koelkast waar het het warmst is." Anders kunt u uw kaas het beste op een koude plek achterin de koelkast bewaren , uit de buurt van andere stinkende dingen, want kaas kan geuren absorberen.
Laat je oude kaas ademen
In de koelkast kunnen namelijk de smaken en geuren van andere voedingsmiddelen zich vermengen en de subtiele smaak van je geliefde kaas verstoren. Daarnaast wordt oude kaas alleen maar harder in de koelkast, terwijl deze al maanden of zelfs jaren (!) heeft gerijpt buiten de koelkast.
De beste kazen om in te vriezen zijn halfharde kazen zoals cheddar, mozzarella met een laag vochtgehalte en provolone . We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je hebt een groot blok kaas dat je niet meer kunt gebruiken voor de houdbaarheidsdatum, maar je wilt het niet weggooien. Als je jezelf afvraagt: "Kun je kaas invriezen?", dan is het antwoord ja.
Melk, yoghurt, room, zure room, karnemelk en zachte kazen worden allemaal oneetbaar als ze eenmaal zijn ingevroren, omdat ze bij het ontdooien uit elkaar vallen en schiften, waardoor de textuur en consistentie volledig veranderen. Uw melk zal bijvoorbeeld uit elkaar vallen in een waterige bende, en uw yoghurt zal korrelig worden, schiften en schiften als u het ontdooit.
Zachte kaas invriezen
U zult misschien geschokt zijn als u erachter komt dat zachte kaas zoals Brie, Camembert en geitenkaas ook tot wel zes maanden ingevroren kan worden . Dus de volgende keer dat u zin heeft in gebakken gnocchi en geitenkaas, weet u waar u moet zoeken – in uw vriezer.
Laat de kaas ademen! Kaas direct in plasticfolie bewaren zal de kaas verstikken. Wikkel het in plaats daarvan in kaaspapier, vetvrij papier of bakpapier .
Bewaar alle soorten kaas in de groentelade van de koelkast , waar de temperatuur koud en stabiel is. Gebruik een nieuw stuk plasticfolie of waspapier om kaas na elk gebruik opnieuw in te pakken.
Zachte kazen zoals roomkaas, cottage cheese, geraspte kazen en geitenkaas moeten voor de veiligheid gekoeld worden. Over het algemeen hoeven harde kazen zoals cheddar, bewerkte kazen (Amerikaans) en zowel blok- als geraspte Parmezaanse kaas niet gekoeld te worden voor de veiligheid , maar ze blijven langer houdbaar als ze gekoeld worden bewaard.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Net als andere soorten kaas kan blauwe kaas bederven als deze niet goed wordt bewaard. Daarom is het belangrijk om blauwe kaas goed verpakt in de koelkast te bewaren . Als blauwe kaas goed wordt bewaard, kan deze 3-4 weken in de koelkast worden bewaard. U kunt blauwe kaas ook invriezen om de houdbaarheid nog verder te verlengen.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Het beste materiaal om kaas in te bewaren is kaaspapier of een kaasdoos, zoals een Tupperware doos. Het is belangrijk dat je in beide gevallen ervoor zorgt dat er geen lucht bij de kaas komt. Het allerbeste is wel kaaspapier.
Ja, je kunt Roquefort kaas invriezen om de houdbaarheid te verlengen , maar hoewel het geschikt blijft voor consumptie, zal dit ten koste gaan van de textuur. Wanneer het ontdooid is, zal de textuur waarschijnlijk droger en kruimeliger zijn. Invriezen heeft echter geen invloed op de smaakkwaliteit van Roquefort kaas.
Gorgonzola kun je wel invriezen , al is het niet zo makkelijk als hardere kazen.
Vragen over kaas bewaren
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Om te bepalen of de kaas écht niet meer goed is moet je vooral naar het romige deel kijken. Wanneer dit roze of groen van kleur is in plaats van wit, is de kaas waarschijnlijk niet meer goed. Gelukkig duurt het vaak heel lang voordat blauwe kaas bederft.
Ja, je kunt blokken kaas invriezen , maar plakjes of geraspte kaas is veel makkelijker.