Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen.
Denk hierbij aan vezels, vette vis en sojaproducten. Deze producten bevatten stoffen die lijken op cholesterol wat de slechte cholesterol helpt verlagen. Vezels vind je terug in bonen, noten, zaden maar ook havermout, graan en citrusvruchten.
Het stomen van groene groenten (o.a. broccoli, groene paprika, kool, spruitjes en boerenkool) blijkt uit onderzoek (9) een cholesterolverlagend effect te hebben. Bovendien bevatten veel groenten caroteen, wat een positief effect heeft op hart- en vaatziektes (10).
Onderzoek suggereert dat het eten van tomaten kan helpen je cholesterolniveau te stabiliseren.
Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed. Verzadigd vet zit vooral in roomboter, in harde (plantaardige) margarine, diverse bak en braadvetten, frituurvet, vet vlees en vette vleeswaren, volvette kaas en volle melk(-producten), koffiewitmaker, snacks, gebak, koek, chocolade en kokos.
Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten. Ze verhogen het LDL-cholesterol in het bloed, oftewel het slechte cholesterol.
Normaalwaarden cholesterol
Je totale cholesterol zou niet hoger dan 200 tot 238 mg/dl zijn. Wanneer je totale cholesterolgehalte boven de 240 mg/dl is, wordt het zelfs gevaarlijk en met je je cholesterol verlagen. Naast de totale cholesterol waarde heb je ook de LDL en de HDL waarde.
Eieren zijn rijk aan cholesterol. Cholesterol in je voeding kan leiden tot een kleine verhoging van het cholesterolgehalte van je bloed. Het advies is om 2 tot 3 eieren per week te eten, voor vegetariërs ligt dat op 3 a 4 eieren per week.
Vrij snel na verlaging van het cholesterolgehalte (1-2 jaar) neemt het risico op hart- en vaatziekten af. Bij gelijktijdige verhoging van het HDL-cholesterol neemt het risico nog sneller af. Verlaging van het cholesterolgehalte stopt het proces van aderverkalking of kan het zelfs doen omkeren.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen.
Elke dag wandelen kan de bloeddoorstroming verbeteren en zorgen voor een gezondere cholesterolwaarde en sterke spieren en botten.
Soja-eiwit, blauwe bessen, avocado, bonen, appels en donkergroene bladgroenten zoals spinazie moet je meermaals per week eten. Voeg knoflook toe aan je gerechten. Het verhoogt de goede cholesterol en verlaagt de slechte cholesterol.
Kies voor mager vlees: kip, kalkoen, konijn, mager rund of varkensvlees. Kies ook voor magere charcuterie: ham, kalkoen, kip, roastbeef, onbereide filet americain. Vermijd vet vlees: lam, varkensgehakt, spek, vet rund of varkensvlees.
Yoghurt of andere zuivelproducten zijn niet positief of negatief voor het cholesterolgehalte in uw bloed. De Gezondheidsraad raadt dagelijks 2 porties zuivel, waaronder melk en yoghurt aan omdat het bijdraagt aan een gezonde voeding. Met name yoghurt beschermt tegen diabetes.
De resultaten van het onderzoek zijn duidelijk: personen met een slechte hydratatie hebben vaker een hoge bloeddruk, hoge cholesterol, hoge bloedsuikerspiegel én een groter risico op vroegtijdig overlijden.
Cholesterol komt van nature in sommige voedingsmiddelen voor. Het is verstandig om cholesterolrijke producten te beperken. Dit zijn voornamelijk eidooier, lever, nier, paling en garnalen. Bijvoorbeeld: ▪ driemaal per week één ei.
Verzadigd vet en calorieën
Chocolade bevat veel verzadigd vet (ongeveer 20 gram op de 100 gram). Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed en een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Ook bevat chocolade veel calorieën.
Alleen orgaanvlees of producten waarin orgaanvlees werd verwerkt (bv. bereide worstsoorten en de meeste patés), hebben een hoger cholesterolgehalte. Een verhoogd bloedcholesterolgehalte verhoogt, naast andere risicofactoren, het risico op hart- en vaatziekten.
Vele studies hebben eerder aangetoond dat lage bloedspiegels van vitamine D in verband staan met hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol en triglyceriden en hartfalen.
Wil je een snel en gezond ontbijt samenstellen? Voeg magere melk, vers fruit en noten toe aan je havermout. Dit is een goede optie voor mensen die hun cholesterol proberen te verlagen. Haver bevat namelijk bèta-glucanen, die kunnen helpen bij het verlagen van de cholesterolwaarden in je bloed**.