Ook kipfilet is niet gezond Kipfilet staat vaak bekend als lekker mager broodbeleg. Maar ook het eten van dit vleeswaar, is niet geheel zonder risico. Ook aan een plakje kipfilet is namelijk veel bewerking vooraf gegaan.
Wilt u niet te veel verzadigde vetten en suiker binnen krijgen? Dan kunt u het best kiezen voor magere vleeswaren als achterham, kipfilet, rosbief , kalkoenfilet en runderrookvlees. Deze vleeswaren bevatten bovendien slechts ongeveer 20 kcal per portie. Vette vleeswaren bevatten 3 keer zoveel calorieën.
Het grootste voordeel van gezond mager broodbeleg zoals een plak kipfilet is dat het heel wat minder calorieën bevat dan een portie pindakaas. Als je dit elke dag zo doet, bespaar je er aardig wat calorieën mee wat je helpt om af te vallen.
Vleeswaren zijn de ongezondste keuze
Daarnaast is bijvoorbeeld leverworst rijk aan vitamine A. Maar juist die worsten zijn ongezond. Neem de veel gegeten kookworst (Gelderse worst), in 100 gram zit gemiddeld 28 gram vet, waarvan 10 gram ongezond verzadigd vet is. Ook zit er 2,3 gram zout in 100 gram kookworst.
Onder bewerkt vlees valt ook bewerkt gevogelte (bijvoorbeeld kipfilet voor op brood).
Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring. Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, radijs, rucola, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel, peer, vijgen en aardbei.
Kies je voor vlees, neem dan bij voorkeur magere of halfvette vleeswaren zoals kippenfilet, kalkoenham, gekookte ham, rosbief en rauwe ham. Kies geen snel bederfbaar beleg zoals américain of rosbief.
Ongezond broodbeleg
Denk dus aan hagelslag, chocoladepasta of vlokken. Maar niet alleen dat, want ook ander beleg wat gezond lijkt valt buiten de schijf van vijf. Denk hierbij aan hartig beleg zoals kipfilet of jam.
Magere vleeswaren zoals achterham, schouderham, beenham, casselerrib, varkensfricandeau, kalfs- en runderrollade, rookvlees, rosbief, kiprollade, kipfilet, kalkoenfilet, kalkoenham, kalkoenrollade, ongelardeerde lever, rundertong. Rauwkost: tomaat, komkommer, paprika, wortel, sla, tuinkers.
Als je mager broodbeleg zoekt, zijn kip- en kalkoenfilet goede keuzes. Ze bevatten weinig calorieën (minder dan varkens- of rundvlees). De smaak van dit vleesbeleg is niet sterk en combineert goed met groente, zoals komkommer en tomaat. Je kunt het ook samen met stukjes avocado eten, maar wees hier voorzichtig mee.
Kip en gevogelte kunnen een onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Goed bewaren en hygiënisch bereiden van kip is belangrijk om de kans op een voedselinfectie te voorkomen.
Een gezonde schoollunch
Vezels dragen bij aan een soepele spijsvertering en daarmee een gezonde darmwerking. En gelukkig is er volop gezonde variatie nodig voor heerlijk broodbeleg: Halvarine of margarine uit een kuipje. Hartig mager beleg, zoals 20+ en 30+ kaas, ei, hüttenkäse en light zuivelspread.
Vlees kan deel uitmaken van een gezonde sandwich — het geheim is het kiezen van magere, onbewerkte eiwitbronnen die uw sandwich niet belasten met overtollig vet en calorieën. "Kies gezonde eiwitten zoals gesneden kip, vis of kalkoen, of zelfs tonijn of zalm uit blik ," suggereert Taylor.
Tips voor een 'gezonder' belegd broodje:
ham + kaas, rauwe ham + mozzarella, kaas + ei, smeerkaas + zalm). Beperk vetrijke belegsoorten zoals vette vleeswaren en kazen (bv. salami, paté of roomkazen) en salades op basis van mayonaise (bv. kip curry, zalmsalade, martino).
Maak sandwiches en wraps hartgezond door ze te vullen met groenten, fruit, noten en stukjes kip, tonijn of kalkoen . Beperk ingrediënten als kaas, spek en bepaalde smaakmakers (zoals mayonaise of saladedressing) tot een minimum, omdat deze het cholesterol kunnen verhogen.
Gebraden kipfilet
Er zit echter nog veel verschil in de verschillende soorten kipfilet voor op je brood. Deze gebraden kipfilet van de AH is in ieder geval een uitstekende keuze. Het bevat namelijk 20g eiwitten en maar 2,3g vetten.
Voorbeelden van onbewerkt vlees zijn onder andere: Runder Biefstuk. Runder entrecote. Kipfilet (borstvlees, dus niet de gesneden variant voor op brood)
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund– en varkensvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Kipfilets
De aanbevolen portiegrootte van kip is 3 tot 4 ounces , ongeveer de grootte van een pak speelkaarten. Sommige mensen gebruiken de palm van hun hand als richtlijn. Afhankelijk van de verkoper zijn sommige kipfilets twee of drie keer zo groot als de aanbevolen portiegrootte.
Je mag 100 gram vlees, vis of vleesvervanger per dag eten.
Wie twee keer per week kip eet, heeft een 4 procent grotere kans op hart- en vaatziekten, maar dat hangt mogelijk af van de bereidingswijze. Verder onderzoek is noodzakelijk. Er is geen verband tussen het eten van vis en de kans op hart- en vaatziekten of een voortijdige dood.