Of chocolade palmolie bevat of niet is altijd te zien aan de ingrediëntenlijst, waarop duidelijk palmolie/palmvet/palmpitolie moet staan. In principe doet chocolade het goed zonder palmolie en is het helemaal niet nodig.
100% pure cacaoboter chocolade...
Dit betekent dat je geen palmolie zult vinden in onze pure cacaoboterchocolade en dat de personen die de bonen hebben geoogst naar behoren zijn gecompenseerd voor hun werk.
Chocolade bevat doorgaans geen palmolie . Het wordt echter vaak gevuld met biscuit en dergelijke vullingen, en dus wordt palmolie nog steeds door bedrijven gebruikt in veel chocoladerepen en -dozen. In onze winkelgids voor chocolade hebben we 25 bedrijven beoordeeld op hun palmoliebeleid, en hieronder staan de beoordelingen voor al deze bedrijven.
Meer en meer merken kiezen bewust voor duurzame palmolie, zoals Sonett en Ecover. Method en Weleda zijn lid van de RSPO. Faith in Nature en Sukin gebruiken geen palmolie, maar enkele van hun producten bevatten soms wel sporen van duurzame palmolie.
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.
Op sommige producten waar palmolie in zit, staat het RSPO keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat minimaal 95 procent van de palmolie in een product duurzaam geproduceerd is. Op de website van Milieu Centraal vind je een Keurmerkenwijzer met een beschrijving van het RSPO keurmerk.
Palmolie bevat veel verzadigd vet en het is net als sojaolie en zonnebloemolie niet gezond om te verhitten. Het is met name opletten voor geharde palmolie; geharde palmolie is palmolie dat sterk verwerkt is. Dit is dan ook de boosdoener voor onze gezondheid.
Palmolie is door zijn eigenschappen een wondermiddel en zit niet alleen in heel veel voedingsproducten maar ook in make-up en schoonmaakmiddelen en biodiesel. In pindakaas zorgt het voor een stabiele, smeuïge structuur. Zo gaat de pindakaas niet scheiden zoals bij 100% pinda-varianten.
Palmolievrije producten van Tonys Chocolonely .
Palmolie, palmpitolie en hun fracties worden in beperkte hoeveelheden gebruikt in bepaalde vullingen van onze chocolade . Lindt & Sprüngli koopt minder dan 0,01% van de wereldwijde palmolieoogst.
Het wordt vaak toegevoegd aan chocolade om de smelt-in-je-mond-textuur te vervangen die cacaoboter creëert . Het is een stabielere olie die niet scheidt zoals andere plantaardige oliën. Chocoladebedrijven die een product met een romige textuur willen, maar hun kosten laag willen houden, zullen de cacaoboter inruilen voor palmolie.
Hoewel de meeste chocolade geen palmolie bevat , wordt het soms door commerciële chocolademakers gebruikt als stabiliserend ingrediënt. Het geeft chocolade een consistente kleur en gladde textuur, voorkomt dat het smelt en verlengt de houdbaarheid.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Gecertificeerde duurzame palmolie is een groeiende positieve trend en wordt door verschillende chocolademakers omarmd, waaronder Kinder, Ferrero, Mars en Nestlé . Gecertificeerde duurzame palmolie biedt consumenten milieuvriendelijke en verantwoorde opties.
In palmolie zit meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
85% van de palmolie wereldwijd komt uit Maleisië en Indonesië. Het regenwoud is het leefgebied voor bijvoorbeeld de orang-oetan en de Sumatraanse tijger. Niet alleen bedreigde dieren verliezen hun terrein, ook de lokale bevolking moet vertrekken omdat de bossen verdwijnen.
Wat is het probleem met palmolie? De palmolieteelt zorgt voor grootschalige ontbossing. 45% van de palmolieplantages in Zuidoost-Azië liggen in gebieden die in 1989 nog bos waren. In relatief korte tijd is er dus heel veel bos weggehaald voor handel in palmolie over de hele wereld.
Shea boter wordt gewonnen uit de vruchten van de kariteboom, die niet groeit op plantages maar uitsluitend in de vrije natuur van de Afrikaanse savanne. De noten worden geraapt, gekraakt, gewassen en verwerkt tot 100% plantaardige shea boter.
Ingrediënten: 'PINDA'S, BEVAT 2% OF MINDER VAN: PLANTAARDIGE MONOGLYCERIDEN (VAN PALMOLIE ), ZOUT.'
Kokosolie of sojaolie als alternatief? In veel producten zou je palmolie kunnen vervangen door kokosolie of een mix van sojaolie, raapzaadolie en zonnebloemolie. Maar kokosolie en sojaolie zijn ook tropische producten.
Voor de Wereld van Morgen testte chocoladepasta's die gemaakt zijn zonder palmolie, palmvet of palmstearine. De klassieke Nocciolata kwam als beste uit de test.
Meestal wordt vet uit melk gebruikt om ijs te bereiden. Het helpt om de smaak, consistentie, textuur, etc. van het ijs te verbeteren. Maar sommige bedrijven gebruiken ook plantaardige olie (kokosolie, palmolie, etc.) , cacaoboter, etc., als alternatief voor melkvet.
Palmolie wordt gebruikt bij de productie van voedingsmiddelen zoals cake, chocolade, koekjes, margarine en frituurvet . Het wordt ook aangetroffen in cosmetica, zeep, shampoo, schoonmaakmiddelen en kan worden gebruikt als biobrandstof. Tot 50% van de producten in een gemiddelde Britse supermarkt bevat nu palmolie!