Hoewel menig mens het kroontje van een aardbei er het liefst af halen, is het hartstikke eetbaar. De smaak van het kroontje is bitter en schijnt in de buurt van de smaak van spinazie te komen. Sterker nog, er zitten veel gezondheidsvoordelen aan om de blaadjes wél te eten.
Dit onderbrengen onder "dingen die we eerder hadden willen leren": Ja, je kunt aardbeienbladeren eten ! De hele aardbei, inclusief de steel, bladeren, vruchtvlees en natuurlijk de zaden, is veilig om te eten. Je vermindert niet alleen je totale voedselverspilling door aardbeientoppen te eten, maar je doet ook je lichaam goed.
Gooi de hele aardbei erin, mét het kroontje. De blaadjes zitten namelijk vol vitaminen en tannines waardoor je smoothie nog gezonder is, hij beter bindt én alles makkelijker mixt. Meer tips voor een lekkere en gezond smoothie.
Van het meeste fruit kun je de schil eten. Er zitten vezels en voedingsstoffen in of vlak onder de schil. Het is dus gezond.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Aardbeien zijn extreem gunstig voor alle huidtypes. De exfoliërende eigenschappen kunnen helpen droge plekken op een droge huid te verwijderen, de talgproductie en acne op een vette en acnegevoelige huid te verminderen en een doffe huid op een milde manier op te helderen. Bovendien kunnen de oplichtende eigenschappen helpen donkere vlekken en hyperpigmentatie te verminderen!
Niets smaakt zo lekker in de zomer als een sappige, zoete aardbei. Maar heb je er ooit aan gedacht om ook de voedzame groene toppen, bladeren of zelfs de onrijpe, zure groene vruchten te eten? Die zijn heerlijk in salades of ingemaakt en worden gegeten met kaas .
“In een portie van 250 gram aardbeien zit ongeveer evenveel suiker als in een appel. We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.
De perfecte onrijpe aardbei. De groene aardbei is een bijzondere verschijning en is heerlijk fris zoet van smaak met een crispy bite.
Aardbeienbladeren bevatten veel vitamine C, hoewel de vrucht zelf een hogere concentratie vitamine C heeft . "De bladeren bevatten aanzienlijk meer polyfenolen dan de vrucht zelf", legt Edwards uit. "Polyfenolen fungeren als antioxidanten in het lichaam, wat kan helpen het risico op kanker, hart- en vaatziekten en diabetes te verminderen.
Aardbei blad zit vol vitamines en mineralen, zoals vitamine C en calcium en bevat daarnaast sterke antioxidanten. De bladeren zijn te gebruiken als kruidenthee en hebben een milde fruitige smaak. Je kan de bladeren ook toevoegen aan een aardbeien smoothie.
Aardbeientoppen werken als laxeermiddel als u verstopt bent . Laat de bladeren een paar minuten in gekookt water trekken. Haal de bladeren eruit en drink het water op. U kunt er honing aan toevoegen om het water zoeter te maken als u dat wilt.
De schijnaardbei (Potentilla indica) is zoals de naam al aangeeft geen echte aardbei, maar wel heel leuk in de tuin. Schijnaardbeien bloeien van mei tot oktober met gele bloempjes (in plaats van witte bij de bos- en tuinaardbeien). De vruchten zijn klein en knalrood. Niet eetbaar, wel decoratief.
Oogsten. Doordragende aardbeien kunnen vanaf juni tot september of zelfs oktober geplukt worden. In de tussentijd vormt de plant steeds nieuwe bloemen en daarna aardbeien. De bloemen van de aardbei zijn ook eetbaar, maar dan krijg je natuurlijk geen aardbei meer.
De vruchten van de schijnaardbei zijn wel eetbaar, maar zijn scherp en droog van smaak en ook zitten er veel harde zaadjes in het vruchtvlees. Schijnaardbei moet je dus niet zien als een plant die eetbare vruchten oplevert, maar hij kan wel dienstdoen als een groente.
Het eten van vezelrijke voeding, zoals aardbeien, helpt om een regelmatige stoelgang te behouden . Vezels bevorderen de stoelgang door het darmkanaal, wat helpt om constipatie te voorkomen.
Het wordt aanbevolen dat personen een portie van 8 aardbeien per dag eten. Klinisch onderzoek heeft vastgesteld dat deze aanbeveling een aantal stevige voordelen kan hebben, waaronder potentieel verbeterde hart- en hersengezondheid, verminderd risico op sommige vormen van kanker en beter beheer van diabetes type 2.
Over het algemeen geldt dat een dagelijkse portie gelijk is aan ongeveer 1 kopje of acht middelgrote aardbeien. Het beste is om aardbeien (of ander fruit) met mate te eten. Als u te veel fruitsuikers en vezels consumeert, kunt u last krijgen van spijsverteringsklachten zoals maagpijn, een opgeblazen gevoel, diarree of gasvorming .
Verwijder en gooi snel alle bessen weg die beschimmeld zijn of die beschimmelde bessen raken , was de rest goed en droog ze vervolgens voordat u ze opbergt om nieuwe schimmel te voorkomen. En als meer dan een kwart van de bessen in uw container beschimmeld is, gooi dan de hele partij weg.
Waarom aardbeien pellen? Pellen houdt in dat de groene steel, bekend als de kelk, van de aardbei wordt verwijderd. In tegenstelling tot het simpelweg afsnijden van de steel van de bes, verspilt de pellenmethode niet de bovenkant van de bes en blijft er meer van het fruit behouden .
Blijkt dat het kroontje van aardbeien niet alleen goed zou smaken - valt te vergelijken met de smaak van spinazie - het zou ook nog eens heel wat gezondheidsvoordelen hebben. Het kroontje zou pijn in de gewrichten verlichten en ook goed zijn voor de maag en darmen.
Aardbeien bevatten vitamine C. De stabiele, in water oplosbare versie van deze vitamine, bekend als natriumascorbylfosfaat (SAP), staat erom bekend de huid te verhelderen .
Acne wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. Chocolade, chips en bier zijn misschien niet goed voor je gezondheid, ze zijn niet de oorzaak van acne. Anderzijds spelen zuivelproducten en voedingswaren met een hoge glycemische index (zoals suiker en wit meel) wel een rol bij acne-uitbraken.
Tegen acne kan je voeding nemen die van nature rijk is aan vitamine A zoals zoete aardappels, spinazie en wortels. Alle bessen soorten zoals de bosbessen, bramen, frambozen en gojibessen.