In de koelkast blijven aardbeien één tot drie dagen goed, op een koele plek buiten de koelkast is dit één dag. De smaak van aardbeien komt het beste tot zijn recht op kamertemperatuur. Haal ze dus ongeveer een half uurtje voordat je ze gaat eten uit de koelkast. Invriezen kan ook.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.
Daarom zijn aardbeien op de fruitschaal ook maar één dag houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster van LocknLock in de koelkast. Het is belangrijk dat de aardbeien niet vochtig worden dus leg de aardbeien op het vochtrooster zodat ze niet in hun eigen vocht liggen.
Kun je aardbeien bewaren buiten de koelkast, op het aanrecht of in een fruitschaal bijvoorbeeld? Dat mag als je ze de dag van de aankoop opeet of verwerkt. Als je ze langer dan 1 dag wil houden, bewaar je ze beter in de koelkast.
Aardbeien langer vers houden: zo doe je het
Doe de aardbeien met de kroontjes er nog aan in een kom. Doe er 1 deel gewone azijn en 8 delen koud water bij. Laat de aardbeien daar enkele minuten in liggen, zodat eventuele sporen en bacteriën onschadelijk gemaakt worden.
Over het algemeen geldt dat een dagelijkse portie gelijk is aan ongeveer 1 kopje of acht middelgrote aardbeien . Het beste is om aardbeien (of ander fruit) met mate te eten. Als u te veel fruitsuikers en vezels consumeert, kunt u last krijgen van spijsverteringsklachten zoals maagpijn, een opgeblazen gevoel, diarree of gasvorming.
Tekenen van schimmel
Controleer eerst uw verse bessen op zichtbare schimmel. Een beschimmelde aardbei kan verkleurd lijken, donkere vlekken hebben of groene of witte plekken met beschimmelde delen. Hopelijk is de schimmel, als u die ziet, beperkt tot een paar beschimmelde bessen en heeft deze zich niet verspreid naar de hele tros.
Beste tijd om aardbeien te eten
Je kunt aardbeien in de ochtend eten als onderdeel van je ontbijt. Aardbeien eten in de avond is ook een goed idee als je ze voor het avondeten eet als tussendoortje. Vermijd aardbeien laat op de avond na het avondeten, omdat het kan leiden tot spijsverteringsproblemen .
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Aardbeien, frambozen en bosbessen moeten allemaal in de koelkast worden bewaard. Tenzij u van plan bent om de bessen binnen een dag na aankoop op te eten of te gebruiken. Ze zijn kwetsbaar en bederven snel als ze bij kamertemperatuur worden bewaard .
Je kunt de aardbeien het beste net voor het eten wassen. "Als je ze veel eerder wast, zuigen ze vocht op en bederven ze sneller", tipt Wieke van der Vossen, voedselveiligheidsexpert bij het Voedingscentrum. Je kunt ook het beste het kroontje zo lang mogelijk laten zitten. Een aardbei is een ademend product.
Aardbeien zijn rijk aan vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen, die helpen de darmen gezond te houden. Antioxidanten helpen bij de absorptie van belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten en ijzer. Vezels spelen een sleutelrol bij het bevorderen van de spijsvertering en het reguleren van de spijsvertering.
Zomerfruit zoals braambessen, aardbeien, blauwe bes, rode bes en frambozen zijn rijk aan vezels. Vezels dragen bij tot een goede werking van onze darmen. Ze komen onverteerd in de dikke darm terecht waar ze bijvoorbeeld zorgen voor meer of voor een soepelere stoelgang.
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Ondanks hun nutritionele voordelen, bevatten aardbeien vaak veel suiker en bevatten ze 8,12 mg suiker per kopje. Aardbeien kunnen pesticidenresten bevatten . Overmatige consumptie van bessen kan maagklachten, brandend maagzuur, diarree, reflux, een opgeblazen gevoel en allergische reacties veroorzaken bij sommige mensen.
"Bevindingen uit een klinische proef suggereren dat het eten van aardbeien kan helpen de bloedsuikerspiegel en ontstekingen te verlagen, vooral wanneer ze binnen twee uur na een maaltijd worden gegeten." Overweeg daarom om tussen de lunch en het avondeten aardbeien te eten.
Aardbeien zijn een heerlijke en voedzame vrucht die een waardevolle aanvulling op uw dieet kan zijn als u wilt afvallen . Hun lage caloriegehalte en hoge vezelgehalte maken ze een geweldige optie voor tussendoortjes, en hun voedingswaarde kan een energieboost en ondersteuning voor uw algehele gezondheid bieden.
Staan aardbeien in de Schijf van Vijf? Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
“ Aardbeien zijn rijk aan anthocyanen, wat ze potentieel goed maakt voor de cognitieve en emotionele gezondheid . Anthocyanen zijn wat aardbeien hun rode pigment geeft. Anthocyanen zijn een krachtige antioxidant met anti-neuro-inflammatoire eigenschappen, wat goed is voor de hersenen en emotionele gezondheid.”
Aardbeien kunnen een veilige, nuttige aanvulling zijn op het dieet voor mensen met diabetes . Ze bieden een scala aan voedingsstoffen en antioxidanten die de algehele gezondheid en het bloedsuikerbeheer ondersteunen. Vanwege hun lage GI hebben aardbeien relatief kleine effecten op de bloedsuikerspiegel wanneer ze met mate worden geconsumeerd.
Als u de aardbeien op de dag van aankoop eet, hoeven ze tot die tijd niet in de koelkast bewaard te worden. In die korte tijd zullen ze namelijk niet bederven. Wilt u ze langer bewaren, dan kunt u ze het beste wel gekoeld bewaren. Ze zijn dan ongeveer 3 dagen houdbaar.
Wil je ze toch spoelen met water? Zorg er dan voor dat je de steeltjes aan de kroontjes laat zitten en spoel de aardbeien voorzichtig af in een bak met koud water. Stromend water kan ze doen kneuzen, waardoor bruine plekjes ontstaan.
Leg je ongewassen aardbeien er in een enkele laag bovenop, dek ze af met een deksel of plasticfolie en bewaar ze in de koelkast tot ze klaar zijn voor gebruik, idealiter binnen zeven dagen . Als je merkt dat een van de aardbeien slecht wordt of beschimmeld raakt, verwijder hem dan onmiddellijk en gooi hem weg.