Kokosolie wordt gemaakt door het vet van het witte 'vlees' in de kokosnoot te persen. Palmolie wordt gemaakt door na het oogsten van de palmvruchten ze met een machine te persen. De zaden uit de vrucht worden ook geperst om de olie eruit te halen.
Het vervangen van palmolie door kokosolie of sojaolie is dus niet milieuvriendelijker. Als je gaat voor palmolie-vrij om het tropisch regenwoud te beschermen moet je dus ook andere tropische oliën zoals kokosolie en sojaolie vermijden.
Palmolie wordt verkregen uit de vrucht van de oliepalmboom, heeft een hoger verzadigd vetgehalte en wordt gebruikt in verschillende sectoren, waaronder koken. Kokosnootolie wordt verkregen uit de kokosnootvrucht, is rijk aan verzadigde vetten en heeft potentiële gezondheidsvoordelen bij gebruik in koken, huidverzorging en haarverzorging.
Helaas is de bewering niet juist. Kokosolie of kokosvet is niet gezonder dan andere oliesoorten, zoals zonnebloemolie. Het staat vast dat kokosvet erg veel verzadigd vet bevat. Verzadigd vet verhoogt je slechte cholesterol en dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Kokosolie bestaat voor 92% uit verzadigd vet en verhoogt daarom het cholesterolgehalte op dezelfde manier als dierlijke vetten (boter, reuzel). Het bevat echter een uniek type middellangeketenverzadigd vet, laurinezuur genaamd, waarvan onderzoek aantoont dat het HDL- of "goede" cholesterolgehaltes verhoogt, wat het algehele risico op hartziekten kan verlagen .
Mythe: Kokosolie is een gezond alternatief voor koken.
De realiteit: Kokosolie heeft aangetoond dat het cholesterolgehalte - de goede en de slechte - meer verhoogt dan andere plantaardige oliën zoals olijfolie of koolzaadolie. En in werkelijkheid vormen middellangeketentriglyceriden slechts een klein deel van de vetzuren in kokosolie.
Een pure kokosolie proeft en ruikt naar kokos. Op kamertemperatuur heeft de olie een vaste vorm maar omdat het smeltpunt tussen de 23 en 27°C ligt smelt de olie zodra je het op de huid aanbrengt. Zo kun je een goede kwaliteit kokosolie herkennen.
Zonnebloemolie kan het LDL van een persoon verhogen, wat het slechte cholesterol in uw lichaam is. Kokosnootolie verhoogt ook uw cholesterol, maar het heeft een groter effect op het HDL, of het goede cholesterol in uw lichaam.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
In roomboter zitten ten opzichte van kokosolie meer vitamine en mineralen. In roomboter zit vitamine A, E en K en een klein beetje D. Kokosolie bevat al deze vitaminen in veel mindere mate. Kokosolie bevat nauwelijks mineralen en roomboter bevat sporen van mineralen zoals kalium, natrium en calcium.
Conclusies: Palmolieconsumptie resulteert in hogere LDL-cholesterolwaarden dan andere natuurlijke onverzadigde plantaardige oliën . Palmolie kan echter de voorkeur hebben boven transvetrijke oliën op basis van het effect op HDL-cholesterol.
Kokosolie wordt gemaakt door het vet van het witte 'vlees' in de kokosnoot te persen. Palmolie wordt gemaakt door na het oogsten van de palmvruchten ze met een machine te persen. De zaden uit de vrucht worden ook geperst om de olie eruit te halen.
Deze hogere niveaus van gezonde vetten maken olijfolie de betere keuze. Als we kijken naar andere voedingsstoffen dan alleen gezonde vetten, bevatten zowel palmolie als olijfolie vitamine E. Olijfolie bevat ook andere voedingsstoffen, zoals andere vitaminen, polyfenolen, antioxidanten en meer.
Kokosolie is geweldig voor het toevoegen van smaak, bakken en lichter koken, terwijl palmolie een betere keuze is voor koken op hoge temperaturen, zoals frituren . De keuze tussen kokosolie en palmolie gaat niet alleen over smaak; het gaat over het kiezen van het juiste gereedschap voor de klus in uw keuken.
Palmolie is niet duurzaam en niet milieuvriendelijk
Om plantages aan te leggen, worden hele bossen en veengronden afgebrand. Regenwouden verdwijnen, terwijl we die juist zo hard nodig hebben voor CO2. Bepaalde diersoorten, zoals de orang-oetan, sterven uit.
Wat is het probleem met palmolie? De palmolieteelt zorgt voor grootschalige ontbossing. 45% van de palmolieplantages in Zuidoost-Azië liggen in gebieden die in 1989 nog bos waren. In relatief korte tijd is er dus heel veel bos weggehaald voor handel in palmolie over de hele wereld.
Kokosolie kan infecties helpen voorkomen, omdat het ontstekingsremmend is en het een antibacteriële werking heeft. Kokosolie bevat laurinezuur dat bacteriën, virussen en schimmels helpt te doden, zoals de Candida Albicans dat vaak de bron is van bijvoorbeeld een vaginale schimmelinfectie of een blaasontsteking.
Neutrale olie, zoals druivenpitolie of zonnebloemolie.
Neutrale oliën zijn een geweldige keuze als 1-op-1 vervanging voor kokosolie . Het zijn ook plantaardige oliën, maar hun smaak is milder dan kokosolie. Ze werken goed in soepen en roerbakken, of voor gebakken goederen zoals snelbrood en muffins.
Beide hebben relatief goede niveaus vitamine E, wat helpt beschermen tegen schade door vrije radicalen. Olijfolie bevat echter meer vitamine K, wat helpt bij het bijdragen aan bloedstolling en botten versterkt. Hierdoor heeft olijfolie een voorsprong als het gaat om voedingswaarde .
Welke kokosolie kan ik het beste kopen, extra virgin of geurloze? Extra virgin kokosolie is de beste kokosolie. Het wordt gemaakt van gemalen kokosnoten die bij een lage tempertauur worden gedroogd. Doordat het niet is geraffineerd, zoals de geurloze kokosolie, blijven de voedingsstoffen beter bewaard.
Gebruik dit niet als glijmiddel. Amandelolie en kokosolie zijn twee natuurlijke oliën die je waarschijnlijk geen kwaad doen als je ze als glijmiddel gebruikt – maar we raden het af.
Geur- en smaaktest
Het enige wat u voor deze test hoeft te doen, is er eerst aan ruiken en een beetje olie in uw mond doen. Als de kokosolie puur is, zal het heerlijk ruiken en smaken. Als het echter vervalst is, zult u het merken zodra u het in uw mond doet.
Kokosolie bestaat voor ongeveer 90% uit verzadigd vet, wat een hoger percentage is dan boter (ongeveer 64% verzadigd vet), rundervet (40%) of zelfs reuzel (ook 40%). Te veel verzadigd vet in het dieet is ongezond omdat het de "slechte" LDL-cholesterolwaarden verhoogt, wat het risico op hartziekten vergroot.
Kokosvet bevat het meeste verzadigd vet van alle vet- en oliesoorten. Kokosvet wordt vaak kokosolie genoemd. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Met name de Omega 9 vetzuren (olijfolie, avocado, rijstolie) werken cholesterol-verlagend. Gebruik deze dagelijks bij hart-en vaatproblemen en vul aan met Omega-3 en -6 vetzuren. Eet dus ook dagelijks voeding uit de Omega-3 en -6 groep, maar de nadruk moet liggen op de Omega-3 vetzuren en niet op de Omega-6.