Een arts kan de leverfunctie onderzoeken door de gehaltes te bepalen van specifieke stofjes in het bloed, bijvoorbeeld; leverenzymen, eiwitten en bilirubine (galkleurstof). Deze waardes zeggen iets over het functioneren van de lever en worden daarom ook wel de 'leverfuncties' genoemd.
Klachten en alarmsignalen die kunnen wijzen op een aandoening van de lever, galwegen en/of galblaas zijn: Regelmatig overgeven. Aanhoudende misselijkheid of vaak een misselijk gevoel hebben. Geelzucht; het geel zien van de huid en/of het oogwit.
Een arts kan een bloedonderzoek doen ter gelegenheid van een gezondheidscheck-up, een controle of omdat er klachten zijn. In de meeste gevallen worden hierbij ook de leverfunctie en eventuele leverschade getest. Hiervoor wordt de concentratie van bepaalde enzymen gemeten.
Vermoeidheid, lichte koorts, misselijkheid, verminderde eetlust, pijnlijke ribben, hoofdpijn, donkere urine en oogwit met een gelige kleur kunnen wijzen op een ongezonde lever. De kans op hepatitis, geelzucht of levercirrose wordt een stuk groter wanneer je lever aan de ongezonde kant is.
De symptomen van pijn aan de lever zijn meestal beperkt tot geelzucht en vermoeidheid, naast de pijn zelf. Doordat de lever geen pijnreceptoren heeft, is het bovendien soms lastig te identificeren waar de pijn precies vandaan komt.
Klachten worden helaas in een laat stadium opgemerkt. In sommige gevallen heeft iemand pijn rechtsboven in de buik. Wanneer iemand echter klachten heeft als spierzwakte, vermoeidheid en gewichtsverlies is de aandoening vaak al in een ver stadium. Een leververvetting zorgt ook voor een tekort aan vitaminen en mineralen.
Leververvetting veroorzaakt meestal geen klachten. Sommige mensen hebben last van (vage) pijn rechtsboven in de buik en vermoeidheid. Heel soms is er sprake van geelzucht. Geelzucht is het geel zien van het oogwit en de huid.
2. Drink voldoende water. Drink voldoende water of andere hydraterende drankjes om giftige stoffen uit je lever te spoelen. Wanneer je vaker water drinkt, blijf je gehydrateerd en vloeien de afvalstoffen makkelijker uit je lichaam.
De lever ligt rechts in je bovenbuik. Te veel alcohol drinken kan ervoor zorgen dat je pijn in de leverstreek krijgt. Je lever heeft zelf geen pijnzenuwen, maar het kapsel rondom je lever wel. Als dat kapsel geprikkeld wordt, bijvoorbeeld door druk op het kapsel of een ontsteking, ervaar je dat als pijn in de lever.
Bij een vermoeden van leverkanker wordt vaak een bloedonderzoek aangevraagd. Aan de hand van waarden in uw bloed kan de leverfunctie worden bepaald.
Een verhoogd bilirubinegehalte in het bloed betekent dat de lever niet optimaal functioneert. Een verhoogd bilirubinegehalte in het bloed gaat vrijwel altijd gepaard met geelzucht. Hierbij kleurt als eerste het oogwit maar later ook de huid geel. Dit komt doordat bilirubine een intense gele kleur heeft.
Jeuk is een belangrijk symptoom van cholestatische lever- en galwegziekten en kan de kwaliteit van leven ernstig verminderen. Cholestatische jeuk heeft vaak een piek in de avond en de vroege nacht, concentreert zich meestal in de handpalmen en voetzolen, maar kan ook gegeneraliseerd vóórkomen.
Leververvetting en beginnende leverontsteking (hepatitis) kunnen genezen door volledig en definitief te stoppen met alcoholgebruik. Bij fibrose en levercirrose kan het proces worden afgeremd door te stoppen met alcohol. Levercirrose kan niet genezen. De levercellen zijn bij levercirrose onherstelbaar beschadigd.
Door aandoeningen aan de gal, lever of alvleesklier, ontstaat er een vettige, plakkerige ontlasting, grijswit van kleur, ook wel 'stopverfontlasting' genoemd. De galkleurstof bilirubine kan dan niet vanuit de lever in de darm komen.
Als de lever minder goed werkt kunt u de volgende klachten krijgen: algehele zwakte en vermoeidheid. verminderde eetlust en gewichtsverlies. verlies van spiermassa, daardoor dunnere armen en benen.
De lever gezond houden
Zorg voor een dieet dat bestaat uit voldoende groenten, fruit en vette vis en het vermijden van diverse schadelijke voedingsmiddelen voorzien van verzadigde vetzuren en drink alcohol niet of met mate. Te veel en te vaak alcohol drinken kan de lever beschadigen.
Een gezonde lever: dit moet je vermijden
In de eerste plaats zijn alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade enorm grote energievreters voor je lever. Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg.
Eieren zijn niet slecht voor je lever
Als je te weinig cholesterol binnenkrijgt, zal je lever dat tekort zelf aanvullen. Maar dat proces werkt ook in de omgekeerde richting: wanneer je eieren of andere cholesterolrijke producten eet, zal je lever zelf minder cholesterol aanmaken.
Overdag is je lever is betrokken bij het op peil houden van je bloedsuikerspiegel, opslag van glucose (suiker), het verwerken van voedingsstoffen, het aanmaken van eiwitten en een beetje het ontgiften van je lichaam. Maar 's juist nachts werkt hij heel hard om je bloed te zuiveren en je lichaam te ontgiften.