Antwoord. “In de basisbereiding van gistdeeg voor brood hoeft geen suiker. Wit brood wordt gemaakt van geraffineerd wit meel. Geraffineerd meel wordt sneller in je bloed opgenomen, dus is het slimmer om voor volle granen te gaan.”
Als er al suiker aan brood wordt toegevoegd is dat vaak in de vorm van dextrose. Glucose vind je vaker terug in banketproducten. Overigens kun je prima een brood bakken zonder suiker. Tenslotte zijn de basis ingrediënten van elk broodrecept bloem of (volkoren)meel, water of melk, rijsmiddel en zout.
'Volkorenbrood is de beste keuze'
Het eten van vezelrijke producten vermindert het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Ook roggebrood is gemaakt van vezels die heel blijven. Roggebrood is hierom ook een gezonde keuze.
Voorbeelden van suikervrije voedingsmiddelen in deze categorie: kip, kalkoen, rundvlees, lam, varkensvlees, zalm, makreel, kabeljauw, mosselen, garnalen, krab, sardientjes.
Het meest genoemde symptoom van het minder suiker eten is: (lichte) hoofdpijn. Het is helaas een vervelende reactie van je lichaam op het minder binnen krijgen van suiker. Na een paar dagen tot een week zal je merken dat de hoofdpijn afneemt en dat je je weer beter en fitter gaat voelen.
Broodbeleg zonder suiker is bijvoorbeeld: kaas, natuurlijke pindakaas (of de normale van Calvé), ei, hummus, natuurlijke fruitstroop (appel, peer), vis, avocado, groenten. Let op met salades, paté, sandwichspread en alle zoete soorten broodbeleg.
Kies voor volkoren, volkoren, bruin of vezelrijk wit brood. Probeer minstens 3 porties gedurende de dag te eten. Probeer deze voedingsmiddelen bij 2 van uw maaltijden per dag te eten. Probeer meer vis te eten en streef naar 1 of 2 porties vette vis, zoals zalm, sardines of sardientjes per week.
Eet ook geen gedroogd fruit, zoals dadels en vijgen. Daar zit veel suiker in. Neem fruit niet als een sap, shake of smoothie. Daar zitten weinig vezels en veel suiker in.
Het maakt niet uit of je speltbrood of tarwebrood eet. Ook als je diabetes hebt maakt dit niet uit. Er zijn namelijk nauwelijks verschillen tussen speltbrood en tarwebrood. Ze bevatten een vergelijkbare hoeveelheid voedingsstoffen zoals koolhydraten en vezels.
Kies volkorenbrood , pasta's en andere granen zonder toegevoegde suikers. Lees etiketten om er zeker van te zijn dat u geen toegevoegde suikers binnenkrijgt via uw voeding.
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
Als je écht suikervrij zou eten, eet je geen producten met toegevoegd suiker, zoals koek, snoep en frisdrank. Maar je zou dan bijvoorbeeld ook geen fruit, melk en groenten die van nature suiker bevatten eten, zoals tomaat, wortel, paprika, rode biet en zoete mais.
Melk en melkproducten zoals kaas, yoghurt en kwark vallen onder de categorie zuivel. Zuivel is gezond, ook als je diabetes hebt. Met zuivel bedoelen we producten die zijn gemaakt van rauwe melk. Denk bijvoorbeeld aan melk, yoghurt, kwark en kaas.
Het brood is rijk aan calcium en ijzer, hierdoor zijn er geen conserveringsmiddelen nodig en is het brood volledig koemelk en suikervrij. Wat ons desembrood zo bijzonder maakt is dat het 100% met de hand wordt gemaakt en vrij is van toevoegingen.
Veel soorten brood bevatten veel koolhydraten en verhogen de bloedsuikerspiegel snel. Hierdoor moeten veel soorten brood worden vermeden.
Bananen zijn een heerlijk, voedzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen, inclusief mensen met diabetes . Het eten van dit gezonde fruit kan helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren, de insulinegevoeligheid te verbeteren en de gezondheid van het hart te verbeteren.
Een paar voorbeelden van gezonde ontbijtjes: Volkorenbrood met 100% pindakaas. Volkorenbrood met 30+ kaas en plakjes komkommer. Schaaltje yoghurt met muesli en een stuk fruit.
Kies voor fruit met lage glycemische index zoals aardbeien, kersen, peer, blauwe bessen, frambozen, pruim, perzik, appel met schil.
In tegenstelling tot geraffineerd witbrood, dat snelle pieken in de bloedsuikerspiegel kan veroorzaken, bevatten volkorenbrood en volkorenbrood complexe koolhydraten en vezels. Deze componenten vertragen de glucose-absorptie, wat leidt tot een geleidelijkere en stabielere stijging van de bloedsuikerspiegel, waardoor ze een betere keuze zijn voor mensen met diabetes.
Als u diabetes hebt, kunt u zeker brood eten, zolang u maar rekening houdt met het aantal porties koolhydraten dat het specifieke brood levert . Het kiezen van gezonder brood, zoals volkorenbrood met een hoog vezelgehalte, is het beste om de bloedsuikerspiegel laag te houden.
Bepaalde vetten, zoals verzadigde en transvetten , kunnen de insulineresistentie verhogen en bijdragen aan een verlaagde bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes. Veel gefrituurde en bewerkte voedingsmiddelen, waaronder friet, chips en gebakken goederen, bevatten deze soorten vetten.
Veel water drinken is een van de beste manieren om je bloedsuikerspiegel in toom te houden. Water helpt om het teveel aan suiker uit je lichaam te spoelen en kan ook helpen om de stofwisseling van je lichaam te reguleren. Streef ernaar minstens 8-10 glazen water per dag te drinken om goed gehydrateerd te blijven.
Wanneer je plotseling stopt met suiker eten, krijg je waarschijnlijk enorme trek in zoetigheid (cravings). Je kunt last krijgen van vervelende afkickverschijnselen van suiker als diarree, misselijkheid en hoofdpijn. Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid komen veel voor.
Suiker zit van nature in bijvoorbeeld fruit en melk. Deze producten zijn onderdeel van een gezonde voeding. Fruit en magere en halfvolle melk staan in de Schijf van Vijf. Wil je minder suiker eten, beperk dan de voedingsmiddelen waaraan suiker is toegevoegd, zoals koek, snoep, gebak, frisdrank en suikerrijke toetjes.