Net als het vruchtvlees is ook de schil van de komkommer supergezond en bevat het veel vitaminen A en antioxidanten die goed zijn voor ons lichaam. Dus, niet waar. Was de komkommer wel eerst grondig met kraantjeswater en kies voor biologische teelt, want alleen zo ben je zeker dat er geen pesticiden in de schil zitten.
Veel van de gezondste stoffen van de komkommer bevinden zich in of pal onder de schil! Het is dus het beste om komkommer met schil en al te eten. Wel eerst goed wassen voordat je hem gebruikt! Komkommers blijven maximaal een week goed als je ze op een koele plek bewaart, liefst buiten de koelkast.
De vezels uit de schil hebben als extra voordeel dat ze goed zijn voor de stoelgang, doordat ze water vast houden in het lichaam, waardoor de ontlasting zachter en soepeler wordt. Zonder schil bevat de komkommer meteen veel minder van de gunstige voedingsstoffen, dus met schil consumeren heeft zeker de voorkeur.
Echter wijst toxicologisch onderzoek uit dat we ons daar niet veel zorgen over hoeven te maken en is goed afspoelen vaak voldoende, zo schrijft ook hoogleraar Jaap Seidell in Het Parool. De schillen van bijvoorbeeld gewone gele aardappels, komkommers en aubergines zijn prima en veilig om te eten, schrijft hij.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Komkommers hebben sowieso een hydraterende werking doordat ze voor 95 procent uit water bestaan. Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente. Voornamelijk in de schil, dus verwijder deze niet.
Bij darmklachten kun je darmen ondersteunen door komkommers toe te voegen in jouw voedingspatroon. Komkommers bevatten veel vocht en vocht is belangrijk voor een gezonde spijsvertering. Voldoende vocht werkt bevorderend voor de consistentie van de ontlasting.
6: Komkommers en het hart
Daarnaast zijn komkommers rijk aan kalium en magnesium. Een portie van 150 gram ongeschilde komkommer bevat 193 milligram kalium en 17 milligram magnesium. Kalium speelt een rol bij het reguleren van de bloeddruk. De al genoemde cucurbitacines kunnen aderverkalking helpen te voorkomen.
Komkommers bestaan voor meer dan 95% uit water en leveren slechts 13 kcal per 100 gram. Het is een gezonde en caloriearme groente. Tijdens het dieet is het toegestaan om onbeperkt komkommers te eten.
Komkommers helpen bij de spijsvertering en hebben een zuiverend effect op de lever.
Behalve dat courgette hetzelfde caloriegehalte en dezelfde voedingsstoffen bevat als komkommer, is het ook een bron van vitamine A en B6. Courgette is rijker aan mineralen dan komkommer, maar aan de andere kant is courgette iets minder rijk aan vezels en bevat het ongeveer één gram suiker per 240 ml.
Komkommer is water met mineralen
Je kunt daardoor zoveel komkommer eten als je wilt voor het slapen gaan. Als je vaak in je nachtrust wordt gestoord doordat je moet plassen dan is het beter om ook komkommer met mate te eten voor het slapen.
Natuurlijk, de bittere schil van komkommer valt niet bij iedereen in de smaak. Gelukkig kan je met de komkommerschil nog verschillende kanten uit zonder hem zomaar op de composthoop te smijten. Zo kan je hem bijvoorbeeld gebruiken om je drinkwater op smaak te brengen en om op je gezicht te leggen voor extra hydratatie.
Sprenkel een beetje zout over de komkommer en zet een halfuur in de koelkast. Hiermee wordt de komkommer nog zachter en krijgt het een mooiere groene kleur.
3–4 komkommers zijn prima als je ze elke dag eet en er is geen probleem als je ze elke dag eet. Zoveel als je wilt, mits je ook andere groenten eet. Komkommer levert je kalium, vezels, vitamine C en andere voedingsstoffen.
Wist je dat de komkommer tot de top drie behoort van meest gekweekte groente? Zo kom je bijna nooit voor een leeg schap te staan en dat is maar goed ook, want de komkommer is geschikt om elke dag te eten. Hij is lekker, gezond en bevat ook nog eens weinig calorieën.
Komkommer is een ideale groente voor wie wil afvallen. Door het vocht en de vezels houdt komkommer je lang verzadigd, terwijl je zeer weinig calorieën binnenkrijgt.
Ten eerste bevatten ze weinig calorieën. Elke portie van één kopje (104 gram) bevat 16 calorieën, terwijl een hele komkommer van 300 gram 45 calorieën bevat. Dit betekent dat u veel komkommers kunt eten zonder de extra calorieën binnen te krijgen die leiden tot gewichtstoename .
Vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring en sardines zijn rijk aan de omega 3-vetzuren DHA en EPA. Deze onverzadigde vetten zijn onder andere goed voor het hart, de bloeddruk, en triglyceridenspiegel. Zo toont onderzoek aan dat EPA de stabiliteit van de bloedvaten kan verbeteren.
Daarnaast is komkommer goed voor de gezondheid van je nieren omdat deze het urinezuur level in je lichaam verlagen.
Komkommers zijn rijk aan verschillende soorten antioxidanten, zoals lignanen, tritrpenen en flavonoiden. Deze stoffen hebben ook een ontstekingsremmende werking.
Komkommer is een fantastische groente om buikvet te bestrijden vanwege zijn zuiverende werking. Daarnaast hydrateert het jouw lichaam omdat het grotendeels uit water bestaat. Je kan een komkommer juicen en het sap drinken of natuurlijk komkommers toevoegen aan jouw menu.
Komkommers kunnen ook een rol spelen bij het reguleren van cholesterolniveaus . Ze bevatten plantsterolen, stoffen die bekend staan om hun cholesterolverlagende effecten. Door regelmatig komkommers te eten, kunt u helpen het LDL-cholesterolgehalte te verlagen, vaak aangeduid als het "slechte" cholesterol.
Komkommers zijn een geweldig voorbeeld van hoe de geschenken van de natuur dingen ten goede kunnen veranderen. Ze kunnen helpen bij het bestrijden van een vette lever , belangrijke voedingsstoffen leveren om de lever gezond te houden en u gehydrateerd houden. Als u een snack wilt die u afkoelt, denk dan eens na over hoe een knapperige komkommer uw lever en uw gezondheid in het algemeen kan helpen.