Verse pasta invriezen (tot 8 maanden bewaren)
Het is belangrijk om de pasta in een luchtdichte zak of bewaardoos te bewaren om uitdroging te voorkomen. Men kan verse pasta ook invriezen, maar die kan dan een beetje aan elkaar kleven. Daarom kunnen kleine porties ingevroren worden om te vermijden dat de pasta een te groot blok vormt na het invriezen.
PASTA INVRIEZEN:
Zelfs als u verse pasta langer dan een dag wilt bewaren, kunt u deze beter invriezen dan koelen . Als u de pasta te lang in de koelkast laat staan, kan de vochtigheid de smaak en textuur veranderen of de groei van bacteriën bevorderen. Invriezen kan ook beter zijn voor dikkere pasta, zoals gnocchi.
Zelfgemaakte en verse pasta kun je afgedekt 24 uur in de koelkast en tot maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren. Laat de pasta voor gebruik niet ontdooien, maar kook een halve minuut extra. Reeds bereide pasta kun je afgedekt in de koelkast 2 dagen bewaren en tot maximaal 3 maanden in de diepvries.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pasta ruikt muf en ranzig. Door vocht en warmte tref je er eerder insecten in aan. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Je kunt pasta drogen, koelen of invriezen. Welke manier je kiest is afhankelijk van hoe lang je het wilt bewaren! Sommige commercieel gedroogde pasta kan tot 2 jaar vers blijven, maar zelfgemaakte pasta is veel korter houdbaar— ongeveer 2-6 maanden voor gedroogde pasta, tot 8 maanden ingevroren of 1 dag in de koelkast.
Verpakte pasta's
Als je de verpakking niet geopend hebt, dan gaan de pasta's makkelijk tot één tot twee jaar na THT-datum mee. Verse pasta is dat meestal slechts vier tot vijf dagen. Vries je de verse pasta in, dan is deze zes tot acht maanden houdbaar.
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Het beste resultaat krijg je door de pasta samen met de saus in te vriezen. Dit voorkomt plakken en zorgt ervoor dat je een complete maaltijd hebt als je het weer ontdooit.
De 'truc' om pasta gezonder te maken is door het eerst af te laten koelen. ,,Als je pasta of aardappels laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel. Voedingsvezels worden in de dunne darm bijna niet opgenomen'', vertelt Tijn Elferink.
Verse pasta invriezen (tot 8 maanden bewaren) Ook al is het invriezen van pasta niet erg gewoon in Italië, waar altijd verse pasta wordt gemaakt en gekocht, toch is het een goede optie. Net als het invriezen van opgerolde en gesneden pasta, kun je ook een stuk deeg voor later invriezen.
De kooktijd is afhankelijk van de dikte van de pasta, maar over het algemeen duurt het 2 tot 4 minuten om helemaal gaar te worden. Wanneer de pasta klaar is, haal je hem uit het kokende water en serveer je hem met je favoriete saus.
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude.
De beste plek om verse pasta te bewaren is in een luchtdichte container in de vriezer . Als je het in de koelkast zet, kan de vochtigheid de smaak en textuur veranderen en de groei van bacteriën bevorderen... nee bedankt!
De beste techniek om te zorgen dat je kliekje pasta niet te klef of te droog wordt tijdens het opwarmen is door dit gewoon in de pan te doen. Voeg hier een scheutje water aan toe en kook dit op middelhoog vuur tot het meeste water is verdampt. Zo krijgt de pasta zijn volle, romige structuur weer terug.
Ingevroren betekent niet dat het minder voedzaam is
Zeker, het hangt af van het specifieke type voedsel en hoe het is verwerkt. Het lezen van de ingrediëntenlabels op diepvriesverpakkingen, het vermijden van schadelijke additieven en overtollige toegevoegde suiker en natrium, en het zoeken naar minimaal bewerkte opties zijn nog steeds belangrijk.
Ja, je kunt zowel gekookte als verse pasta invriezen. Verse pasta invriezen vereist dat je de pasta eerst lichtjes laat drogen voordat je het in luchtdichte zakken of bakjes doet. Gekookte pasta kan tot drie maanden in de vriezer worden bewaard zonder dat de smaak of kwaliteit achteruit gaat.
Gekookte en afgekoelde pasta en aardappelen bevatten namelijk resistente zetmeel en hier worden je darmen erg blij van! Resistent zetmeel voedt de darmflora en stimuleert de groei van gezonde bacteriën.
Verse pasta invriezen
In de koelkast kun je verse pasta twee, drie dagen bewaren, in de diepvries ongeveer een maand. Het is aan te bevelen om de verse pasta te koken voordat je hem invriest; dan blijft hij lekkerder en beter hanteerbaar.
Zelfgemaakte pasta (waaronder ook lasagne) kun je zowel rauw als klaargemaakt invriezen. Maar de regel luidt: klaargemaakt (dus gegaard) is beter. 'Rauwe' pasta heeft immers de neiging om uit te drogen in de diepvriezer. Denk er wel aan om alles goed in te pakken voor de pasta in de vriezer verdwijnt.
Verse, zelfgemaakte pasta kan, mits goed bewaard, tot 48 uur in de koelkast bewaard worden. Wanneer je het in de koelkast bewaart, is het belangrijk om het stevig in huishoudfolie te wikkelen of in een luchtdichte bak te doen.
Pasta: Dit soort droge voedingsproducten kan nog lang na datum geconsumeerd worden. Ze vervallen niet, maar ze kunnen wel beestjes aantrekken. Net zoals rijst kan je ze daarom best in een goed gesloten bokaal bewaren.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden. In het ergste geval kan het zelfs fataal zijn."
Ja, je kunt saus perfect invriezen. Helaas komt niet elke saus er weer even goed uit. Er zijn gelukkig veel sauzen die het bevriezen en ontdooien prima doorstaan. Doorgaans blijven ze diepgevroren minstens drie maanden goed.
Vacuüm verpakken, mylar zakken met zuurstofabsorbers en zelfs ziplock zakken kunnen de truc doen . Vergeet niet dat het doel is om vocht en lucht buiten te houden om je pasta zo lang mogelijk vers te houden.
Als je pasta afkoelt en opwarmt, wordt een deel van het zetmeel omgezet in dit 'vezelachtige' resistente zetmeel. Doordat resistent zetmeel slecht verteerd wordt, komt er nauwelijks glucose uit dit zetmeel in het bloed. Voedingswaarden van levensmiddelen kunnen door invriezen dus een beetje veranderen.