Je baby van 6 maanden kan al voorzichtig wat gepureerde groenten of fruit eten, dus je wilt kijken of een stukje brood in de smaak valt. Voor het veilig introduceren van brood, kies je zacht, lichtbruin brood zonder korstjes en zonder grove granen of pitten.
Geef in het begin stukjes lichtbruin brood, zodat de darmen rustig kunnen wennen aan vezels in de voeding. Gaat dat goed? Stap dan geleidelijk over op volkorenbrood.
Gezonde keuzes voor broodbeleg voor je baby van 1 jaar zijn onder andere volkorenbrood en bruinbrood, die beide veel vezels bevatten. Daarnaast is groente en fruit een goede optie om op brood te smeren, zoals tomaat, komkommer, paprika, avocado, banaan, appel en aardbei.
Je kunt in het begin het beste kiezen voor bruinbrood met ten minste 4,5 gram vezels per 100 gram. Als je baby lichtbruin brood goed eet, kun je na een tijdje (vanaf acht maanden) overstappen op fijn volkorenbrood. Dit bevat meestal zo'n 6 gram vezels per 100 gram.
Broodbeleg baby vanaf 10 maanden
De beste keuzes broodbeleg voor baby's vanaf 10 maanden zijn: omelet, hardgekookt ei of roerei. magere vleeswaren, zoals boterhamworst, kipfiltet of ham. stukjes groente of fruit, denk aan plakjes banaan, aardbei, appel, peer, tomaat, komkommer of paprika.
Er bestaan veel soorten pap die je aan je baby kunt geven, zoals rijstebloempap, pap gemaakt van (volkoren)tarwe en havermoutpap. Rijstebloempap is een geschikte pap om mee te beginnen omdat het licht verteerbaar is. Dat komt omdat het minder vezels bevat dan andere soorten.
Brood kan worden geïntroduceerd zodra de baby klaar is om vast voedsel te gaan eten, wat over het algemeen rond de leeftijd van 6 maanden is . Houd in gedachten: Begin met stevige stukken brood, zoals een reep toast ter grootte van twee volwassen vingers tegen elkaar gedrukt, of de hiel van een knapperig brood.
Hoe groot maak ik de stukjes brood voor mijn baby. ”Een ideaal formaat voor deze zachte stukjes brood is ongeveer de grootte van een postzegel. Dit is klein genoeg om verstikkingsgevaar te verminderen.” Het stukje brood plaats je in de wang van de mond.
Wanneer je kleintje gewend is aan oefenhapjes en aan wat grovere hapjes kun je gaan oefenen met het eten van de eerste hapjes brood. Je mag je baby dan een stukje brood zonder korst geven. Je kunt het stukje brood zonder korst, ook nog in wat moedermelk of flesvoeding dopen om het wat zachter te maken.
Magere- of halfvolle yoghurt (ook voor kinderen tussen de 6 maanden en 1 jaar, een beetje naast de borstvoeding of opvolgmelk). Kinderen van 1 tot 4 jaar hebben gemiddeld zo'n 300 milliliter aan melk(producten) nodig, dat zijn bijvoorbeeld 2 bekertjes halfvolle melk en een schaaltje halfvolle yoghurt.
Noten en pinda's bevatten veel goede voedingsstoffen. Ook voor jonge kinderen is een kleine hoeveelheid elke dag prima. Denk aan 100% pindakaas of 100% notenpasta zonder zout of suiker.
Brood wordt een 'basisvoedsel' genoemd, wat betekent dat het een basisvoedsel is, dat veel gegeten wordt . Brood wordt gemaakt van een deeg van bloem en water, en wordt meestal gebakken. Het is al duizenden jaren een basisvoedsel, sinds de vroegste tijden toen mensen leerden hoe ze graan moesten malen om bloem te maken. Plat brood is ongezuurd brood.
Mayonaise is een van de populairste smaakmakers; het wordt gebruikt voor van alles, van hamburgers tot broodjes, maar het is ook een basismengsel voor een aantal andere smeersels en sauzen, waaronder tartaarsaus, 'frietsaus', ranchdressing en het neefje van mayonaise: aioli.
750.000 boterhammen met hagelslag per dag
Elk dag worden er zo'n 750.000 boterhammen met hagelslag belegd. Jaarlijks komt dat neer op ruim 600 miljoen boterhammen met hagelslag. Het is daarmee het meest populaire broodbeleg van ons land.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg. Maar niets is minder waar.
Brood met boter
Het wordt aangeraden om altijd wat zachte margarine of boter op het brood van je baby te smeren. In boter en margarine zitten een aantal goede vetten die belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling van je kind en het bevat vitamine A, D en E.
Bruin brood of tarwebrood zonder pitten en zaden is goed om mee te beginnen. Om te leren kauwen geef je vanaf 7 maanden brood met korst. Ook als je kind nog geen tanden en kiezen heeft, bijt en sabbelt hij met z'n kaken. Dat is goed voor zijn mondspieren.
Baby's moeten rond de leeftijd van 6 maanden kennismaken met producten die pinda's bevatten. Producten die pinda's bevatten, moeten deel blijven uitmaken van hun dieet om te voorkomen dat er een pinda-allergie ontstaat.