Rauw geconsumeerd, de appel heeft samentrekkende eigenschappen om bijvoorbeeld diarree te stoppen.
Appelschillen zitten ook boordevol vezels die laxerend werken. Daarnaast bevatten appels grote hoeveelheden natuurlijke chemicaliën, polyfenolen genaamd, die een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van de gezondheid en het verminderen van chronische ziekten.
Voedingsmiddelen als banaan, geraspte appel, bosbessensap, kaneel, rijst, rijstewater, wit brood en wortelpuree werken niet merkbaar stoppend bij diarree.
Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there.
'Vezelrijke voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals rauwe wortels, appels met de schil en avocado's wekken ontlasting op. Dat zijn allemaal geweldige bronnen van vezels om je darmen in beweging te krijgen,' zegt Christine Lee, MD, gastro-enteroloog bij Cleveland Clinic.
Vezelrijke voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volkoren producten, havermout, peulvruchten, noten en zaden stimuleren de darmen en dragen bij aan het normaal functioneren van de stoelgang.
Het is belangrijk om gezond en vezelrijk te eten. Verstopping kan verholpen worden door gezond en vezelrijk te eten. Vezels nemen vocht op en zorgen voor een soepele ontlasting. Ook stimuleren vezels de darmbeweging.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Heldere sappen zoals appelsap, perensap en druivensap zijn minder geschikt omdat de hoeveelheid fructose die daarin zit voor sommige mensen juist laxerend werkt. Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
Eet of drink geen suikervrije producten met de zoetstof sorbitol of Maltitol. Producten met sorbitol en maltitol kunnen zorgen voor diarree. Sorbitol en maltitol zit vaak in suikervrije drop, kauwgom, keelpastilles, snoepjes, cake en koekjes.
Om zoveel mogelijk vezels binnen te krijgen, eet je appels met schil en al. Tip: maak eens deze lekkere soep met appel, bijzonder smakelijk! Als je een appel eet, smullen de gunstige bacteriën in je darmen mee. Appels bevatten namelijk pectine, een vezelsoort waar de goede darmbacteriën blij mee zijn.
Eet vet- en vezelarme voeding zoals:
o pasta, wit brood of rijst o mager vlees (kalkoen, kip) o cornflakes o vis o geschild fruit o Rasp een appel en laat deze bruin worden: dit blijkt bij veel patiënten te helpen.
Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
Bisacodyl is een laxeermiddel dat heel snel werkt. Een zetpil werkt vaak al binnen 20 minuten. Als je een tablet met bisacodyl slikt, dan merk je het effect na ongeveer 6-12 uur. Gebruik bisacodyl niet langer dan 3 dagen achter elkaar.
Kies voor voedingsmiddelen die van nature laxerend werken: karnemelk, yoghurt, ontbijtkoek, siroop, sap van citrusvruchten, koffie. Bananen, beschuiten, bosbessensap, kaneel, witte rijst, thee, toast en rode wijn laat je beter links liggen.
Fruit, vooral kiwi, pruimen en citrusfruit (sinaasappel, pompelmoes, mandarijn) werken laxerend. Fruitsappen zijn vezelarm; beschouw ze dus enkel als mogelijke variatie in de dranken.
Fabel of feit: ontbijtkoek werkt laxerend
Gewone ontbijtkoek bevat weinig voedingsvezels en heeft zeker geen laxerende werking. Het aantal vezels in ontbijtkoek is ongeveer gelijk aan het aantal vezels in witbrood. Voedingsvezels stimuleren de darmbeweging en werken bovendien als een soort spons.
Antwoord van de apotheker. In uw geval is het zaak om ervoor te zorgen dat het harde bolletje zachter wordt gemaakt. In de regel gebeurt dit met vochtaantrekkende laxeermiddelen of zwelmiddelen. Deze middelen trekken vocht aan en zorger ervoor dat de ontlasting zachter wordt.