De eerste sporen van zoutwinning zijn gevonden in China en dateren van ongeveer 5500 jaar voor onze jaartelling. Ook in het Oude Egypte kende men reeds het gebruik van zout, niet alleen als smaakstof bij het eten, maar voornamelijk als conserveringsmiddel voor voedsel en als cruciaal component bij het mummificeren.
Heb je ('t) ooit zoo zout gegeten? d.w.z, eig. heb je ooit zoo iets sterks geproefd?; bij overdr.: heb je ooit zoo iets vreemds, zonderlings beleefd of gehoord? Vgl.
Het toevoegen van zout aan voedsel begon relatief recent, ongeveer 5000 jaar geleden . Naarmate mensen er steeds meer aan verslaafd raakten, werd zout het belangrijkste handelsobject en de economische basis van verschillende rijken.
Er wordt gezegd dat de eerste handelswegen van de mensheid er kwamen voor het transport van zout. Want al is het levensnoodzakelijk, het zout was vroeger slecht verdeeld over de landkaart. Het werd gewonnen uit verre zeeën of mijnen, en dan langzaam over grote afstanden getransporteerd.
Het oudste zout is zo'n 600 miljoen jaar oud. Zo oud zout vind je in Punjab, Salt Range en Siberië. In Nederland is het zout tussen de 255 en 200 miljoen jaar oud. Het zout dat in Nederland uit de bodem wordt gehaald is tussen de 255 en 225 miljoen jaar oud.
De vroegste methode van zoutproductie was door verdamping, waarbij zeewater of pekel in de zon werd gelaten om te drogen . Zout werd ook verkregen uit zoutmijnen of zoutbronnen, waar het van nature kon worden gevonden in de vorm van steenzout of pekel.
De eerste sporen van zoutwinning zijn gevonden in China en dateren van ongeveer 5500 jaar voor onze jaartelling. Ook in het Oude Egypte kende men reeds het gebruik van zout, niet alleen als smaakstof bij het eten, maar voornamelijk als conserveringsmiddel voor voedsel en als cruciaal component bij het mummificeren.
Zout als salaris. Vandaag kan je zout spotgoedkoop in de winkel vinden maar vroeger was dat anders. In de middeleeuwen werd het zelfs als betaalmiddel gebruikt, zo kostbaar was het. Vooral soldaten werden er mee betaald, ze noemden het een salarium (= zoutrantsoen).
Zoutlagen in de Twentse bodem
Deze zoutlagen zijn honderden miljoenen jaren geleden ontstaan door verdamping van een binnenzee, die toen West Europa bedekte. Toen in opdracht van De baron Van Heeckeren in 1887 in Delden een drinkwaterput werd geslagen, kwam dit steenzout op een diepte van 520 meter naar boven.
Zout werd gebruikt als betaalmiddel in het oude Rome , en de wortels van de woorden "soldaat" en "salaris" kunnen worden herleid tot Latijnse woorden die betrekking hebben op het geven of ontvangen van zout. Tijdens de middeleeuwen werd zout vervoerd over wegen die speciaal voor dat doel waren aangelegd.
De ontdekking van zout wordt niet aan een specifiek individu toegeschreven , omdat zout al sinds de prehistorie bekend is bij mensen. Het gebruik van zout dateert van vóór de geschreven geschiedenis, en bewijs suggereert dat vroege mensen zout verkregen uit natuurlijke bronnen zoals zoutmijnen, zoutbronnen of door zeewater te verdampen.
De verklaring ligt waarschijnlijk in het feit dat het consumeren van zout ervoor zorgt dat de hypothalamus dopamine (het gelukshormoon) vrijgeeft. In feite associëren we zout met een goed moment, wat het verlangen om zout voedsel te eten versterkt.
Pioniers en Amerikaanse Indianen verkregen zout door water uit een zoutbron te koken . Er was 800 tot 1000 gallons zout water nodig om een bushel zout te maken.
Een tekort aan natrium is vooral een probleem voor de hersenen. De klachten zijn daarom meestal neurologisch van aard: slaperigheid, hoofdpijn, verwardheid, vallen, aandachtstekort, moeilijk stappen… De klachten hangen af van de snelheid van het ontstaan en de mate van het natriumtekort.
Zo zout heb ik het nog nooit gegeten.
Zo erg heb ik het nog niet meegemaakt.
Wat gebeurt er als u teveel zout eet? Wanneer u te veel zout eet kunt u last krijgen van een hoge bloeddruk. Dit kan leiden tot een hoger risico op hart- en vaatziekten en nierschade.
Zoutgehalte beïnvloedt bijna alle aspecten van de ontwikkeling van planten, waaronder: kieming, vegetatieve groei en reproductieve ontwikkeling. Bodemzoutgehalte veroorzaakt ionentoxiciteit, osmotische stress, nutriëntentekort (N, Ca, K, P, Fe, Zn) en oxidatieve stress bij planten, en beperkt zo de wateropname uit de bodem .
Voordeel zout
Naast je tong spelen geur, ogen en hersenen een belangrijke rol bij het waarnemen van smaak. Naast dat ons lichaam het nodig heeft, zorgt zout ervoor dat ons eten lekkerder smaakt. Het onttrekt vocht waardoor de celstructuur van een product verandert en aroma's vrijkomen.
Chips, pizza's, soepen en kant-en-klaarmaaltijden zijn voorbeelden van eten waar veel zout in zit. Daarnaast krijg je zout binnen door het eten van brood, vlees, vleeswaren en kaas, maar ook sauzen zoals sojasaus en mosterd.
Een ounce zout kon ooit worden geruild voor een ounce goud . Nu is het idee lachwekkend, met goudkosten die oplopen tot meer dan $2.000 per ounce, terwijl 26 ounces zout slechts $1 waard is.
Zelfs vandaag de dag raakt de geschiedenis van zout ons dagelijks leven. Het woord "salaris" is afgeleid van het woord "zout". Zout werd zeer gewaardeerd en de productie ervan was in de oudheid wettelijk beperkt , dus werd het historisch gebruikt als een methode van handel en valuta.
In de Romeinse tijd en gedurende de middeleeuwen was zout een waardevol handelsartikel, ook wel "wit goud" genoemd. Deze grote vraag naar zout was te danken aan het belangrijke gebruik ervan bij het conserveren van voedsel, met name vlees en vis. Omdat het zo waardevol was, werden soldaten in het Romeinse leger soms betaald met zout in plaats van geld.
Het ontstaan van steenzout
In totaal zit er zelfs meer zout in ondergrondse steenlagen dan in alle oceanen samen. In Europa is in het Trias en Perm (245 tot 260 miljoen jaar geleden) een grote zoutlaag ontstaan door het uitdampen van een oude, ondiepe zee, die afgesloten raakte van de landmassa.
Je hebt zout nodig. Je lichaam gebruikt dit voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen.
Te veel zout is een gevaar voor de gezondheid. Zout verhoogt de bloeddruk en vergroot hiermee het risico op hart- en vaatziekten. De te hoge bloeddruk beschadigt de kleine bloedvaatjes in de nieren. En als je al nierschade hebt, ben je extra gevoelig voor te veel zout: je nierfunctie gaat daardoor sneller achteruit.