Kun je kaas nog eten als er schimmel op zit? Harde kazen kun je kaas nog gewoon eten als er een beetje schimmel op zit, mits je de schimmel uit de kaas snijdt.
Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas. Zit er schimmel op deze soorten, eet ze dan niet.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Misschien heb je het weleens gezien, maar in deze doos blijft vaak veel condens vocht hangen. Iets waar je kaas niet lekkerder en houdbaarder van wordt. Door het vocht en bij weinig schoonmaken van de doos kan de kaas sneller gaan schimmelen.
De schimmels die bij de kaasbereiding worden toegevoegd zijn veilig om te eten. Kenmerkend zijn dan de blauwe aderen in de kaas, of de dikke witte buitenlaag – maar 'gewone' schimmel ziet er donzig uit, met een kleur variërend van wit tot groen (1). Naast hoe het er uitziet kan de geur ook wijzen op schimmel.
Zijn schimmels giftig? Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Schimmelkaas is kaas die gedurende de fabricage bewerkt is met schimmelsporen. De gebruikte schimmel is een variëteit van de Penicillium en wit (Penicillium Candidum), groen of blauwachtig van kleur (Penicillium roqueforti).
Een veelvoorkomende oorzaak is te veel vocht wanneer de kaas wordt bewaard . Het gebruik van plastic verpakkingen of zip-top zakken kan te veel vocht vasthouden. Wanneer u dit overweegt, welke verpakking zou u dan kiezen voor uw kaas? De andere veelvoorkomende oorzaak van beschimmelde kaas is inconsistente temperaturen in de koelkast.
Er moet namelijk een kiem (beginnetje) zijn waaraan het eiwit zich kan hechten. Dit kan bijvoorbeeld een dode bacteriecel, een stofdeeltje of een oneffenheid aan het oppervlak van de kaas zijn. Naarmate de kaas rijpt ontstaat er rondom deze kiem een eiwitkristal die met het blote oog zichtbaar is.
Laat je oude kaas ademen
In de koelkast kunnen namelijk de smaken en geuren van andere voedingsmiddelen zich vermengen en de subtiele smaak van je geliefde kaas verstoren. Daarnaast wordt oude kaas alleen maar harder in de koelkast, terwijl deze al maanden of zelfs jaren (!) heeft gerijpt buiten de koelkast.
Textuur Kaas die bedorven is, kan veranderingen in textuur vertonen, te droog, kruimelig of slijmerig worden . Verkleuring: Aanzienlijke veranderingen in kleur, zoals vergeling of verbruining, kunnen duiden op bederf.
Schimmelgroei op het oppervlak van de kaas is een duidelijke indicatie dat deze bedorven is. Terwijl sommige soorten kaas opzettelijk worden gerijpt met schimmel, zoals blauwe kaas, duidt zichtbare schimmel op andere soorten kaas, met name die waarvan wordt verondersteld dat ze geen schimmel hebben, op bederf.
Zolang je de smaak nog lekker vindt, is de kaas prima . Wees je er alleen van bewust dat de smaak van de meeste kazen na verloop van tijd intenser wordt. Als een klein hapje kaas je tong, lippen of wang doet tintelen of branden, is de kaas slecht (zelfs als hij de kijk- en geurtests heeft doorstaan).
Snijd de beschimmelde plekken ruim weg (2,5 centimeter). Schimmel is normaal op houdbare producten zoals gedroogde worst of gedroogde ham. Je kan de schimmel op verschillende plekjes eventueel wegsnijden of afborstelen.
Je gaat er zeker niet dood aan, maar de smaak van de kaas gaat alles behalve lekker zijn. Hardere kazen worden minder snel aangetast, doordat de schimmelwortels nauwelijks kunnen doordringen.
Wanneer er een klein schimmelplekje op de kaas zit, is deze gemakkelijk weg te snijden (ongeveer een cm rond de schimmel) en kun je de kaas gewoon eten. Er zit witte uitslag/puntjes op de kaas.
Gooi alle zachte kaas weg die beschimmeld is .
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De witte acnepuistjes vormen zich op dezelfde manier als de zwarte puntjes: het is een ophoping van talg en dode cellen die de huidporiën verstopt, maar bij de witte puntjes verstopt een laagje cellen de uitgang van de porie, vandaar de term “gesloten comedo” voor de witte puntjes.
Blauwaderkaas zoals Roquefort, blauw, Gorgonzola en Stilton worden gecreëerd door de introductie van Penicillium roqueforti of Penicillium roqueforti sporen. Kazen zoals Brie en Camembert hebben witte oppervlakte schimmels. Andere kazen hebben zowel een interne als een oppervlakte schimmel.
Het gemiddelde percentage schimmelbedekking is vierenzestig procent van de feta, de rest heeft een gemiddelde van nul. Concluderend is fetakaas de kaas die het snelst schimmel ontwikkelt.
Hoe lang kan kaas buiten de koelkast blijven liggen voordat het onveilig wordt om te eten? Voor de beste smaak en kwaliteit mag kaas niet langer dan twee uur op kamertemperatuur worden bewaard. Harde kazen kunnen langer worden bewaard zonder onveilig te worden, maar de kwaliteit en smaak kunnen veranderen.
Schimmel op kaas
Alleen wanneer harde kaas nog stevig aanvoelt en een normale geur heeft, dan is het veilig om te eten. Mits je het beschimmelde deel wegsnijdt. Voelt de kaas juist zacht aan en ruikt het niet meer goed? Dan moet je de kaas altijd weggooien en kan je ervan uitgaan dat het niet meer veilig is om te eten.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent). Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.
Giftig. Voor brood is dat de fusariumschimmel die een gifstof afscheidt, waarvan je op langere termijn ziek kan worden. Aan de buitenkant kan je niet zien of het een schadelijke schimmel is of niet. Het is dus het beste om beschimmeld brood gewoon weg te gooien.