De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Proef! Als de yoghurt er perfect normaal uitziet, kan je proeven. Als hij zuurder smaakt dan normaal of een onaangename smaak heeft, eet je de rest beter niet meer op.
Yoghurt is een zuur product met twee soorten bacteriën in, waardoor de groei van andere bacteriën wordt afgeremd. Yoghurt is daarom een THT-product, dat na de vervaldatum nog perfect kan worden gegeten.
Overmatig klonteren of schiften : yoghurt moet een gladde textuur hebben, dus een klonterige of schiftende consistentie is een teken van bederf en een teken om de yoghurt weg te gooien. Overmatig vocht: yoghurt heeft meestal een kleine hoeveelheid vocht op het oppervlak (die eraf kan worden gegoten als dat de voorkeur heeft).
De beste truc om te checken of yoghurt die er nog normaal uitziet nog te eten valt is om goed te ruiken. Je neus zal je zelden bedriegen. Een opvallend zure of ranzige geur is een veeg teken. Die yoghurt kieper je beter de vuilnisemmer in.
Yoghurt bijvoorbeeld, is een fraaie vorm van gecontroleerd bederf. Aan de melk worden juist melkzuurbacteriën toegevoegd om de (yoghurt)melk te laten verzuren. Vaak zijn deze processen bij toeval uitgevonden en men merkte dat men er niet ziek van werd. Eigenlijk hebben we veel aan onze voorouders te danken.
Als je vloeibare wei in je bak yoghurt ziet, kun je het er meteen weer doorheen roeren. Het is perfect smakelijk en voedzaam , en het zal scheiden, ongeacht of je yoghurt gloednieuw is of een paar dagen oud.
Yoghurt is, net als andere zure melkproducten, makkelijker te verteren dan andere melkproducten. Als de bacteriën lactobacillus acidophilus en bifidobacterium eraan zijn toegevoegd, ontstaat rechtsdraaiend melkzuur. De smaak is daardoor wat zachter en de yoghurt is wat makkelijker verteerbaar.
Dikke zuivelresten, zoals yoghurt en vla, kunnen ook met verpakking en al in de vuilnisbak bij het restafval. Composteringsinstallaties maken van ons groente-, fruit- en tuinafval compost en groen gas. De land-en tuinbouw gebruikt die compost als bodemverbeteraar zodat gewassen beter groeien.
Op het moment dat het pak geopend is, moet het direct in de koelkast worden gezet. Als een gebruikt pak een uur buiten de koelkast staat, gaat er een dag van de houdbaarheidsdatum af.
Is een ongeopende verpakking een paar dagen over datum? Als je niets geks ziet, ruikt of proeft, kun je de zuivel nog veilig eten. Voor geopende producten geldt dat ze tot één week goed blijven, mits je ze bij max. 7°C bewaart en altijd een schone lepel gebruikt bij het opscheppen.
Geur. Net als bij melk kun je een snelle geurtest doen om te zien of yoghurt bedorven is. Als yoghurt zuur of ranzig ruikt, kun je het het beste weggooien . Wees je er wel van bewust dat sommige soorten yoghurt, met name gewone yoghurt, een licht pittige geur kunnen hebben.
Roeryoghurt wordt tijdens het rijpen doorgeroerd, standyoghurt rijpt in de verpakking zonder eerst geroerd te zijn en is daardoor wat korreliger van structuur.
Verse yoghurt heeft een intense, zurige en zijdeachtige smaak. Supermarkt-yoghurt bevat vaak extra toevoegingen als gelatine, melkpoeder, suiker, talloze kunststoffen om de structuur en smaak te verbeteren. Verse yoghurt bevat slechts twee ingrediënten: verse melk en levende starterculturen.
Bevroren yoghurt
Dit is een uitstekende manier om yoghurt die bijna over de datum is op te maken en een gezonder alternatief te creëren voor traditioneel ijs. Meng yoghurt met fruit zoals aardbeien of mango's, een scheutje honing of zelfs wat chocoladechips voor een zoete twist. Vries in in mallen voor een makkelijke snack.
"De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen licht veranderen na de houdbaarheidsdatum, maar het product blijft nog steeds veilig om te consumeren." Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden.
De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Geopend product
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Yoghurt is een bekende weldoener voor je darmen. Het bevat goede bacteriën zoals de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Kies wel voor natuuryoghurt en vermijd de varianten met toegevoegde suiker of magere versies.
Bulgaarse yoghurt
Deze yoghurt wordt gemaakt van magere melkpoeder en ingedikte melk (de melk wordt ingedampt). Hierdoor is Bulgaarse yoghurt ook wat dikker en een stuk vetter dan gewone yoghurt.
Het laagje water dat boven op de yoghurt kan komen, wordt veroorzaakt door synerese. Dit is een normaal proces bij yoghurt waarbij vocht vrijkomt. Dit vocht wordt ook wel 'wei' genoemd en bevat naast water voedingsstoffen als lactose, zout, eiwitten en calcium.
"Yoghurtwei is de vloeibare yin van de vaste yang die je gewend bent te zien in je Griekse yoghurt," zegt Dashtaki. " Om de dikke, decadente Griekse yoghurt te krijgen die je kent , moeten we traditioneel de vloeistof (wei) eruit zeven. Het is een neongeel, prachtig zijdezacht elixer dat ontstaat door het maken van gezeefde yoghurt."
Yoghurt heb je in vele varianten maar als je af wilt vallen dan ga je het beste voor de echte Griekse yoghurt. Deze is erg rijk aan hoogwaardige eiwitten wat helpt tegen het hongergevoel. Het helpt je bij het stabiel houden van de bloedglucosespiegel wat ook gunstig is als je af wilt vallen.
Yoghurt ontstaat door levende melkzuurbacteriën aan melk toe te voegen, namelijk de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis. De bacteriën zorgen voor fermentatie en daardoor begint de melk te 'stremmen' (indikken) en te verzuren. En kijk, daar heb je de typische zurige smaak van yoghurt!
Het kan worden veroorzaakt door de oxidatieve afbraak van vetzuren tijdens het rijpingsproces van gepasteuriseerde yoghurt . Het hogere gehalte aan boterzuur kan bovendien een naar kaas neigende geur aan yoghurt geven.