Australisch onderzoek bevestigt dat pure chocolade gezond is voor het hart, althans voor mensen die een verhoogd risico hebben op hartziekten. De studie verscheen in het British Medical Journal. Dagelijks 100 gram pure chocolade met minstens 60% cacao eten, vermindert het risico op een hartaanval of een beroerte.
Uit onderzoek blijkt dat het regelmatig eten van pure chocolade het risico op hart-, en vaatziekten met 57% vermindert. Een ander onderzoek toont aan dat het eten van pure chocolade ervoor zorgt dat de kans van het overlijden aan hart-, en vaatziekten met 50% verminderd wordt.
Af en toe een stukje pure chocolade kan geen kwaad. Toch eet je er best niet te veel van, want de mogelijke gunstige effecten van chocolade wegen niet op tegen de schadelijke effecten van een te hoge inname. Als je eens zin hebt in een chocoladesmaak, kies dan voor een minimaal bewerkt product zoals cacaopoeder (bv.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Uit onderzoek blijkt steeds weer dat pure chocolade veel gezondheidsvoordelen heeft. Zo verlaagt het de kans op hartziekten en diabetes, voorkomt het bloedstolsels, verbetert het geheugen, verlaagt het cholesterolgehalte en voorkomt het zelfs bepaalde vormen van kanker.
Het eten van pure chocolade is een geweldige manier om meer cacao in uw dieet op te nemen, wat kan helpen uw hoge bloeddruk te verlagen ! De flavonoïden in pure chocolade blijken stikstofoxide te produceren, wat ervoor zorgt dat bloedvaten ontspannen en hoge bloeddruk verlaagt.
De theorie van de onderzoekers is dat de cacao in de chocolade en de bestanddelen die flavanolen worden genoemd en die daarin kunnen voorkomen, verantwoordelijk kunnen zijn voor de verbeteringen die worden waargenomen in bloeddruk en cholesterolwaarden. Ook zouden ze het risico op enkele negatieve veranderingen in het hart die kunnen leiden tot atriumfibrilleren, kunnen verlagen.
Er is geen richtlijn van hoeveel pure chocolade je per dag mag eten. Pure chocolade heeft een hoge energiedichtheid. Hierdoor kun je snel veel calorieën binnenkrijgen. Per blokje (7) gram bevat pure chocolade 37 calorieën.
AH's beste keuze voor pure chocolade is de Delicata Reep pure chocolade Uganda 80%. Deze reep bevat: cacaomassa (uit Uganda), suiker, cacaoboter en natuurlijk vanillearoma. Het kost €2,19 voor 100 gram.
Pure chocolade is een gezonde traktatie zolang je de porties beperkt. Pure chocolade bevat namelijk veel calorieën en je kunt er snel te veel van eten. Dit kan leiden tot overgewicht en andere problemen met je gezondheid. Als je wilt afvallen, dan kun je 2 tot 3 keer per week een stukje pure chocolade eten.
Het is echter belangrijk om pure chocolade in kleine hoeveelheden te eten, omdat het nog steeds veel calorieën en vet bevat. Bovendien kan het eten van te veel pure chocolade bloedingsstoornissen, hartkloppingen en constipatie veroorzaken . (Lees ook: Zijn pure chocolade echt gezond voor je?) Ter gelegenheid van National Dark Chocolate Day, Dr.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Pure chocolade bevordert de bloedcirculatie en vermindert het risico op hartziekten. En dat is nog niet alles; bepaalde ingrediënten in chocolade hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat extra fijn is voor je hart.
Fu Wan #1 Ping Tung 62% - bekroond als beste pure chocolade ter wereld.
Cacao is een product dat afkomstig is van de cacaoboon. Cacao is de belangrijkste grondstof voor chocolade en bevat een grote hoeveelheid kalium. Zo bevat 100 gram cacao maar liefst 1500 mg kalium.
Onderzoek suggereert dat de antioxidanten in cacao kunnen helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten door het cholesterolgehalte onder controle te houden. Bovendien hebben studies de consumptie van pure chocolade in verband gebracht met een beter concentratievermogen en betere cognitieve prestaties.
Om het meeste "gezondheidsvoordeel" te krijgen, kies je voor pure chocolade (70-80% cacao) met de minste hoeveelheid toegevoegde suiker . "Ik denk dat een sleutel tot succes op de lange termijn met een gezond dieet is om af en toe te genieten - of het nu een klein dessert is of een groot stuk pure chocolade," zegt gediplomeerd diëtiste Haley Dockrey.
En wel hierom: chocolade met een hoog percentage cacao kan een gunstig effect hebben op de gezondheid van het hart doordat het de bloeddruk verlaagt, de werking van de bloedvaten verbetert en mogelijk zelfs het lipidenprofiel (het cholesterol- en triglyceridengehalte) verlaagt.
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
Donkere Chocolade
Een van de meer toegeeflijke opties om aan je dagelijkse ijzerinname te voldoen, 100 g pure chocolade met een hoog cacaogehalte heeft 11,9 mg ijzer. Donkere chocolade bevat ook minder vet en suiker dan melkchocolade, waardoor het verrassend voedzaam is voor een zoete traktatie.
Theobromine: Chocolade bevat deze natuurlijk voorkomende verbinding die in cacaoplanten voorkomt. Theobromine kan de hartslag verhogen, wat leidt tot hartkloppingen .
Australisch onderzoek bevestigt dat pure chocolade gezond is voor het hart, althans voor mensen die een verhoogd risico hebben op hartziekten. De studie verscheen in het British Medical Journal. Dagelijks 100 gram pure chocolade met minstens 60% cacao eten, vermindert het risico op een hartaanval of een beroerte.
Uit onderzoek blijkt dat pure chocolade kan helpen om het HDL-cholesterol te verhogen en het LDL-cholesterol juist te verlagen.