Tanden zijn zo ontwikkeld dat ze ergens doorheen kunnen bijten. Maar bij het kauwen op een ijsklontje slaat het gebit er steeds tegenaan, tot het ijsklontje breekt. Hierdoor slijten je tanden en kiezen sneller, met tandpijn als gevolg. Maar ook kan het schade aan het tandglazuur of aan vullingen en kronen veroorzaken.
Resultaat: je slaapt beter, het stimuleert de spijsvertering, het verlicht verkoudheid, hoofdpijn, tandpijn en andere pijntjes, het verlicht longproblemen en problemen met je schildklier, het helpt tegen PMS, en ook bij hart- en vaatziekten is zo'n ijsblokje op het 'Feng Fu'-punt een goed idee.
Hoewel het een oude wijvenpraat is dat mensen die op ijs kauwen bloedarmoede hebben, zullen sommige medische deskundigen je vertellen dat er een kern van waarheid in zit. Als je voortdurend trek hebt in ijs, kan het geen kwaad om je ijzergehalte aan te vullen.
De keiharde bevroren ijsblokjes kunnen echter wel schade toebrengen aan het glazuur wanneer er op wordt gekauwd. Door het kauwen op de bevroren klontjes ontstaan er microscopische fractuurtjes (breukjes) in het glazuur. Als dit niet regelmatig gebeurt dan kan het lichaam deze weer herstellen.
Het is onwaarschijnlijk dat het met mate zuigen of kauwen op ijs schadelijk is . Iedereen die echter de drang voelt om ijs te eten, kan medische hulp nodig hebben. Als de hunkering naar ijs langer dan 1 maand aanhoudt, moet een arts de onderliggende oorzaak onderzoeken.
Regelmatig kauwen op ijsblokjes kan gebitsproblemen veroorzaken, waaronder tandbederf . Verlangen naar ijs kan optreden als gevolg van bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder voedingstekorten. Er is niets zo verfrissend als het opscheppen van een lepel geschaafd ijs op een warme zomerdag.
Uw tandglazuur is niet sterk genoeg om de broze textuur van ijs en de extreem koude temperatuur te weerstaan. Zelfs als uw tanden zelf gezond en sterk zijn, kan uw ijskauwgewoonte - of u nu op blokjes of gemalen ijs kauwt - kleine scheurtjes veroorzaken in het glazuur dat de tanden bedekt .
Als je een sucker bent voor crushed, nugget of pebble ice—of misschien zelfs geschaafd ijs—wees dan voorzichtig. IJs kauwen kan op de lange termijn schade veroorzaken, zelfs als je het niet kunt zien of voelen terwijl je ijs kauwt . Hoewel glazuur de sterkste structuur in het menselijk lichaam is, kan het beschadigd raken.
Af en toe een ijsje eten kan geen kwaad, het past zelfs in een gezond eetpatroon. "Er is wel verschil in welke soort je kiest, de ene soort bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere", zegt Jasper de Vries van het Voedingscentrum.
Pagophagia (dwangmatig ijs kauwen) is een specifieke vorm van pica die wordt gekenmerkt door het eten van ijs, diepvriesvorst of ijskoude dranken. Het wordt meestal geassocieerd met ijzergebreksanemie of mentale afwijkingen zoals verstandelijke beperkingen, autisme, etc.
De bacteriën in ijsblokjes zijn namelijk geconserveerd en niet vernietigd. De bacteriën kunnen dus gaan groeien zodra de condities, waaronder een hogere temperatuur, hiervoor geschikt zijn. In ijsblokjes kunnen een grote variëteit aan bacteriën leven, van Salmonella en E. coli tot Hepatitis A.
Onderzoek heeft aangetoond dat het verlangen naar ijs zo sterk kan zijn dat de snoeplust vergelijkbaar is met de begeerte van drugsverslaafden. De studie toont aan dat de hersenen naar meer ijs hunkeren, op dezelfde manier als iemand die regelmatig cocaïne snuift.
Door iets kouds te consumeren, zoals ijs, worden receptoren in mond en keel gestimuleerd, waardoor een koelend effect ontstaat. Dit helpt om de lichaamstemperatuur te verlagen, inclusief de temperatuur van de hersenen.
Tanden zijn zo ontwikkeld dat ze ergens doorheen kunnen bijten. Maar bij het kauwen op een ijsklontje slaat het gebit er steeds tegenaan, tot het ijsklontje breekt. Hierdoor slijten je tanden en kiezen sneller, met tandpijn als gevolg. Maar ook kan het schade aan het tandglazuur of aan vullingen en kronen veroorzaken.
Je zou denken dat de meeste bacteriën niet zouden gedijen in de koude omgeving van de vriezer. Dat kunnen ze wel. Vriesrijp kan levende bacteriën en virussen bevatten, waaronder listeria, E. coli en salmonella, omdat ze kunnen overleven bij temperaturen onder nul .
Dikmaker. Er bestaat een mythe dat ijskoud water helpt gewicht te verliezen omdat het je lichaam dwingt harder te werken en je dus meer calorieën verbrandt. Dat is strikt gesproken waar. Maar de koude temperaturen maken dat vetten in je maag stollen.
Goed voor je spijsvertering
IJs is een gefermenteerd product. In gefermenteerde producten zitten goede bacteriën. De goede bacteriën kunnen stoffen die ons spijsvertering belasten grotendeels afbreken. Dat betekent dat jouw lichaam door het eten van ijs moeilijk verteerbaar voedsel gemakkelijker opneemt.
Op dit moment hebben we gewoonweg niet genoeg goed bewijs om te suggereren dat ijs absoluut gezondheidsvoordelen heeft. Maar een paar kleine porties per week – gecombineerd met een overigens gezond dieet en trainingsregime – zullen waarschijnlijk niet veel kwaad doen.
Waterijs of sorbetijs zijn je beste ijsvrienden, ze bevatten de minste calorieën. Van 1 bolletje ijs kun je evenveel genieten als van 2 (of meer) bolletjes ijs. Kies voor een bekertje in plaats van een hoorntje.
De term "pica" beschrijft het verlangen naar en kauwen van stoffen die geen voedingswaarde hebben, zoals ijs, klei, aarde of papier. Het verlangen naar en kauwen van ijs, bekend als pagophagia, wordt vaak geassocieerd met ijzertekort, met of zonder bloedarmoede, hoewel de reden onduidelijk is .
Kauwen op ijs tast het glazuur op je tanden aan . Glazuur is wat je tanden sterk houdt en beschermt tegen kauwen, bijten, knarsen en kauwen. Hoe meer het afslijt, hoe groter de kans dat je last krijgt van tandschade, tandgevoeligheid of gaatjes.
Ice (crystal methamphetamine) is een drug die de hersenen en het zenuwstelsel stimuleert . Het is sterker en verslavender dan de poedervorm, methamphetamine (speed). Afhankelijkheid van ice betekent dat iemand de drug nodig heeft om zijn dagelijkse activiteiten uit te voeren.
Laat het smelten. In plaats van je een weg te knabbelen door een glas ijsblokjes, probeer ze langzaam in je mond te laten smelten . Je krijgt nog steeds die bevredigende verfrissing van het ijs, en het zal langer meegaan dan wanneer je het hele glas kauwt. Sla de verleiding over.
IJs kan je mond koel en vochtig houden, wat helpt tegen uitdroging . Aan de andere kant zeggen oudewijvenverhalen dat kauwen op ijs je tanden zal breken en tot keelpijn zal leiden. Onderzoek toont aan dat het kauwen op ijs oké kan zijn, tenzij je de hele tijd naar ijs verlangt.
IJs kauwen kan ook meer doen dan alleen je tanden beschadigen. " Als je dagelijks op ijs bijt of kauwt — of zelfs vaak — kun je een tand splijten of breken ," waarschuwt Dr. Kahn. "Soms is er alleen zacht voedsel nodig om tand-op-tand contact te maken en de tand te breken."