Maakt chocola je dik? Uiteindelijk is er niet één voedingsmiddel dat zorgt voor overgewicht, maar gaat het om je totale voedingspatroon. Eet je meer calorieën dan dat je verbruikt, dan kom je aan. Wel is het zo dat chocolade veel calorieën bevat.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Terug naar chocolade. Die bevat dus flavanolen, maar ook veel verzadigd vet, toegevoegde suiker en calorieën. Die kunnen zorgen voor gewichtstoename en het risico op hart- en vaatziekten juist verhogen.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Volgens gezondheidsexperts is het consumeren van ongeveer 30-60 gram pure chocolade per dag een gezonde hoeveelheid voor de meeste mensen . Dat zijn ongeveer twee tot vier kleine vierkantjes van je favoriete chocoladereep. Maar denk niet dat je, alleen omdat het "pure chocolade" is, een heel blok zonder schuldgevoel naar binnen kunt werken.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Hoeveel chocolade kan ik per dag eten? Experts zeggen dat de aanbevolen "dosis" ongeveer 1 tot 2 ounces of 30-60 g is. Als u meer eet, krijgt u mogelijk te veel calorieën binnen. Een 1,45-ounce (41 gram) Hershey's Special Dark Chocolate Bar bevat 190 calorieën.
Chocola bevat lecithine, dit heeft een gunstig effect op de cholesterolgehaltes van het bloed; Cacao is rijk aan magnesium. Dit bevordert de energiestofwisseling, de spier functionaliteit en de zenuwprikkeloverdracht. Chocolade is rijk aan polyfenolen.
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
Chocolade werkt vochtafdrijvend, vitaliserend, opbeurend en afslankend; uw huid voelt na afloop zijdezacht aan.
Waarom kan ik niet stoppen met chocolade eten? Omdat chocolade echt verslavend is, kun je de controle verliezen over je chocolade consumptie. De werkzame stoffen in chocola beïnvloeden namelijk de hersenen en zorgen ervoor dat je een goed gevoel krijgt wanneer je het eet.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Toch kan het veel calorieën en vet bevatten. Bovendien bevat de meeste commercieel geproduceerde melk- en witte chocolade veel toegevoegde suiker. Over het algemeen betekent dit dat chocolade, ongeacht het type, kan bijdragen aan gewichtstoename als je er te vaak grote hoeveelheden van eet .
Sommige zeer kleine onderzoeken lijken dit te ondersteunen, wat suggereert dat het eten van pure chocolade — en zelfs het ruiken ervan — je eetlust kan verminderen en de niveaus van het hormoon ghreline in je darmen kan verlagen . Ghreline vertelt je hersenen dat je honger hebt. Als je eet en je vol begint te voelen, dalen de ghrelineniveaus.
De nadelen
De meeste chocolade bevat veel suiker, wat kan leiden tot gewichtstoename, tandbederf en andere gezondheidsproblemen. Het is dus wel belangrijk dat wanneer je chocolade eet, je zorgt dat je de tanden goed poetst en niet te veel eet.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Chocolade bevat stoffen zoals theobromine, pherylethylamine en serotonine. Het geeft niet als je ze niet kunt uitspreken, het belangrijkste om te onthouden is dat ze je een gelukzalig gevoel geven. Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt.
Kleine hoeveelheden pure chocolade (ruim 6 gram of 30 kilocalorieën per dag) verlagen de bloeddruk, zonder dat ze leiden tot gewichtstoename. Dat melden Dirk Taubert c.s. van het universiteitsziekenhuis in Keulen in JAMA van 4 juli. Deze onderzoekers voerden een gerandomiseerde, gecontroleerde trial uit.
In plaats daarvan is het belangrijk om met mate van alles te genieten. Dat betekent dat je chocolade kunt eten tijdens een dieet en toch gewicht kunt verliezen . Sterker nog, je zult misschien verbaasd zijn om te horen dat chocolade en gewichtsverlies hand in hand kunnen gaan, omdat chocolade voedingsstoffen bevat zoals antioxidanten en vezels.
Een onderzoek uit 2017 gaf aan dat matiging de sleutel is. Het eten van maximaal 30 gram chocolade tot drie keer per week kan helpen het risico op het ontwikkelen van een beroerte, coronaire hartziekte en diabetes te verminderen. De vermindering van het risico op diabetes kan zelfs worden geassocieerd met frequentere chocoladeconsumptie.
Heel globaal kun je bij het eten van pure chocolade ongeveer 7 gram pure chocolade per kg lichaamsgewicht aanhouden als grens waarboven ziekteverschijnselen op kunnen treden, bij melkchocolade is dit ruim 60 gram per kg lichaamsgewicht, een groot verschil dus.
Noijen adviseert aan de bel te trekken als je het gevoel hebt de controle te verliezen. "Het is altijd goed om hulp te zoeken. Wat ook kan helpen, is jezelf op momenten van hunkering naar chocolade afleiden met iets wat je óók leuk vindt, waar je hetzelfde fijne gevoel van krijgt.
Houd chocolade uit het zicht, zodat je er niet naar grijpt . Houd in plaats daarvan gezondere snacks bij de hand. Eet kleinere repen - bijvoorbeeld uit een verpakking met een leuk formaat - in plaats van repen van normaal formaat. Vermijd het eten van chocolade doordeweeks, zodat je het in het weekend als beloning kunt eten (maar niet te veel!).
Het korte antwoord: chocolade is in principe niet verslavend omdat er maar een heel kleine hoeveelheid stofjes in zitten die mogelijk verslavend werken. Het positieve gevoel dat chocolade opwekt, komt vooral door de smaak, structuur en het aroma en niet zozeer door een specifiek stofje dat in chocolade zit.