Melk combineert slecht met andere dierlijke eiwitten, zoals vlees, vis, yoghurt en eieren. Melk en vis is een heel slechte combinatie die je altijd zou moeten vermijden, net als melk en fruit. Vlees, vis of eieren gaan wel prima samen met (koolhydraatarme) groentes.
Combineer geen koolhydraatrijke voeding samen met eiwitrijke voeding; dus geen aardappelen, pasta of brood samen met vlees of kaas of zuivel. Combineer geen eiwitten met fruit; dus geen fruit of zuivel na het eten van eiwitten maar ook geen sinaasappelsap of melk bij een omelet.
Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
De hoofdregel die iedereen zou moeten onthouden is; combineer geen fruit met koolhydraten (zetmeel). We doen het zo vaak. Bananen in ons ontbijt, bosbessen door onze gezonde muffins maar het is niet de goede manier. Fruit verteerd het snelst.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Yoghurt moet worden vermeden met kaas, warme dranken, zure vruchten, melk, mango's, nachtschades, bonen, eieren, vis . Vet en eiwitten zijn niet bij elkaar passende voedingsmiddelen omdat ze verschillende spijsverteringssappen nodig hebben. Kaas kan niet worden gecombineerd met eieren, fruit, warme dranken, melk, bonen, yoghurt.
Fruit & zuivel
Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer. Je eten verteert namelijk beter als het in de pan al met elkaar in aanraking is gekomen in plaats van pas in je maag. Rauw fruit kan je het beste minstens een uur voor of na de volgende maaltijd eten.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak. Hetzelfde geldt voor andere zuivelproducten zoals kwark en room.
Tips over voeding bij vermoeidheid
Eet als tussendoortje vezel- en eiwitrijke producten, die geven je een verzadigd gevoel en langer energie. Kies bijvoorbeeld voor een schaaltje yoghurt of kwark, volkoren cracker met hartig beleg, fruit, een handje noten, groenten met dip.
Bananen zitten boordevol suiker, waardoor het eten ervan op een lege maag een plotselinge piek in de bloedsuikerspiegel kan veroorzaken . Dit kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en andere problemen. Dit is de reden waarom diabetici altijd wordt gevraagd om hun dag niet te beginnen met een plak banaan.
Door de hoge zuurgraad van yoghurt worden de melkzuurbacteriën in yoghurt ineffectief als je het 's ochtends eet . Yoghurt kun je het beste later op de dag eten.
Als je blauwe bessen in de yoghurt doet, belemmert dit mogelijk de opname van antioxidanten.
Deze eigenschappen van yoghurt maken het compleet tegengesteld aan de karakteristieke eigenschappen van melk, en daarom wordt in Ayurveda niet aanbevolen om deze twee samen te voegen .” Hij voegt toe: “Geen enkel gefermenteerd product mag met melk worden geconsumeerd, omdat het de kanalen of wortels van het lichaam zou blokkeren en infecties zou veroorzaken, ...
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.
Veel verzadigd vet in romige yoghurt
Vet in zuivel is grotendeels van de ongezonde verzadigde soort. Dat maakt volvette varianten minder gezond. Ze zijn vaak te herkennen aan woorden als 'vol', 'room' en 'verwen'. Ook Griekse yoghurt bevat veel vet, zo'n 10%, en scoort dan ook slechts een C.
" Fruit, met name citrusvruchten zoals aardbeien, druiven, sinaasappels, amla , etc., mag niet met melk of yoghurt worden ingenomen. Dit komt omdat deze combinatie kan leiden tot gastritis en een heleboel andere gezondheidsproblemen van de darmen," zei ze.
Bansal zei dat het combineren van fruit en melk kan leiden tot een opgeblazen gevoel, gasvorming of maagklachten . Fruit wordt snel verteerd in de maag, terwijl melk er langer over doet. Het mengen ervan kan leiden tot fermentatie en de productie van gassen, wat leidt tot ongemak.
Een dag van 500 g Griekse yoghurt, verdeeld over 2-4 verschillende maaltijden, is niet te veel . Hopelijk eet je er ook nog wat andere voedingsmiddelen bij. Neem de volle versie als je probeert aan te komen en krachttraining doet om spieren op te bouwen.
De meeste mensen houden van de combinatie van wrongel en vlees . Behalve dat wrongel wordt gebruikt voor marineren, wat het vlees malser maakt, wordt het ook gebruikt als raita, samen met de meeste vleesgerechten. Ik weet dat de meeste mensen me zelfs hebben verteld dat ik geen wrongel bij vis moet eten, omdat het huidproblemen kan veroorzaken.
Vermijd het mengen van watermeloenen, muskusmeloenen, cantaloupe en honingdauw met ander fruit. Probeer zure vruchten, zoals grapefruits en aardbeien, of subzure voedingsmiddelen zoals appels, granaatappels en perziken, niet te mengen met zoete vruchten, zoals bananen en rozijnen voor een betere spijsvertering.