Producten zoals zoetstof, chocola en cafeïne (thee, koffie en energiedrankjes) zijn producten waarvan bekend is dat ze veel klachten kunnen veroorzaken. Vermijd kauwgom als u veel last van gasvorming heeft. Vermijd drinken door een rietje als u last van gasvorming heeft.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie.
Voedingsmiddelen die PDS-klachten zouden kunnen uitlokken
Er bestaan geen voedingsmiddelen die bij alle mensen met pds klachten geven. Voedingsmiddelen die mogelijk triggerend kunnen werken en klachten kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld: ui, knoflook, bonen, peulvruchten, bloemkool en spruitjes.
Chocolade is een vetrijk voedingsmiddel en bevat geraffineerde suikers en cafeïne. Dat zijn stuk voor stuk voedingsstoffen waarop je darmen kunnen reageren, zeker wanneer je een darmziekte hebt. Dat vetrijke voedingsmiddelen de darmklachten kunnen verergeren, had je waarschijnlijk al gehoord.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Duidelijk is wel dat sommige mensen met prikkelbare darm sterk reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Een breed assortiment aan voedingsproducten kan tot klachten leiden, bijvoorbeeld: chocola, kruiden, kool, bonen, melk, koolzuurhoudende drank en alcohol.
Genoeg vezels eten
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Zoetstoffen: Vooral kunstmatige zoetstoffen kunnen bij een deel van de mensen darmklachten geven. Deze zitten vaak in light-dranken en kauwgom. Ui, knoflook, prei: Deze bevatten fructanen, waar een deel van de PDS-patiënten op reageert. Tarwe: Dit bevat fructanen, waar een deel van de PDS-patiënten op reageert.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
Zuivel. Helaas, een kaasplankje of een latte macchiato is niet goed voor een vertraagde stoelgang. Caseïne, een eiwit dat in zuivelproducten zit, is voor sommige mensen slecht verteerbaar. Dit leidt tot darmproblemen, constipatie en opgeblazen gevoel.
Het is belangrijk om gezond en vezelrijk te eten. Verstopping kan verholpen worden door gezond en vezelrijk te eten. Vezels nemen vocht op en zorgen voor een soepele ontlasting. Ook stimuleren vezels de darmbeweging.
Volgens natuurgeneeskundig arts Marisol Teijeiro moet je na één keer vegen al klaar zijn. En dat ene stukje papier moet zo schoon mogelijk zijn. Dat betekent namelijk dat je de perfecte stoelgang hebt.
Mogelijke klachten zijn buikpijn, buikkrampen, pijn bij het poepen en harde, droge poep. Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
Zo is voedsel dat veel calcium bevatten, zoals melk, kaas, en onrijpe bananen vaak triggers voor verstopping. Calcium heeft namelijk een bindend effect waardoor je ontlasting juist harder wordt, terwijl onrijpe bananen veel resistant starch (RS) - zetmeel dat lastig verteerbaar is - bevatten.
Laat witte chocolade het liefste links liggen
Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.
Haast voor werk? Hoppa, een banaan erin en je bent weg. Maar blijkbaar is het eten van een banaan op de nuchtere maag geen goed idee. Net als andere voedingsmiddelen die glucose bevatten, zorgen bananen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.