Appels zijn super gezond, maar het is natuurlijk niet zo dat je geen kans hebt om ziek te worden als je dagelijks een appel eet. Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren. Alle soorten fruit bevatten weer andere gezonde stoffen. We adviseren je om 2 stuks fruit per dag te eten.
Onderzoek toont aan dat appels een gunstig effect kunnen hebben op je cholesterolspiegel. Zo kunnen ze helpen om slecht cholesterol (LDL) te verlagen en gezond cholesterol (HDL) te verhogen [4]. Het mooie aan appels is dat ze polyfenolen, vezels én plantensterolen bevatten.
Per dag eten we gemiddeld 28 gram appel. Het advies is om dagelijks minimaal 2 stuks fruit te eten, wat neerkomt op 200 gram per dag. Door af te wisselen met verschillende fruitsoorten krijg je verschillende voedingsstoffen binnen. Alle fruitsoorten bevatten namelijk net een andere mix van belangrijke stoffen.
Bij het Voedingscentrum raden ze aan twee stuks fruit per dag te eten. Het is niet voor niks dat je je bananen, kiwi's en appels terugvindt in de Schijf van Vijf. Zij adviseren minimaal twee stuks te eten, omdat je dan makkelijker aan die dagelijkse hoeveelheden voedingsstoffen en vitaminen komt.
2.Ze zijn goed voor je darmen
Als je een appel eet, smullen de gunstige bacteriën in je darmen mee. Appels bevatten namelijk pectine, een vezelsoort waar de goede darmbacteriën blij mee zijn. Maak je deze witlofsalade met appel klaar, dan doe je dat dus niet alleen voor je smaakpapillen.
Appels bevatten natuurlijke suikers en vezels. De vezels geven een verzadigd gevoel waardoor je minder snel honger zal krijgen. De vezels stimuleren je darmen en hebben een positief effect op je darmtransit. Ze zorgen er ook voor dat de suikers niet worden opgeslagen in je lichaam.
Hoeveel val je af met een appeldag? Je valt als vrouw 1 kilo af, als man 1,5 kilo op de appeldag. Mijn advies is om deze dag enkel te doen als je gaat starten met een dieet of meerdere kilo's wil afvallen.
Het eten van (veel) appels kan bijdragen aan tanderosie. Bij tanderosie wordt het glazuur van je gebit aangetast en opgelost door de zuren uit bijvoorbeeld de vruchtensappen van fruitsoorten zoals een appel. Glazuur helpt de binnenste lagen van je gebit beschermen tegen o.a. zuren van buitenaf.
Een appel is caloriearm en is erg vezelrijk: er zitten 166 calorieën en 5,4 gram vezels in een appel die ongeveer 223 gram weegt. Appels helpen ook bij het afvallen. Caloriearme vruchten zijn erg vullend, waardoor je doorheen de dag minder zal eten van andere maaltijden.
Appels bevatten veel pectine, een vezelsoort die goed is voor je lever en darmen. Dé tip: sprenkel wat kaneel op je appel. Kaneel is gunstig voor je bloedsuikerspiegel en helpt indirect je detoxmachine. Als het kan, combineer fruit met een eiwitbron.
Een appel is namelijk hartstikke gezond. Appels bevatten weinig calorieën en veel voedingsvezels en kalium. Kalium kan de bloeddruk verlagen bij mensen met een te hoge bloeddruk en meer inname van kalium verkleint de kans op een beroerte.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
Er zijn verschillende studies geweest die de consumptie van appels hebben verbonden aan een lager risico op hartziekten. Een reden hiervoor is dat de fruitsoort veel oplosbare vezels bevat, wat kan helpen om het cholesterolniveau te verlagen. Daarnaast hebben ze veel polyfenolen.
Zijn appels wel gezond voor de tanden? Nee dus. Appels zijn zeker gezonde voedingmiddelen maar niet als we het over de tanden hebben.
Meer dan 70 gram eten wordt gezien als overboord gaan. Hoewel je daarvoor 15 appels moet eten, is het belangrijk om de andere bronnen van vezels in je dagelijkse dieet in gedachten te houden. Dus als je een gezond dieet volgt met meer dan twee appels per dag , kan dat leiden tot serieuze spijsverteringsproblemen.
Vandaag delen we een aantal gezondheidsvoordelen van appels. Een appel per dag is tenslotte gezonder. Appels kunnen de kans op kanker, diabetes en hartziekten verkleinen . Onderzoek zegt dat appels je ook kunnen helpen om af te vallen en tegelijkertijd de gezondheid van je darmen en hersenen te verbeteren.
Appels bevatten specifiek de antioxidant quercetine, die vooral krachtig is in het verminderen van ontstekingen en het ondersteunen van het immuunsysteem. Onderzoek gepubliceerd in 2020 suggereerde ook dat quercetine een antikankereffect zou kunnen hebben .
Appels helpen bij gewichtsverlies omdat ze van nature weinig calorieën bevatten. Afhankelijk van de grootte leveren appels 80 tot 130 calorieën per stuk fruit . De natuurlijke suikers in appels kunnen ook helpen om de trek in zoetigheid onder controle te houden, aldus Melissa Mitri, MS, RDN, voedingsdeskundige en eigenaar van Melissa Mitri Nutrition.
Laat in de avond eten verhoogt het risico op ziekten gerelateerd aan diabetes, hartziekten, hoge bloeddruk en hoog cholesterol . Bovendien kan het eten van appels voor het slapengaan de maag stimuleren om de maagsecretie te verhogen, waardoor u zich ongemakkelijk voelt.
Fruit is goed voor het lichaam en past zeker dagelijks in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Eet er dus niet te weinig van, maar ook weer niet te veel. Eet 2-3 stuks fruit: minimaal 2, maar niet meer dan 3 stuks per dag.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Vermijd melk en yoghurt
Vermijd zuivel zoals melk en yoghurt, je lichaam kan deze producten niet goed verteren omdat door het pasteuriseren bepaalde enzymen eruit zijn gehaald.