Klachten en symptomen bij acute maagslijmvliesontsteking
Pijn in de maagstreek. Misselijkheid. Een opgeblazen gevoel. Soms (bloed)braken.
Behandelingen In de meeste gevallen wordt een maagzuurremmer voorgeschreven ter behandeling van een maagontsteking of een maagzweer. In het geval van een bacteriële maagontsteking door Helicobacter pylori bestaat de behandeling uit een combinatie van twee antibiotica met een maagzuurremmer.
Wanneer de oorzaak weggenomen wordt, geneest acute maagontsteking meestal vanzelf. Bij 30% tot 50% van de mensen met maagklachten wordt de chronische maagontsteking veroorzaakt door een infectie met de bacterie Helicobacter pylori.
Een acute gastritis duurt enkele dagen tot enkele weken, een chronische kan oplopen tot meerdere weken of zelfs maanden. In het geval van hardnekkige en chronische ziekten schrijft de arts meestal medicatie voor.
Brandend gevoel in de maagstreek. Opgeblazen gevoel. Zure oprispingen. Verminderde eetlust.
Een acute maagontsteking geneest vaak spontaan. Bij een chronische maagontsteking daarentegen is de schade onherstelbaar en ervaar je geregeld opstoten. De klachten kunnen verergeren onder invloed van stress, angst, vermoeidheid, slechte nachtrust … Stuk voor stuk factoren die de zuurproductie in de maag omhoogstuwen.
Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
Als u de maagbacterie heeft, krijgt u medicijnen: 2 soorten medicijnen tegen de bacterie (antibiotica), meestal amoxicilline en claritromycine. Deze neemt u 1 week lang. een maagzuur-remmer, meestal esomeprazol.
Bij klachten na gebruik van lactose kan het helpen om uw melkproductengebruik te reduceren tot de aanbevolen hoeveelheden: 300 – 450ml. Mochten klachten hierna niet overgaan, kan het helpen om zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt te gebruiken. Deze worden vaak beter verdragen.
Pepermuntthee staat bekend om zijn kalmerende effect op de maag en kan helpen bij het verminderen van maagzuur. Daarnaast kan gemberthee ook nuttig zijn, omdat gember bekend staat om zijn maagkalmerende eigenschappen. Het is altijd het beste om met een arts te overleggen als je regelmatig last hebt van maagzuur.
Om de diagnose te stellen kan de MDL-arts een aantal onderzoeken aanvragen, zoals een ontlastingsonderzoek, bloedonderzoek of een gastroscopie.
Dit geeft lang niet bij iedereen klachten. Hierdoor wordt een besmetting soms niet of per toeval ontdekt. Sommige mensen krijgen wel klachten bij een maagslijmvliesontsteking. De meest voorkomende klachten zijn (vage) pijn in de maagstreek, misselijkheid, opgeblazen gevoel, gebrek aan eetlust en soms braken.
In het geval van maagpijn door stress is het hormoon noradrenaline de voornaamste boosdoener. Dit is één van de stresshormonen die worden aangemaakt. Noradrenaline vertraagt je spijsvertering. Dit kan zorgen voor pijn in je maag en darmen.
In het kort. Bij maagklachten kunt u last hebben van pijn boven in uw buik, brandend maagzuur en opboeren. Maak een afspraak met uw huisarts als u langer dan 2 of 3 maanden maagklachten heeft. Maagklachten kunnen erger worden door roken, voeding, medicijnen en stress.
Iemand met een gastro-enteritis heeft last van krampende buikpijn en waterige, soms bloederige, diarree. Andere klachten zijn misselijkheid en braken. Een darmontsteking kan verder koorts, spierpijn en hoofdpijn veroorzaken. De klachten houden meestal enkele dagen aan.
Als je veel last van je maag hebt, is het daarom soms nodig om een onderzoek te doen om te kijken of je de maagbacterie hebt. Tijdens dit onderzoek wordt je ontlasting onderzocht. In het ziekenhuis wordt soms ook een ademtest gedaan. Een kijkonderzoek van je maag (gastroscopie) is vaak niet nodig.
een vervelend, vol gevoel na de maaltijd. snelle verzadiging. pijn in de maagstreek. een brandend gevoel in de maagstreek.
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.
Voeding met veel vezels is goed voor uw spijsvertering en helpt maagklachten voorkomen en verminderen. Voorbeelden van vezelrijk eten zijn: Volkoren producten zoals volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta en bulgur. Peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen.
De banaan kalmeert de maag en met de hulp van de honing verlaagt ze het bloedsuikerniveau. De melk kalmeert en herbevochtigt uw systeem. BRANDEND MAAGZUUR: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur.
Heeft u last van brandend maagzuur of maagpijn en heeft u een pijnstiller nodig? Kies dan bij voorkeur paracetamol. Andere pijnstillers kunnen de maag irriteren, waardoor de pijn verergert.
Dit zijn medicijnen met de werkzame stof esomeprazol, lansoprazol, omeprazol, pantoprazol en rabeprazol. Deze soort maagzuurremmers kun je vooral op recept krijgen. Slechts een aantal, in een lagere sterkte, kun je bij de drogist of apotheek kopen.
Of je inderdaad een maagzweer hebt wordt onderzocht met een kijkonderzoek van de maag (gastroscopie). Dit onderzoek gebeurt met behulp van een endoscoop. Een endoscoop is een flexibele slang waaraan een kleine videocamera en een lampje zijn vastgemaakt.