Snackgroente zijn supergezond! De snoeptomaat is rijk aan vitamine C en bètacaroteen. Dit zijn antioxidanten die samen met andere voedingsstoffen het lichaam beschermen tegen weefselschade en veroudering.
Hoeveel stukstomaat zou je per dag moeten eten? Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
1. (Snoep)groente. Groenten is een van de weinige gezonde tussendoortjes die je haast onbeperkt kunt eten. Ze zitten bomvol vitaminen, mineralen en vezels en bevatten weinig calorieën.
Snacktomaatjes zijn een bron van kalium. Kalium zorgt er samen met natrium voor dat je spieren goed werken, door het goed geleiden van zenuwprikkels. Ook is kalium belangrijk voor een gezonde bloeddruk, door het bloeddruk verhogende effect van natrium te neutraliseren.
In grote hoeveelheden is tomatine of solanine giftig voor de mens. Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie.
Tomaten zijn over het algemeen veilig voor iedereen om te eten, tenzij je er allergisch voor bent . Mensen met zure reflux of gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) willen misschien tomaten vermijden of de hoeveelheid die ze eten beperken, omdat zure voedingsmiddelen vaak brandend maagzuur verergeren.
Tomaten dragen bij aan een gezonde stoelgang. Het eten van tomaten kan je helpen om je stoelgang gezond te houden en obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat tomaten veel vocht en vezels bevatten. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat je ontlasting meer volume krijgt en soepel blijft.
Snoeptomaten zijn kleiner dan cherrytomaten en hebben vaak een ovale vorm. Deze tomaat heeft vaak een intens zoete smaak. Snoeptomaten zijn perfect als gezonde snack voor tussendoor of om toe te voegen aan een salade voor een zoete twist.
We hebben het beste (en makkelijkste) voor het laatst bewaard: rauwe tomaten eten is veruit de meest voedzame manier om van dit verse fruit te genieten . Eet ze als tussendoortje, gooi ze in een lichte salade of snijd ze in plakjes en doe ze op een broodje: het is moeilijk om die verse, rauwe tomatensmaak te verslaan.
In tomaten zit nog een type anti-oxidant: quercetin. Quercetin is speciaal goed in het remmen van ontstekingen. Omdat juist die ontstekingen maken dat je huid er slap en ouder uitziet dan je bent, helpen tomaten ook op deze manier tegen huidveroudering.
Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker. Voor het sterkste resultaat is tomatensaus zelfs nog gezonder dan verse tomaten.
Waarom zijn cherrytomaten goed voor je gezondheid:
Daarnaast is vitamine C belangrijk voor het behoud van gezonde bindweefsels, zoals je botten, tanden, bloedvaten en huid, én helpt het je weerstand goed te houden. Cherrytomaten bevatten ook een goede hoeveelheid kalium.
Snacktomaatjes kun je in z'n geheel eten. Maar je kunt ze ook halveren of in vieren snijden voor in een salade. Of in plakjes voor op je boterham.
Er zitten 3 kilocalorieën in 1 stuk (10 gram) snoeptomaatjes.
Voor wat betreft tomaten is de totale smaak het gevolg van de combinatie van diverse suikers, zuren en een dertigtal vluchtige stoffen[2]. Het blijkt dat er in tomaten een zestal vluchtige stoffen zitten die, onafhankelijk van de aanwezige natuurlijke suikers, een illusie van zoet kunnen geven.
Cherrytomaatjes zijn heerlijk zoet en zorgen voor een extra smaakexplosie als tussendoortje, in salades of in een verrassende variatie aan hartige en zoete gerechten.
Hoewel er weinig onderzoek is gedaan naar het maximale aantal tomaten dat u per dag kunt eten, zeggen wetenschappers dat een portie tomaten idealiter bestaat uit één hele gewone tomaat of zes cherrytomaatjes . Geniet dus van uw tomaten, maar verdeel uw inname over de week!
Ze bieden veel gezondheidsvoordelen. Echter, een overmatige inname van tomaten kan bijwerkingen veroorzaken zoals zure reflux of brandend maagzuur, allergieën en infecties, nierproblemen, prikkelbare darmsyndroom, diarree, urinewegproblemen en ademhalingsproblemen .
Maar bij een te hoge inname vergroot het de kans op hartproblemen variërend van hoge bloeddruk tot hart- en vaatziekten.
De antioxidanten in tomaten, met name lycopeen, helpen het niveau van het "slechte" cholesterol te verlagen en het het "goede" cholesterol te verhogen. Deze effecten helpen het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
De rode vrucht is namelijk rijk aan kalium: een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. En hoe optimaler de bloeddruk, hoe minder kans op allerlei hart- en vaatziektes. Ook bevatten tomaten o.a. vitamine C, zink, foliumzuur, calcium, ijzer en lycopeen.
De tomaat helpt, onder andere, oxidatie stress op celniveau te voorkomen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat de tomaat de botten, lever, nieren en de bloedbaan beschermt. Vitamine C en E die in de tomaat te vinden zijn, dragen bij aan een gezond hart- en bloedvatensysteem.
Tomaten: verhitten
Lycopeen staat bekend als een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer. Er zijn zelfs tomaten, de San Marzano tomaten, waarvan wetenschappelijk is vastgesteld dat ze het risico op bepaalde kankers en op hart- en vaatziekten verkleinen.
Groenten domineren over het algemeen de top van de lijst, met ook groenten als spinazie (86) en boerenkool (49). net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat.