Bloemen: schiet de broccoli in de bloei? De broccoli is gewoon eetbaar.
Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen. Meestal is het zelfs zo dat er meer vitamines in de bladeren zitten dan in de groenten zelf.
N.B.: Als je gekochte broccoli gele bloemetjes heeft, dan komt dat omdat hij in de aarde sneller is gaan verouderen door te weinig water of te weinig voedingsstoffen of teveel warmte. Deze broccoli is met bloemetjes en al prima te eten.
Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan betacaroteen. Net als bloemkool kun je broccoli het best een halfuur voor bereiding in koud water met zout leggen om kleine insecten te verdrijven. Van de broccoli hoeft niets te worden weggegooid: steel en blad zijn net zo geschikt voor consumptie als de bloem.
Naarmate de broccoliplant groeit en de hoofdmassa van bloemetjes zich ontwikkelt, zullen andere delen van de plant hoog worden en uitbloeien tot bloemen. De bloemen zijn eetbaar en smaken naar ... broccoli! Ze zijn delicaat en het beste om over een afgewerkt gerecht te strooien, zoals ik heb gedaan in het recept van deze week.
Als de knoppen beginnen te zwellen of geel worden (de bloemblaadjes), snijd dan meteen de kop van de stengel , hoe klein deze ook is, omdat de opengaande knoppen een melige textuur hebben. Laat de plant na het snijden van de hoofdkop kleine zijscheuten in de oksels van de bladeren groeien.
Snijd de broccoliroosjes met een scherp mes van de hoofdstengel in hapklare stukken. Zowel de roosjes als de stelen zijn volkomen veilig om te eten . De stelen kunnen echter draderig en taaier zijn om te kauwen.
Controleer eerst de kleur van de roosjes. Ze moeten heldergroen en egaal groen zijn. Als ze gele of bruine vlekken hebben, is dat een teken dat je broccoli begint te bederven. Als je ziet dat er vage witte of zwarte vlekken op de roosjes of de stengel groeien, is dat een teken dat er schimmel begint te ontstaan en dat het tijd is om ze weg te gooien .
Bij aankoop moeten de bloemetjes een groene tot blauwgroene kleur hebben. Eens de broccoli gele roosjes begint te krijgen, is hij niet vers meer.
Het ziet er misschien slap, verkleurd of gerimpeld uit, allemaal tekenen dat broccoli aan het bederven is. Je wilt ook geen afwijkende kleuren zien. Broccoli hoort groen te zijn, dus het is een slecht teken als de roosjes geel of bruin worden . Als er zichtbare schimmelplekken zijn, of als de broccoli er papperig uitziet, is het absoluut tijd om de bos weg te gooien.
Is het veilig om broccoli te eten als het geel wordt? Het korte antwoord: Het is volkomen veilig om gele broccoli te eten . Dat gezegd hebbende, kan het zijn dat u een sterke en bittere smaak opmerkt die u niet gewend bent van verse broccoli. Sommige mensen vinden dit onaangenaam, vooral als ze proberen om gele broccoli rauw te eten.
Zoeter en malser dan broccoli, gebruikelijke kookmethodes zijn sauteren, stomen, koken en roerbakken. Je kunt de hele bos eten - bladeren, stengel en af en toe gele bloemen .
Broccoli bereiden & bewaren
Broccoli is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar.
Hier ontstaan kleinere bloemschermen; een soort kleine broccoli roosjes. Ook deze zijknoppen kunnen geoogst en gegeten worden, al kan het een tijdje duren voor je een maaltje broccoli bij elkaar hebt geoogst. Bloeiende broccoli gaat uiteindelijk zaad vormen. Op dit moment is de broccoli stronk niet meer eetbaar.
Wat mag u niet eten
Vezelige groenten zoals asperges, bleekselderij, zuurkool, snijbonen, sperziebonen, prei, doperwten, peulvruchten, taugé, mais, champignons, tomaten, ui, knoflook, spinazie, andijvie, paprika's en rauwkost.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
Kijk of er vlekken of schimmel of kleine zwarte puntjes zijn; dit is een duidelijk teken dat het tijd is om je broccoli weg te gooien . Let ook op vergeling of spruitvorming. Als de kleine bundels op je broccoli eruit zien alsof ze gaan bloeien, is dat een belangrijke indicator dat de broccoli zijn beste tijd gehad heeft.
De groente is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Prik na 3 minuten koken met je vork in een dikker stuk broccoli, bijvoorbeeld de stronk. Gaat de vork er makkelijk in? Dan is de broccoli gaar. Zo niet, herhaal de actie iedere halve minuut totdat de vork weinig weerstand krijgt.
Houdbaarheid. Gebruik broccoliroosjes binnen drie tot vijf dagen of eerder, indien mogelijk.
Smaak. Hoewel het niet raadzaam is om voedsel te proeven om te bepalen of het bedorven is, is een bittere of vreemde smaak een sterke indicator dat broccoli bedorven is.
Omdat de producten lang onderweg zijn van de boer naar uw bord, worden ze verpakt in plastic. Dit reguleert de zuurstof die de groenten en het fruit nodig hebben, waardoor ze niet uitdrogen en bederven. Het Voedingscentrum laat op hun site zelfs weten dat verpakte groente tot 3 keer langer meegaat.
Bloeiende broccoli is eetbaar – en heerlijk.
Volgens Scientific American helpt het koken van kruisbloemige groenten zoals broccoli, bloemkool en kool om indool vrij te maken, een organische verbinding die precancereuze cellen kan bestrijden. Rauwe kruisbloemige groenten staan er ook om bekend dat ze spijsverteringsproblemen veroorzaken bij sommige mensen .
Kruisbloemige groenten zoals broccoli en bloemkool bevatten hoge niveaus van onoplosbare vezels , die snel kunnen leiden tot spijsverteringsproblemen, vooral wanneer ze rauw worden geconsumeerd. Symptomen kunnen zijn: een opgeblazen gevoel, gas en krampen.