Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum Gooi slagroom niet direct weg na het verlopen van de THT-datum. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen.
Houd je slagroom goed in de gaten, want voor je het weet is hij al te ver geklopt. Eventueel kun je het laatste beetje met de hand mixen om goede controle te houden.
Bewaar je de room gewoon geopend in de koelkast zou ik hem toch niet langer dan drie dagen bewaren. Gebruik je een potje met een deksel dat goed afsluit kan je de room nog een dag of twee langer bewaren. Een extra tip: ruik er aan! Als je niets 'zuur' ruikt, dan is de room quasi zeker nog goed.
Koelkast: Geklopte slagroom is wel 4-6 dagen houdbaar in de koelkast. De slagroom zakt wel in en onderin kan een beetje vocht ontstaan. Voor sommige recepten is een wat lobbige slagroom juist lekker en ook op je koffie of warme chocolademelk is het heerlijk.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Volgens het Voedingscentrum geeft TGT aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is. Daarna kunnen er gezondheidsrisico's zijn. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het product met een TGT kenmerk over de datum, gooi het dan weg.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Gooi slagroom niet direct weg na het verlopen van de THT-datum. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen.
Ongeklopte slagroom is 4-6 dagen houdbaar na openen. De THT-datum is alleen geldig als de verpakking nog gesloten is.
Zalig! Room die ingevroren is geweest, kun je niet meer opkloppen, maar wel nog gebruiken in soep of saus. Melk en room zijn 2 à 3 maanden houdbaar in de diepvriezer. Na het ontdooien moet je ze binnen de 5 dagen gebruiken.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De room heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
Een geopende spuitbus is houdbaar tot de THT-datum in de koelkast. Spoel de spuitmond goed af na gebruik om schimmelvorming te voorkomen.
Bij geschifte slagroom scheiden de vetten en het vocht zich van elkaar. Hierdoor ontstaat er een korrelige textuur, wat het product onbruikbaar voor een baksel maakt. Schifting kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, maar meestal heeft het te maken met temperatuurverschil en overmatig mengen.
Rustig opkloppen
Je hoeft de mixer niet op de hoogste stand te zetten. Begin dus rustig en zet hem steeds een klein beetje hoger tot de slagroom stevig genoeg is. Kijk uit dat je de slagroom niet te lang klopt. Het water en vet zullen zich dan scheiden en er ontstaat boter en een dunne room.
Heb je geen standaard mixer in huis, maar wel een staafmixer? Dan kun je slagroom prima stijfkloppen met een staafmixer. De room spettert in het begin wel wat meer dan dat die zou doen als je het product klopt met een gewone mixer. Aas je een diepe kom of maatbeker gebruikt, heb je daar wel wat minder last van.
Gewoon geopend kan je room ongeveer drie dagen bewaren in de koelkast. Als je een potje met deksel gebruikt, bewaart de room vaak nog een dag of twee langer. Tip: ben je niet zeker of je room nog goed is?
Dit logo wil zeggen dat de koeien waarvan deze melk is gemaakt minimaal 120 dagen per jaar, zeker zes uur per dag in de wei staan. Deze slagroom is geschikt om slagroom van te maken.
De beste room voor een perfecte en stevige slagroom
Zorg dat je een slagroom gebruikt met een hoog vetpercentage. Het beste is slagroom met een hoog vetpercentage (35-40%). In de supermarkt kun je vaak tot 35% kopen, bij de groothandel en bij boerderijwinkels vind je soms slagroom met een vetpercentage van 40%.
THT: Ten minste Houdbaar Tot
Je moet dan wel kijken, ruiken, en proeven of het product nog goed is. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of zo'n product nog lekker is. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een THT-datum. THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat.
Dit is de datum tot waarop het levensmiddel zijn specifieke eigenschappen behoudt, als het op de juiste manier wordt bewaard. Tot die datum is het levensmiddel veilig en van goede kwaliteit. In theorie zou een levensmiddel ook na deze datum nog verkocht of geconsumeerd kunnen worden.
Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen. De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
Ze kunnen over het algemeen geen kwaad, maar kunnen wel gevaarlijk worden in bepaalde omstandigheden, als ze zich bijvoorbeeld door warmte flink gaan vermenigvuldigen. Vaak gaat het dan om de salmonella bacterie of de E-coli bacterie.