Ghee bevat net als kokoslie verzadigd vet in de vorm van korte-keten vetzuren. Vooral boterzuur. Deze helpt het darmslijmvlies gezond te houden en is voeding voor de goede darmbacteriën. Zo wordt het microbioom in de darmen ondersteund.
Binnen de Ayurvedische geneeskunde staat ghee al eeuwen lang bekend als een medicijn. Het is dus niet alleen een medicijn tegen pijntjes, maar ook een wondermiddel voor de huid. In Ayurveda wordt het gebruikt als middel voor verjonging en vernieuwing van organen, weefsel en cellen.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Ghee bestaat bijna volledig uit vet, waarvan het grootste gedeelte verzadigd is. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om vooral vloeibare of zachte vetten te kiezen.
Vata-types kunnen meer Ghee gebruiken (1 eetlepel per dag) als Kapha-types (1 theelepel per dag). Het koelende effect is zeer geschikt voor Pitta-types (1/2 eetlepel per dag). Ook te gebruiken op een huid met roodheid, verbrandingen en ontstekingen en bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
Het is een combinatie van gezonde voeding, uitgebalanceerde maaltijden, levensstijl en beweging. Je kunt ongeveer 1-2 theelepels ghee per dag eten . Verhoog je eiwitinname, doe kracht- en weerstandstrainingen en eet een uitgebalanceerde maaltijd.
Hoewel is aangetoond dat de CLA in ghee gewichtstoename bij sommige mensen vermindert, is ghee ook een calorierijk en vetrijk voedsel. Ondanks de gezondheidsvoordelen kan het eten van te veel ghee leiden tot gewichtstoename en een grotere kans op obesitas .
Sommige mensen geloven dat ghee kan helpen om urinezuurniveaus te verlagen. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs om deze bewering te ondersteunen . Sterker nog, sommige onderzoeken hebben aangetoond dat een hoge inname van verzadigd vet de urinezuurniveaus daadwerkelijk kan verhogen.
Voedingswaarden boter vs ghee
Energie: In 100 gram ongezouten roomboter zitten 745 calorieën. In 100 gram ghee 895 calorieën. Eiwitten: In roomboter zitten meer eiwitten (1 gram), dan in ghee (<0,5 gram). Het is verschil is dus minimaal.
Dit hogere rookpunt komt doordat ghee een langer verhittingsproces ondergaan heeft, waardoor er meer vocht is verdampt. Naast bakken, braden en sauteren wordt ghee boter vaak gebruikt als smaakmaker in gerechten of gesmolten over rijst, groenten en brood.
Omdat olijfolie antioxidanten en enkelvoudig onverzadigde vetten bevat, kan het een betere optie zijn als uw belangrijkste zorgen de gezondheid van het hart en het verminderen van ontstekingen zijn . Vanwege het boterzuur en de middellangeketentriglyceriden kan ghee helpen bij een betere spijsvertering en een snelle energieboost.
Ghee komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische keuken en wordt in India en andere Aziatische landen dagelijks gebruikt in de keuken. Je kunt het net als roomboter gebruiken om in te bakken of braden. Het spat niet meer omdat al het vocht er uit is. Kant-en-klare ghee kun je kopen in natuurvoedingswinkel.
Voor aanhangers van het ketogeen dieet is zwarte koffie met ghee niet zomaar een drank; het is een hulpmiddel. Het hoge vetgehalte helpt de staat van ketose te handhaven, waarbij het lichaam vet verbrandt als brandstof, waardoor het een ideale keuze is voor degenen die hun metabolische toestand willen optimaliseren.
Onze darmen herbergen vele soorten bacteriën, ghee vergemakkelijkt de groei van goede bacteriën, wat gunstig is voor het behoud van de gezondheid van de darmen . Dit draagt verder bij aan een gezond en evenwichtig darmmicrobioom.
Ghee onbeperkt houdbaar
Ghee is onbeperkt houdbaar en zal zelfs buiten de koelkast niet bederven. Let er wel op dat je de deksel er niet te strak opdraait, want ghee moet een beetje 'ademen'. Je kunt het goed bewaren in een glazen pot of wek pot.
Ghee is niet alleen gezond door de hogere verhittingstemperatuur, het heeft ook nog eens een cholesterolverlagende werking. Daarnaast beveelt de meer dan 3000 jaar oude Indiase geneeskunde ghee aan ter bevordering van een gezonde eetlust. Deze boter bevat veel essentiële vetzuren en is rijk aan vitamine A, D, E en K.
Ghee is cholesterolvriendelijk, ook al behoort het tot voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte. Koeghee bevat CLA, wat goed vet is dat het lichaam nodig heeft om van de slechte cholesterol af te komen. De relatie tussen ghee en cholesterol mag niet als volledig negatief worden beschouwd als u de juiste hoeveelheid en het juiste proces kent om het te consumeren.
Ghee heeft een hoog rookpunt, dus het is mogelijk om het te verbranden als het voor een langere periode of op een te hoge temperatuur wordt verhit. Verbrande ghee heeft een sterke, onaangename smaak en is niet geschikt om verder te koken. Als u verbrande ghee hebt, is het het beste om het weg te gooien en opnieuw te beginnen met een nieuwe batch .
Ghee is een prebioticum en helpt zo de pH-balans van de maagflora en de samenstelling van organismen in het darmmicrobioom te veranderen en te regelen, wat op zijn beurt helpt om de gezondheid van botten en gewrichten te behouden en te ontwikkelen. Dit helpt op zijn beurt om gewrichtspijn en botafbraak te voeden en te voorkomen .
Veel water drinken is de beste manier om het urinezuurgehalte te verlagen. Daarnaast kunt u koffie, groene thee en citroenwater drinken, wat kan helpen het urinezuurgehalte te verlagen. Is wrongel goed voor urinezuur? Ja, wrongel (yoghurt) is goed voor urinezuur omdat het weinig purines bevat en kan helpen het urinezuurgehalte te verlagen.
Het consumeren van een overmatige hoeveelheid ghee kan leiden tot een grotere gewichtstoename en een groter risico op obesitas . Ook het consumeren van overmatig verzadigd vet kan het risico op hartziekten en beroertes vergroten ( 12 ).
Ghee en kokosolie worden al lang gezien als goede vetten. Maar volgens een bekende hepatoloog moet u de consumptie van ghee, kokosolie en andere vetten beperken om het risico op leververvetting te verminderen. Het aantal gevallen van leververvetting neemt in het hele land toe.
- Zwangere vrouwen moeten dubbel zo voorzichtig zijn met het eten van ghee. Als u overgewicht/obesitas heeft tijdens de zwangerschap , verminder dan de consumptie van ghee. - Ghee moet worden vermeden bij lever- en miltziekten zoals levercirrose, splenomegalie, hepatomegalie, hepatitis etc.