Het onderzoek van 2023 laat zien dat je (niet biologische)
Bijna 1 op de 12 sperziebonen is besmet met een pesticide dat onderhevig is aan strenge EPA-beperkingen . Bij het winkelen voor groenten moeten consumenten zich ervan bewust zijn dat sperziebonen sporen van acefaat of methamidofos kunnen bevatten - twee insecticiden die in verband worden gebracht met schade aan het zich ontwikkelende zenuwstelsel.
Van de verschillende soorten groenten bevatten sla/ kropsla gemiddeld het hoogste aantal verschillende soorten residuen van bestrijdingsmiddelen en hoogste totaal gehalte aan residuen, zowel bij de in Nederland geteelde als geïmporteerde sla/ kropsla.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
De belangrijkste verschil tussen biologische en niet-biologische groenten is dat biologische groenten niet bespoten worden met chemische bestrijdingsmiddelen en er in het proces van de teelt geen industriële meststoffen worden gebruikt.
Recent onderzoek van William Paterson University in New Jersey heeft de 41 gezondste voedingsmiddelen onder de loep genomen en wat blijkt? Waterkers staat bovenaan de ranglijst. Ja, je leest het goed – waterkers. Geen enkele andere groente kan zich meten met deze groene krachtpatser.
Ook met komkommer is dit zo, alleen zijn dit niet zo veel dingen. Een van de belangrijkste dingen is om het liefst biologische komkommer te geven, omdat normale komkommers bespoten worden.
Wat is het voedingsadvies voor sperziebonen? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten. Niet één groente bevat alle voedingsstoffen uit groente die je nodig hebt. Varieer daarom volop met groente.
Tuinbonen, sperziebonen, snijbonen, haricots verts, peultjes, doperwten en sugar snaps: alle peulvruchten bevatten de stof lectine. Dit stofje is giftig voor het menselijk lichaam. Je kunt er misselijk door worden, van braken, en maagpijn of diarree door krijgen. Het is dus niet veilig om peulvruchten rauw te eten!
Was producten in een baking soda-oplossing voor een effectieve reinigingsmethode. Meng 1 theelepel (5 g) baking soda met 2 kopjes (470 ml) koud kraanwater en roer het geheel tot het goed gemengd is. Doe de producten die u wilt wassen in de oplossing en laat het tot 15 minuten weken.
Het USDA Pesticide Data Program vond resten van 35 pesticiden op aardappelschillen . Zorg ervoor dat u uw aardappelen altijd grondig wast, met een groenteborstel en, als u die hebt, veggie wash of een beetje azijn en water.
Biologisch vlees, zuivel en eieren
Biologische dieren krijgen biologisch voer, dus voer dat geteeld is zonder synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Groenten met de meeste sporen van pesticiden zijn selderij (50 procent), knolselderij (45 procent) en bloemkool (31 procent). Hans Muilerman van het PAN verklaart de toename door resistentie bij insecten, schimmels en onkruid. "Daardoor gaan boeren meer spuiten en dat zorgt alleen maar voor nog meer resistentie.
Maïs staat op de eerste plaats van het rijtje gewassen dat het minste aantal pesticiden of restanten van pesticiden bevatten. In dalende lijn gevolgd door avocado, ananas, kool, ui, erwten, papaya, asperge, mango, aubergine, honingmeloen, kiwi, cantaloupemeloen, bloemkool en pompelmoes.
Voedselwaakhond Foodwatch maakt zich vooral grote zorgen over de bestrijdingsmiddelen die volgens de organisatie blijvend in niet-biologische vruchten te vinden zijn. 'Mandarijnen, sinaasappels, druiven en aardbeien waren het meest vervuild; kiwi's het minst', aldus een telling van Foodwatch in 2021.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein.
Van alle voedingsstoffen werd gekeken of ze aanwezig waren, en zo ja in welke hoeveelheden. De nummer 1, waterkers, scoorde 100 en bevat dus de meeste voedingsstoffen in de meest ideale hoeveelheden van alle groenten en fruit die meededen.
De mechanische handeling van het wrijven van de producten onder kraanwater is waarschijnlijk verantwoordelijk voor het verwijderen van pesticideresten. Milde detergenten of wasbeurten voor fruit en groente verbeteren de verwijdering van pesticideresten van producten niet meer dan het spoelen met alleen kraanwater .
1. Koken is zeer effectief om de pesticidedeeltjes van het fruit/groenteoppervlak te verwijderen (zowel in water oplosbare als onoplosbare deeltjes). 2. De meeste pesticiden, met name de organofosfaatpesticiden, zijn gevoelig voor hitte.
Kokend water is een geweldige manier om bacteriën, virussen en andere in water aanwezige pathogenen te doden, maar het is geen goede manier om met chemicaliën, pesticiden, metalen of mineralen om te gaan . Het kan ze zelfs concentreren als het water verdampt en de chemicaliën, metalen en mineralen in een hogere concentratie in de pot achterlaten.