Ongekookte pasta of spaghetti is ongeveer 2 jaar houdbaar. Omdat ongekookte pasta een gedroogd product is, kun je het lang bewaren en heeft het een lange houdbaarheidsdatum. Bekijk de houdbaarheidsdatum op de verpakking om de houdbaarheid te controleren.
Als je maaltijdplanning verandert, kun je gekoelde pasta naar de vriezer verplaatsen om hem langer te bewaren, maar zorg ervoor dat je dit binnen één dag doet. Verse pasta uit de winkel kan iets langer in de koelkast worden bewaard— 2 tot 3 dagen. Dit is omdat deze al is voorgekookt om langer houdbaar te zijn.
Op gedroogde pasta staat een Tenminste-Houdbaar-Tot-datum (THT). Deze producten blijven heel lang goed en zijn in de meeste gevallen nog (tientallen) jaren na het verlopen van de THT te eten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pasta ruikt muf en ranzig. Door vocht en warmte tref je er eerder insecten in aan. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Pasta. Laat gedroogde pasta liever niet in zijn originele verpakking zitten, maar giet de inhoud over in een goed afsluitbare pot. Op die manier kan de je houdbaarheidsdatum bijna volledig negeren: de pasta blijft nog jaren daarna goed.
Vers kan het tot 48 uur in de koelkast worden bewaard. Wikkel het stevig in huishoudfolie of doe het in een luchtdichte bak om het te beschermen tegen vocht en lucht om te voorkomen dat het muf of beschimmeld wordt.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Bewaar je pasta in een afgesloten vershoudbakje en zet het binnen 2 uur na koken in de koelkast – zo kan je het nog 2 dagen bewaren.
1. Honing. De Grieken zagen honing vroeger als goddelijk en misschien dat dat ook kwam door het feit dat honing nooit bederft. Het gaat na verloop van tijd wel kristalliseren, maar dit is weer ongedaan te maken door de honing te verwarmen.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden. In het ergste geval kan het zelfs fataal zijn."
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Ja, pasta past prima in een gezond dieet. Uiteraard belangrijk om ervoor te zorgen dat je eetpatroon is afgestemd op je totale caloriebehoefte en de verdeling tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Omdat pasta rijk is aan vezels, B-vitamines en mineralen past het goed in een gezond voedingspatroon.
Ook het opnieuw opwarmen van rijst- en pastagerecht is volgens verschillende nieuwsbronnen iets wat men beter niet kan doen. Als dit soort gerechten te lang of niet koel genoeg bewaard worden en daarna in de magnetron of pan belanden, kan het zijn dat iemand de bacillus cereus bacterie binnenkrijgt.
Bewaartip voor dit product. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Gebruik de smaakvolle saus gewoon nog een keer! Giet een deel van de gemaakte pastasaus terug in de fles Sugocasa. Zorg dat de saus heel heet is en draai de dop weer goed terug op de fles. Wanneer je de fles met pastasaus dan in de koelkast bewaard blijft deze nog zeker drie dagen goed!
Pasta: Dit soort droge voedingsproducten kan nog lang na datum geconsumeerd worden. Ze vervallen niet, maar ze kunnen wel beestjes aantrekken. Net zoals rijst kan je ze daarom best in een goed gesloten bokaal bewaren.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
THT-datum (tenminste houdbaar tot)
Na het verstrijken van deze THT-datum kan het product meestal nog veilig worden geconsumeerd, hoewel het een klein beetje anders kan smaken of er wat minder vers kan uitzien. Frisdrank heeft zo goed als altijd een THT-datum en geen TGT-datum.
Sommige commercieel gedroogde pasta kan tot 2 jaar vers blijven, maar zelfgemaakte pasta is veel korter houdbaar— ongeveer 2-6 maanden voor gedroogde pasta, tot 8 maanden ingevroren of 1 dag in de koelkast.
Verse pasta kan ongeveer 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden na opening van de verpakking. Het is belangrijk om de pasta in een luchtdichte zak of bewaardoos te bewaren om uitdroging te voorkomen. Men kan verse pasta ook invriezen, maar die kan dan een beetje aan elkaar kleven.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
Volgens het Voedingscentrum geeft TGT aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is. Daarna kunnen er gezondheidsrisico's zijn. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het product met een TGT kenmerk over de datum, gooi het dan weg.
Bij een voedselvergiftiging ontstaan de klachten veel sneller na het eten van besmet voedsel. De klachten duren ongeveer een dag.