Soep koken Laat een soep of bouillon nooit koken! Als je een soep of bouillon kookt verliest hij zijn smaak, worden alle vitaminen kapot gekookt en wordt hij "blind". Je wilt dat de groenten en eventuele vlees of gevogelte hun smaak langzaam afgeven, niet dat het een uur heel hard staat te koken, dit is enorm zonde!
Breng het geheel aan de kook en laat het dan sudderen. Je weet dat het klaar is als het allemaal mals is, ergens tussen de 25 minuten en 3 uur , afhankelijk van de ingrediënten. Vlees is een luxe toevoeging aan elke soep. Kies, als het kan, voor stoofstukken, zoals kippenpoten, varkensnek, rundernek, korte ribben of schenkel.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Breng alles aan de kook, zet het vuur laag en laat het minstens 30 minuten sudderen. Hoe langer de bouillon kookt, hoe smaakvoller je soep zal zijn .
De verwarming te hoog zetten
Als je je soep kookt in plaats van laat sudderen, worden je groenten snel te gaar, waardoor ze papperig worden in plaats van mals . Alle proteïne die je toevoegt, kan ook snel taai worden en droog worden als het wordt gekookt, omdat de proteïnevezels de sappen van het vlees samentrekken en eruit duwen.
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn. Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat ze in de koelkast worden gezet.
Kun je soep een nachtje laten staan? In de meeste gevallen moet je soep niet een nachtje laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F.
Sudderen en koken
Als je vocht wilt behouden, bijvoorbeeld als je pan soep, stoofpot of saus al de juiste dikte heeft, maar je de groenten wilt blijven koken en de smaken wilt laten mengen , laat je het deksel erop om te voorkomen dat er nog meer vocht verdampt .
Kokende soep zorgt voor papperige groenten en taai vlees
Omdat het koken van voedsel het op een hogere temperatuur brengt, is het makkelijk om te denken dat het een goede manier is om je soep sneller te koken -- maar het koken van soep kan averechts werken. Volgens Patch kan het koken van soep ervoor zorgen dat je groenten uit elkaar vallen en je vlees te gaar en taai wordt.
Of je nu soep of stoofpot maakt, door te sudderen in plaats van te koken , kunnen de ingrediënten langzamer garen op een lagere temperatuur, waardoor een zachte consistentie ontstaat zonder een papperige textuur . Door zachtjes te sudderen worden de ingrediënten zachter en worden de kruiden gemengd tot een heerlijke eenpansmaaltijd.
Door koken kan voedsel snel te gaar worden, waardoor groenten slap worden en vlees droog en taai , ook al zijn ze in vloeistof gekookt.
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Waarom moet je in zoveel recepten het eten helemaal aan de kook brengen en het dan weer laten sudderen? De belangrijkste reden is tijd: het kan een tijdje duren voordat het eten op een middelhoog vuur aan de kook is; het is sneller om het aan de kook te brengen en het vuur dan weer terug te draaien .
Om helemaal veilig te zijn, moet je de soep 10 minuten lang flink koken . Dit doodt niet alleen alle actieve bacteriën, maar het inactiveert ook botulinumsporen, maar vernietigt ze niet.
Je kunt de soep de hele dag laten sudderen , wat je meer smaak geeft. Maar als je weinig tijd hebt, werkt een kort sudderen om de kip te koken ook!
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Wanneer u bouillon of heldere soepen opwarmt, breng ze dan drie minuten aan de kook . Het is lastiger bij soepen die verdikkingsmiddelen bevatten zoals room of bloem, of bij zeevruchtensoepen, omdat het koken hiervan de smaak kan veranderen en ze te dik kan maken.
Koken. Koken vindt plaats bij 212 graden F, wat het kookpunt is van water op zeeniveau. Een duidelijk teken van kokend water (of een andere vloeistof) is wanneer het oppervlak woest bubbelt en de vloeistof eronder krachtig karnt . Je zou ook een flinke hoeveelheid stoom uit de pot moeten zien ontsnappen.
Voeg de wortels toe in het laatste half uur of zo, of wanneer de bonen bijna gaar zijn . Op die manier worden de wortels gekookt maar niet papperig. Hetzelfde geldt voor andere groenten... voeg ze toe op basis van hoeveel tijd ze nodig hebben om te koken.
De bouillon aan de kook brengen gebeurt langzaam en mét de deksel op de pan. Het afschuimen gebeurt natuurlijk zónder deksel dan de bouillon laten trekken mét de deksel op de pan. Het inkoken gebeurt weer zónder deksel. Het afkoelen van de soep ook zonder deksel en zo snel mogelijk.
Reduceren – als je een saus of soep dikker wilt maken, laat dan het deksel op de kast . Verdamping is de sleutel in de reductietechniek, dus je wilt dat vocht laten ontsnappen.
Deze laag is namelijk opgebouwd uit vetten uit het vlees in de soep en overige overbodigheden. Hierom moet je je soep afschuimen en wel snel ook. Wacht je namelijk te lang met afschuimen van de soep, dan zakken de stukjes weer naar beneden en veroorzaken ze een bittere smaak.
Je wilt het opwarmen en de smaken van de andere ingrediënten in je soep laten absorberen, maar dat is alles. Het mag nooit langdurig op het fornuis sudderen . (Sommige tomatensoepen of chowders zijn uitzonderingen op deze regel — je voegt je zuivelproducten eerder in het kookproces toe.
Vul met water, breng aan de kook, zet het vuur lager tot het laagste sudderniveau dat mijn fornuisbrander aankan en laat het de hele nacht sudderen . 's Ochtends zeef ik de bouillon en laat het afkoelen, en gooi ik alle gebruikte stukjes in de prullenbak.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.