Broccoli verdampt via de bladeren heel wat water. Daarom is het belangrijk om de groente regelmatig water te geven. Op warme dagen kan het zelfs nodig zijn om dagelijks te begieten. Als de bladeren er maar slapjes bijhangen, is het de hoogste tijd om water te geven.
Broccoli houdt van een koele en voedselrijke grond. Ze houdt van gestaag groeien, ze kan er niet goed tegen als de grond uitdroogt of er niet genoeg voeding meer in zit. Zaai haar daarom op een koele plaats voor, bijvoorbeeld op een onverwarmde slaapkamer in een licht raamkozijn.
Om te oogsten, verwijder je met een scherp mes het centrale bloemhoofd. Als je de broccoliplant in de grond laat zitten, kunnen zich zijscheuten (bloemhoofdjes) ontwikkelen. Hoewel ze kleiner zijn dan het centrale bloemhoofd, dit biedt ons een langere oogstperiode en dus een grotere oogst.
Een heel eenvoudige bewaarwijze: zet de broccoli met de steel naar beneden in een bordje met water. Opgelet, de broccoliroosjes mogen niet nat worden. Doe een plastic zak met gaatjes over de broccoli en zet alles in de ijskast. Je verse broccoli blijft zo 5 tot 7 dagen vers.
Voor het ras 'Belstar F1' zal dit ongeveer 70 tot 80 dagen na het planten zijn. Bij het ras 'Calabrese' ligt het oogstmoment ongeveer 40-50 dagen na het planten, maar dan heb je meestal een reeks kleinere bloemschermpjes per plant. Wanneer je eerder oogst geeft dat minder gewicht.
De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten.
Broccoli kan in de vollegrond worden gezaaid. Daarbij moet je voldoende plantafstand incalculeren omdat de kolen later grote bladeren zullen ontwikkelen. Zaai op een plantafstand van 40 tot 50 centimeter telkens 2 tot 3 broccolizaden.
Vul een pan voor de helft met water en voeg een snufje zout toe . Dit zorgt ervoor dat de broccoli zachter wordt en zijn heldergroene kleur behoudt.
Eén mogelijke oorzaak is blootstelling aan te veel warmte of licht, waardoor de 'chlorofylpigmenten' in de broccoli afbreken en de groene kleur verdwijnt. de verkeerde manier van bewaren kunnen ook leiden tot de gele verkleuring. Laatste mogelijkheid is dat de bloemetjes van de broccoli uitkomen.
Volgens voedingsexperts is broccoli die geel is geworden meestal niet aan het rotten, maar gewoon aan het verouderen. Die kleurverandering is te wijten aan de afbraak van chlorofyl, het pigment dat broccoli groen maakt .
Mest of compost is de beste keuze om de grond aan het begin van het groeiseizoen te bewerken, en vervolgens kan de rest van het seizoen worden gevoed met een droge of vloeibare meststof.
Zaad telen van de meeste koolsoorten, en dus ook van broccoli, is niet moeilijk maar wel riskant. Ze is een kruisbestuiver en kruist met bloemkool, maar ook met nog wat andere koolsoorten.
Broccoli heeft temperaturen van rond de 15-20 °C en veel zonlicht nodig om bloemhoofdjes te vormen. Als het in de schaduw groeit, vertraagt ​​​​het de vorming van bloemhoofdjes. De eenvoudigste methode om broccoli te laten groeien, is door de zaailingen die je bij een plaatselijke kwekerij hebt gekocht, te verplanten.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
Bescherm de broccoli planten door een vriesdoek of net te spannen. Zorg dat je om de paar weken de bodem extra bemest. Rond augustus en eind oktober kun je met oogsten beginnen.
Het is ons aangeleerd om maar bepaalde delen van groenteplanten te eten. Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen.
Broccoli heeft kleine, groene tot paarse bloemknoppen met dikke stelen. De smaak van broccoli heeft iets weg van bloemkool, maar is fijner en pittiger. De hele plant is eetbaar, dus ook de stengels en de bladeren.
Broccoli oogst je op dezelfde manier als de bloemkool, maar je moet wel het moment van oogsten goed in de gaten houden. Broccoli is het lekkerste als ze een mooie donkergroene kleur hebben. Wanneer de broccoli lichter wordt moet je hem direct oogsten. Hoe lichter de broccoli wordt, hoe minder smaak hij krijgt.
Breng een grote pan water met zout aan de kook en vul een grote kom met koud water en ijs. Doe de broccoliroosjes in het kokende water en kook ze 2 tot 3 minuten . De broccoli moet heldergroen en zacht-knapperig zijn.
Knoflook en boter maken broccoli onweerstaanbaar. Bak de broccoli gewoon in een pan met een beetje boter, wat uien en geraspte knoflook en voilà ! Voeg indien gewenst een scheutje citroen toe.
De oplossing? Het is simpel: je moet de kooktijd verkorten om de kleur te behouden. Of het nu in water, gestoomd of geroerbakt is, het koken van groene groenten gedurende 5-7 minuten beschermt het chlorofyl tegen zuurschade.
Bij de meeste broccolivariëteiten vormen zich ook talrijke zijscheuten. Deze kleinere hoofden blijven rijpen nadat de centrale hoofd is geoogst, en zijn de beste manier om een ​​tweede - en soms een derde - oogst broccoli van één plant te hebben. Volg dezelfde richtlijnen voor wanneer te oogsten.
Wanneer broccoli rijp wordt, wordt de kroon of centrale stengelkop breder met meerdere groene knoppen . Stengels die zich van de hoofdstengel aftakken, beginnen groene knoppen te produceren die strak om de kroon zitten. Nu is het tijd om de plant goed in de gaten te houden voor tekenen dat de bloemen zich voorbereiden om open te gaan.
Zomer broccoli is meerjarig en al in het jaar van zaaien geoogst. Van juni tot oktober. Broccoli kan een paar dagen in de groentela van de koelkast worden bewaard. Vervang de oude planten na ongeveer 5 jaar.