Naarmate we ouder worden breken we makkelijker spieren af dan dat we ze opbouwen. Om fit en 'in shape' te blijven is krachttraining dan ook onmisbaar. Gewichtstoename is niet onvermijdelijk na je 40e. Om het te voorkomen zult je echter wel wat moeten doen.
Aankomen als vrouw na je 40ste komt omdat je spiermassa langzaam afneemt. Spiermassa kost het lichaam energie. Dus als dit afneemt, neemt ook de caloriebehoefte van het lichaam af. Je hebt dus minder calorieën nodig.
Door gezond te eten en voldoende te bewegen kunt u gewichtstoename zoveel mogelijk beperken of misschien zelfs voorkomen. Een evenwichtige voeding en voldoende beweging verkleinen bovendien de kans op hart- en vaatziekten. Eet veel verse groenten en fruit, volkoren graanproducten en peulvruchten.
Sommige ziektes, zoals een langzaam werkende schildklier of het syndroom van Cushing, kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van overgewicht. Soms ontstaat obesitas door een foutje in een gen. Of is obesitas een kenmerk van een erfelijke ziekte, zoals het Prader-Willi syndroom of het Bardet-Biedl syndroom.
5 kilo aankomen in 2 weken
Toch kan je weegschaal daadwerkelijk laten zien dat je 5 kilo zwaarder bent geworden. Maar dit is meestal opgehouden water, dat zich samen met glycogeen in de spieren ophoopt. Zeker als je nog wat extra zout eet merk je dit effect, maar het is dus geen spier- of vetmassa.
Er kunnen een aantal redenen voor zijn. Je hebt bijvoorbeeld meer zout gegeten dan normaal, je hebt meer stress, of je gebruikt een supplement als creatine, dat meer water vasthoudt. Ook als je te weinig drinkt kun je ironisch genoeg juist meer water vast gaan houden.
Naast gewichtsverlies kan er ook gewichtstoename optreden bij kanker. Dit kan bijvoorbeeld optreden bij de behandeling van borstkanker. Het is nog niet precies duidelijk waardoor dit komt.
Als er te weinig of te veel hormonen worden aangemaakt, kan dit leiden tot een gewichtstoename in en rondom de buik. Deze disbalans is het gevolg van langdurige tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in het lijf. Cortisol is bijvoorbeeld een hormoon dat het lichaam helpt te kalmeren bij stress.
Dat heeft vooral te maken met de schommelingen in de verschillende hormonen, de vertraging van je metabolisme en het verminderen van je spiermassa. Ontdek hoe je tijdens en na de overgang je gewicht onder controle kan houden en hoe je zelfs kan afvallen.
Tijdens de overgang ondergaat je lichaam heel wat veranderingen. Naast de beruchte opvliegers en stemmingswisselingen is gewichtstoename een veelvoorkomend effect van de overgang. Bijna de helft van de vrouwen komt een paar kilo aan, gemiddeld zo'n 5 tot 10 kilo.
Wat is een overgangsbuik? Het is misschien een vreemd woord, 'overgangsbuik'. Maar met een overgangsbuik bedoelen we de ietwat dikkere of opgezette buik waar veel vrouwen mee te maken krijgen tijdens de overgang. Deze ontstaat door afname van bepaalde hormonen, waardoor je spijsvertering trager gaat werken.
Ook na je 40ste kun je nog indrukwekkende resultaten behalen door je spiermassa te trainen. Uit onderzoeken blijkt dat leeftijd je helemaal niet hoeft te belemmeren in het opbouwen van spierkracht. Meer bewegen en krachttraining geeft altijd resultaat, ook bij ouderen.
Langzamere stofwisseling
Goddard zegt dat oestrogeenniveaus beginnen te dalen als een vrouw in de perimenopauze komt. "Als gevolg hiervan verliezen we spiermassa, en dat verlies resulteert in een afname van het metabolisme — we moeten letterlijk minder calorieën consumeren om gewicht te behouden of te verliezen," zegt ze.
In je veertiger jaren verlies je sneller spieren dan dat je ze krijgt, en het wordt zelfs erger in je vijftiger jaren, door iets dat we sarcopenie noemen. Leeftijdsgebonden spierverlies gaat verder dan er mager en vermoeid uit zien, en kan leiden tot problemen in je dagelijkse leven.
Vrouwen maken oestrogeen aan. Oestrogeen zorgt er bij vrouwen voor dat vet sneller rondom de billen en heupen verzamelt. Mannen maken testosteron aan. Testosteron zorgt ervoor dat mannen sneller vet in de buik verzamelen.
Verwacht niet dat je binnen twee weken vijf gezonde kilo's kunt aankomen. Een realistisch doel voor gezonde gewichtstoename is ongeveer 0,25 tot 0,5 kilogram per week, wat neerkomt op één tot twee kilo per maand. Als je meer dan dat aankomt, bestaat de kans dat het merendeel van het gewicht dat je wint, vet is.
Je eet te veel zout
Water drinken leidt tot een hoger gewicht en meer volume. Dus als je meerdere dagen achter elkaar veel zout voedsel eet, kun je ineens aankomen. Vooral restaurantvoedsel - met name fastfood - wordt vaak volgepropt met natrium.
Eet veel producten met eiwit
Om spieren weer op te bouwen is eiwit nodig en is het belangrijk dat je veel beweegt. Eiwit haal je vooral uit vlees, kip, vleesvervangers, vis, ei, melk(producten), sojaproducten, peulvruchten en noten. Recepten met veel eiwit vind je hier.
Mensen met kanker kunnen in korte tijd veel afvallen: tot wel tien kilo in een paar weken.
Symptomen van leverkanker
Van leverkanker merk je vaak lange tijd niets. Daarom wordt leverkanker vaak pas laat ontdekt. Klachten die vaak voorkomen bij leverkanker zijn buikpijn, minder eetlust, afvallen, misselijkheid of geelzucht. Maar je kunt ook andere klachten hebben.
Snelle gewichtstoename of zwelling in bepaalde lichaamsdelen (oedeem) kan het gevolg zijn van vochtretentie . Volgens de American Heart Association kan een gewichtstoename van meer dan 2–3 pond (lb) in 24 uur of 5 pond in een week een teken zijn van hartfalen.
Overgewicht wordt altijd direct in verband gebracht met veel eten, héél veel eten. Voor een deel is dat natuurlijk waar, want je et meer calorieën dan je op dat moment verbrand, dus wordt deze energie in je lichaam opgeslagen als lichaamsvet voor eventueel later gebruik.
Als je minder calorieën eet dan dat je verbruikt verlies je sowieso vet. Maar niet perse lichaamsgewicht. Zo kan je zeer weinig calorieën eten waardoor cortisol stijgt, dit is een stresshormoon en kan ervoor zorgen dat je vocht vasthoudt. Zo kan je vetmassa aan het dalen zijn terwijl je lichaamsgewicht stijgt!