Chocola. Het eten van chocola voor het slapen gaan is niet aan te raden. Door de stoffen theobromine en cafeine, die in chocola zitten, zal je alertheid verhoogd worden. Dit is nou niet echt iets waar je op zit te wachten voor het slapen gaan.
Chocolade
Pak jij in de avond nog weleens een stukje chocolade? Je bent niet de enige. Vele van ons hebben in de avond sugar cravings, maar als het gaat om je nachtrust kun je het beter laten staan. Chocolade zit namelijk niet alleen bomvol suiker, maar het is ook een bron van cafeïne.
1. Chocolade. Hoge niveaus cafeïne in chocolade maken het een slechte keuze voor late-night snacking . Tijdens de laatste stadia van de slaap kan cafeïneconsumptie ervoor zorgen dat er vaker snelle oogbewegingen (REM) optreden, wat de reden is dat u zich waarschijnlijk suf voelt de ochtend na de nacht ervoor.
Chocolade helpt ons beter te ontspannen, want het is rustgevende voeding voor onze neurotransmitters. Kan slaapproblemen voorkomen, omdat het magnesium in chocolade in verbinding staat met melatonine, ons slaaphormoon dat zorgt voor beter slapen. Chocolade maakt blij, want het stimuleert ons gelukshormoon serotonine.
Onderzoekers hebben ontdekt dat chocolade een stimulerend middel bevat dat fenethylamine (PEA) heet. PEA komt ook van nature voor in de hersenen, en extra PEA-consumptie zorgt ervoor dat de hersenen dopamine en noradrenaline vrijgeven. Samen kunnen deze drie chemicaliën ontspanning, verrukking en euforie veroorzaken.
Cacao bevat de aminozuren tryptofaan en serotonine. Tryptofaan kan in het lichaam omgezet worden in serotonine. Beide stoffen worden in verband gebracht met een goed humeur. Een verhoogde serotonine-aanmaak kan angst en stress verlagen.
In tegenstelling tot cafeïne is er geen bewijs dat Theobromine je wakker houdt – er zijn inderdaad studies die suggereren dat theobromine mensen kan helpen slapen (zie blog voor referenties). Chocolade bevat ook tryptofaan, wat serotonine en melatonine stimuleert. En serotonine en melatonine zouden helpen bij het slapen.
Als u een zoetekauw bent, zult u niet blij zijn om te horen dat bewerkte suiker zuur kan worden, wat leidt tot de productie van slijm . De lijst met producten die veel suiker bevatten, lijkt eindeloos, maar omvat desserts, gebak en taarten, chocolade, frisdranken en energiedrankjes.
Slaapgerelateerde eetstoornis (SRED) is een vorm van parasomnie (abnormaal gedrag dat tijdens de slaap optreedt) . Het zorgt ervoor dat mensen eten bereiden en eten terwijl ze slapen. Wanneer ze wakker worden, hebben ze weinig tot geen herinnering aan wat ze hebben gedaan. SRED kan het gevolg zijn van bepaalde medicijnen, zoals kalmeringsmiddelen die u helpen slapen.
“Het grootste nadeel van water drinken voor het slapen is dat we er waarschijnlijk midden in de nacht wakker van worden. Dit kan slaapstoornissen veroorzaken, wat gevolgen kan hebben voor onze gezondheid en levensstijl.”
Kies verstandig voor een betere nachtrust
Kies dus voor lichte, voedzame snacks zoals een banaan, kiwi, een glas warme melk of een beetje drop om je te helpen ontspannen en sneller in slaap te vallen.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden. Vlak voor het slapengaan hebben ze dus wél een fijne werking.
De nadelen
De meeste chocolade bevat veel suiker, wat kan leiden tot gewichtstoename, tandbederf en andere gezondheidsproblemen. Het is dus wel belangrijk dat wanneer je chocolade eet, je zorgt dat je de tanden goed poetst en niet te veel eet.
“Griekse yoghurt bevat veel eigenschappen die een positieve invloed kunnen hebben op je slaap. Het is eiwitrijk, bevat weinig suiker en juist veel probiotica. Het eiwit helpt je 's nachts te ontspannen en probiotica kunnen de slaapkwaliteit verbeteren”, zegt Beckerman.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Belangrijkste punten. Chocolade eten voor het slapengaan kan de slaap verstoren vanwege de cafeïne en theobromine die het bevat. Het kan de hartslag verhogen en rusteloosheid veroorzaken, wat de slaapkwaliteit beïnvloedt. De hoge suikergehaltes van chocolade kunnen de bloedsuikerspiegel laten pieken, wat leidt tot energieschommelingen en verstoorde slaap.
Cafeïnegehalte: Donkere chocolade bevat cafeïne, een stimulerend middel dat u wakker kan houden als u het te dicht bij bedtijd consumeert. Theobromine: Deze verbinding, die ook in donkere chocolade zit, kan het zenuwstelsel stimuleren en de hartslag verhogen, wat mogelijk slaapstoornissen veroorzaakt .
Voedingsmiddelen die een goede nachtrust belemmeren
Let op verborgen suikers in bewerkte voedingsmiddelen. Overmatig veel vleeswaren, vlees, vis, eieren of kaas. De consumptie van alcohol kan ervoor zorgen dat u snel in slaap valt maar schaadt de kwaliteit van de diepe slaap.
Er is niets beter dan na een grote maaltijd een chocoladereep naar binnen werken. Deze chocolade zit echter vol met toegevoegde suikers en vetten. Als je 's avonds chocolade eet, krijg je die extra calorieën binnen die je later heel moeilijk weer kwijtraakt . 100 gram pure chocolade bevat 546 calorieën.
Het beste moment om chocolade te eten is overdag . Het is het beste om het niet op een lege maag of laat in de avond te eten, omdat het een stimulerend middel is dat cafeïne bevat. Chocolade is ook perfect tijdens het sporten en voor activiteiten die kalmte en concentratie vereisen.
Chocolade
Studies hebben aangetoond dat de suiker en cafeïne in chocolade en zoetigheid het moeilijk kunnen maken om in slaap te vallen , en als je dat wel doet, kun je 's nachts last krijgen van verontrustende nachtmerries. Dat betekent niet dat je chocolade helemaal moet laten staan; eet het misschien eerder op de dag in plaats van een dessert na het avondeten.
Donkere, pure chocolade eten kan je stemming positief beïnvloeden en symptomen van depressie verminderen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van University College London, gepubliceerd in Depression and Anxiety.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.