Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Wel of niet warm eten koud zetten? Warm eten moet je niet meteen in de koelkast zetten. De temperatuur van het eten ligt zoveel hoger dan de rest in de koelkast, dat je er alle producten mee opwarmt. Dit verhoogt de kans op bacteriën en schimmels.
Kip en andere vleessoorten bewaar je in je koelkast, bij een temperatuur van 4 °C. Plaats kip op het onderste schap, dat is de koudste plek in je koelkast. Bewaar het vlees goed afgedekt zodat vleessappen niet op andere producten kunnen lekken. Hou de houdbaarheidsdatum in de gaten.
Bewaartip voor dit product. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Eerst laten afkoelen
Ze koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Doe ze in een afsluitbaar bakje en zet de datum erop.
Als je eten dan nog heet is of zelfs heel warm, zet je de bakjes in een ijswaterbad . Een ijswaterbad is gewoon een pan, of gootsteen, met ijs en water waar je de bakjes in kunt zetten. Roer het eten zodat het nog sneller afkoelt.
Bacteriën vermenigvuldigen zich snel tussen 4°C en 60°C, wat kan leiden tot voedselvergiftiging. Als de kamertemperatuur hoger is, bijvoorbeeld tijdens de zomer, moet je de kip binnen 1 uur in de koelkast plaatsen. In de koelkast: Gebakken kip kan tot 3-4 dagen in de koelkast worden bewaard.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Naast het feit dat je kip altijd goed moet bakken en nooit rauw moet eten, kun je het beter ook niet voor een tweede keer verwarmen. Als je afgekoelde kip namelijk opnieuw opwarmt, verandert de eiwitsamenstelling, wat kan leiden tot vervelende spijsverteringsproblemen.
Over het algemeen is het het beste om warm eten en restjes binnen twee uur na het koken in de koelkast te zetten . Na deze tijd kunnen bacteriën gaan groeien en uw heerlijke maaltijd veranderen in een voedselvergiftiging die op het punt staat te gebeuren.
Nadat u de kipfilets gaar hebt gebakken, laat u ze minimaal 10 minuten rusten voordat u ze aansnijdt. Zo blijven de sappigheid en smaak behouden.
Nadat u uw kip uit de pan haalt, laat u deze ongeveer 10 minuten rusten . Dit zal ze voldoende afkoelen om te versnipperen, en zal helpen om wat vocht vast te houden zodat ze niet uitdrogen. Gebruik twee vorken om uw kip te versnipperen, en gebruik hoe u maar wilt.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Thuis, plaats kip direct in een koelkast die een temperatuur van 40°F of lager handhaaft. Gebruik het binnen 1 of 2 dagen, of vries het in bij 0 °F. Als het continu bevroren wordt gehouden, is het onbeperkt veilig. De kwaliteit van het gevogelte kan afnemen naarmate het langer bevroren is.
Als je op microscopische schaal kijkt, zal iets opwarmen altijd sneller gaan dan het afkoelen. Dat zegt een nieuwe regel van de thermodynamica.
Laat de kip eerst afkoelen . Verdeel het vlees in kleinere porties, wikkel het in plasticfolie of aluminiumfolie of doe het in luchtdichte containers en bewaar het in de koelkast gedurende drie of vier dagen.
“Juist het wassen van kip kan bacteriën verspreiden. Bacteriën worden na wassen gevonden in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen, zoals een snijplank of mes. Gelukkig weten verreweg de meeste mensen dat je met kip hygiënisch om moet gaan. En dat je het door en door moet verhitten.”
Plat slaan
Een manier om de kip malser te maken, is door hem plat te slaan. Doe dit met een deegroller of vleeshamer (of met iets anders zwaars). Bedek de kip met bakpapier of vershoudfolie en geef er volgens een paar flinke klappen op. De vezels in de kipfilet komen zo 'in beweging' waardoor hij malser wordt.
Dat betekent dat nadat kip is gekookt, deze warm moet worden gehouden (140°F of warmer) om te voorkomen dat bacteriën op uw voedsel groeien voordat u het eet of in de koelkast bewaart. Gekookte kip moet binnen maximaal 2 uur na het koken of na het verwijderen uit een apparaat om het warm te houden, in de koelkast worden bewaard.
Als je het snel moet afkoelen, raad ik aan om het in een waterdichte, zware zak te doen, zoals een ziplock, de lucht eruit te knijpen of zuigen en het af te sluiten, en het vervolgens onder te dompelen in koud water of ijs . Als het water warm wordt voordat het vlees voldoende is afgekoeld, giet het er dan uit en voeg meer toe.
Informatie. Nee, nooit kip bruin of gedeeltelijk koken om te koelen en later af te koken, omdat eventuele bacteriën dan niet vernietigd zijn . Het is veilig om kip gedeeltelijk voor te koken of in de magnetron te doen, vlak voordat u het op de hete grill legt om het af te koken.
Laat je kip altijd minstens 15 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Zo krijg je een sappige kip die een stuk makkelijker te snijden is. Voor een sappigere kip haal je hem een uur voor het koken uit de koelkast om hem op kamertemperatuur te laten komen. Deze regel geldt voor al het vlees dat je braadt.
Gevogelte (kip, kalkoen): Gevogelte is gevoeliger voor bacteriële groei dan rood vlees. Het wordt daarom aanbevolen om gevogelte niet langer dan één uur buiten de koelkast te bewaren.
Het is niet nodig dat voedsel volledig is afgekoeld voordat het in de koelkast wordt gezet. Om voedsel iets te laten afkoelen voordat het in de koelkast wordt gezet, plaatst u een ondiepe bak met voedsel op een koelrek zodat er lucht rond het plan kan circuleren gedurende ongeveer 20 tot 30 minuten . Beperk de diepte van het voedsel tot 2 inch.