Kaas heeft aardig wat gezonde eigenschappen; het levert bijvoorbeeld eiwitten en calcium, stoffen die je hard nodig hebt. Dat wil echter niet zeggen dat je er onbeperkt van zou moeten eten. Het bevat namelijk ook relatief veel vet, en dat betekent dat het ook veel calorieën levert!
We raden het af om kaas te eten tijdens fase 1 en 2 van het koolhydraatarm eiwit dieet. De meeste kaassoorten bevatten niet of nauwelijks koolhydraten, maar bevatten veel vet (dus ook veel calorieën). Zelfs magere kaassoorten zoals 20+ of 30+ kaas bevatten relatief nog veel vet.
Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten. Voor kaas gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en melkproducten.
Jonge kaas is het slankst
Dat komt doordat er minder vocht in oude kaas zit. Vocht bevat geen vet, de 'droge stof' wel. Jonge kaas bevat meer vocht en, in verhouding, dus minder vvet.
Neem magere zuivelproducten
Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
Kaas kan een uitstekend onderdeel zijn van een afslankdieet vanwege de voedingswaarde . Proteïne is een effectief hulpmiddel bij gewichtsverlies omdat het helpt de eetlust te verminderen en u langer een vol gevoel te geven. Kaas bevat echter veel calorieën en verzadigd vet, dus u moet het met mate consumeren.
Uit nieuw Nederlands (uiteraard) en Chinees onderzoek blijkt namelijk dat kaas prima onderdeel kan zijn van een gezond dieet. De onderzoekers keken naar meer dan 20.000 mensen en ontdekten dat zij die meer kaas eten, 10% minder kans op een hartaanval hebben en 14% minder kans op vaatziekten.
Een rekenvoorbeeld: belegen 30+ kaas bestaat voor ongeveer 34 gram uit water. Van de overgebleven 66 gram is 30% vet: in totaal dus 19,8 gram vet. Hoe hoger het cijfer, hoe meer vet een kaas dus bevat. Het Voedingscentrum raadt je aan om geen hoger vetpercentage dan 30 te kiezen.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Kaas. Calcium helpt het lichaam bij de opname van tryptofaan. Tryptofaan is belangrijk voor de aanmaak van de stof serotine, die weer zorgt voor de aanmaak van het hormoon melatonine, een stof die helpt bij je natuurlijke dag- en nachtritme. Goed nieuws: er zit een aardige hoeveelheid calcium in kaas.
'Kaas is gezond'
Naast voedingsstoffen, bevat het ook veel verzadigd vet en zout, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt vergroot. Ook verhoogt het hoge zoutgehalte de kans op een hoge bloeddruk, meldt het Voedingscentrum op haar website. "Kaas levert een behoorlijk aantal verzadigde vetten aan mensen.
Als u een heleboel bewerkte kaas eet, kunt u de limiet voor de dag ver overschrijden. Dit komt doordat bewerkte kazen veel extra natrium kunnen bevatten en veel vet en calorieën, wat leidt tot gewichtstoename en in feite buikvet .
Ja, het schrappen van zuivelproducten kan bijdragen aan gewichtsverlies , vooral omdat je calorieën uit een belangrijke (voor de meeste) voedselgroep schrapt.
Kaas helpt het risico op osteoporose te verminderen omdat het een hoger percentage calcium bevat, terwijl boter helpt gezondere spieren op te bouwen . Boter verwijdert dode huidcellen, terwijl kaas eigenschappen heeft die de huid voeden. Kaas bevat minder vet vergeleken met boter.
De lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De daar aanwezige darmbacteriën 'vallen de lactose aan'. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals buikpijn, krampen, (ernstige) diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
De vinger werd gewezen naar kaas met een hoge concentratie caseïne, een proteïne die de opioïde receptor van de hersenen activeert — het zorgt er in principe voor dat je meer naar dingen verlangt. Caseïne is eigenlijk te vinden in alle zuivelproducten, maar het zit vooral in kaas vanwege de manier waarop het wordt gemaakt.
Wanneer we caseïne binnenkrijgen, breekt ons lichaam het af in kleinere componenten tijdens de spijsvertering, genaamd casomorfines (bron). Casomorfines kunnen zich hechten aan neuroreceptoren die de afgifte van dopamine stimuleren, wat zorgt voor een lichte stressverlichting en een euforisch gevoel.
Hoeveel kaas mag je eten per dag? Een kleine dagelijkse portie kaas draagt bij aan je inname van eiwitten, mineralen zoals calcium, en vitaminen zoals A, D, B2 en B12.
Hoewel kaas over het algemeen als troostvoedsel wordt beschouwd, is het eigenlijk een van de slechtste voedingsmiddelen om voor het slapengaan te eten . Sterke of oude kaas, evenals geconserveerde vleessoorten zoals spek, ham en pepperoni, bevatten van nature hoge niveaus van het aminozuur tyramine, waardoor we ons alert voelen.
Ja, ondanks dat we kaas altijd mijden voor het slapengaan, blijkt het populaire voedsel ons juist heel goed te helpen om een goede nachtrust te krijgen. Volgens YorkTest-voedingsdeskundige Sal Hanvey kunnen bepaalde kazen je juist slaperig maken en je klaar maken om in bed te duiken .
Zuivelproducten bevatten zowel calcium als tryptofaan en die maken je, zoals hierboven al uitgelegd, moe. Daarnaast is lactose-intolerantie één van de meest voorkomende vormen van voedingsallergie en vermoeidheid is één van de belangrijkste symptomen ervan.
Deze omvatten edamame, donkergroene bladgroenten, wortels, zoete aardappelen, champignons, bananen, kersen, avocado's, ananas en mango's . Deze voedingsmiddelen bevatten essentiële mineralen zoals magnesium, kalium en calcium, waarvan bekend is dat ze de slaap ondersteunen.
Een lactose-intolerantie betekent dat een bepaalde stof - in dit geval lactose - niet goed verdragen wordt door het lichaam. Lactose is een suiker dat in melkproducten zit. Mensen met een intolerantie doen er slim aan om lactoserijke producten als melk, yoghurt, zuiveldranken en kazen te laten staan.