Daar kunnen beide experts kort over zijn. “Eigenlijk weten we heel goed wat je moet eten om langer te leven. Geen rood en bewerkt vlees, een beetje (of geen) wit vlees, veel groenten en peulvruchten, 25 gram noten per dag”, somt Maier op. Seidell verwijst naar de Schijf van Vijf, de eetadviezen van het Voedingscentrum.
Voldoende inname aan energie (kcal) is belangrijk om goed te blijven groeien in lengte en gewicht. Ook is het belangrijk voor een goede fysieke en cognitieve ontwikkeling. Voedingsmiddelen die veel energie (kcal) bevatten zijn: boter, margarine, olie en andere vetten.
-Eet veel groenten en fruit. -Om groter te worden is het belangrijk om rekoefeningen te doen. -Ga niet op dieet (behalve als dit noodzakelijk is) want als je nog in de groei bent kan het zijn dat je te weinig voedingstoffen binnenkrijgt waardoor je kleiner blijft. -Draag kleding waardoor je er langer uit ziet.
Gezond leven en langer worden
Behalve je genen heeft je gezondheid ook invloed op hoe lang je wordt. Als iemand gezond eet, genoeg beweegt en niet vaak ziek is (geweest), kan hij of zij langer worden. Bijvoorbeeld stress, ongezonde voeding en bepaalde ziektes kunnen ervoor zorgen dat iemand kleiner blijft.
In vlees, vis en kip zit veel eiwit. Eiwit is de bouwstof voor je lichaam, daarom zijn vlees, vis en kip heel goed om te eten als je zwaarder moet worden of moet groeien.
Het is nog moeilijker om in één week langer te worden. Je kunt verschillende manieren proberen, zoals sporten, voedzaam eten en voldoende slapen. Deze methoden garanderen echter geen toename in lengte. Als je langer wilt lijken, kun je aan je lichaamshouding werken en je kernspieren versterken .
De groei wordt geregeld door bepaalde stoffen die in het bloed voorkomen, zogenaamde hormonen. Bepaalde hormonen stimuleren de groei, terwijl andere hormonen de groei remmen. Bijvoorbeeld sporten, stress, voeding, slapen en ook weer erfelijkheid hebben veel invloed op de afgifte van deze groeihormonen.
Hoe lang je wordt hangt onder andere af van de genen die je van je ouders erft. Dit betekent dat lange ouders meestal lange kinderen krijgen en kleine ouders vaak kleine kinderen. De uiteindelijke lengte van een kind wordt daarom geschat op basis van de lengte van beide ouders.
Je kan er niet zoveel aan doen, helemaal niet als je je groeispurt al gehad hebt. Van voldoende slapen, eten, enz. zul je ook echt niet langer worden. Als je je groeispurt nog niet gehad hebt, kan je even langs de huisarts gaan.
Nee, je lengtegroei kun je niet beïnvloeden door sport of voedsel. En als je verder helemaal gezond bent, zal niet een huisarts jou zomaar groeihormonen voorschrijven. Je zult toch de natuur zijn werk moeten laten doen. Maar 1.70m is toch niet extreem klein?!
Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders. Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte.
Goed voor jezelf zorgen — goed eten, regelmatig sporten en voldoende rust nemen — is de beste manier om gezond te blijven en je lichaam te helpen zijn natuurlijke potentieel te bereiken. Er is geen wondermiddel om langer te worden. Sterker nog, je genen zijn de belangrijkste bepalende factor voor hoe lang je zult worden.
Groeihormoon stimuleert de groei van de botten en dan met name van de pijpbeenderen. De lever maakt onder invloed van groeihormoon eerst de Insulineachtige Groei Factor-I (IGF-I) aan. Vervolgens komt IGF-I in de bloedbaan terecht, waar het wordt vervoerd naar de pijpbeenderen.
Nederland heeft de langste bevolking ter wereld. Mannen zijn gemiddeld 184 cm lang, vrouwen 170,6 cm. De langste 2,5 procent van de bevolking is langer dan 198 cm (mannen) of 184 cm (vrouwen). Hoe groot u zich voelt hangt ook af van andere factoren: hoe groot zijn uw ouders en vrienden?
Om zijn lengte als man te voorspellen tel je de lengte van beide ouders bij elkaar op. Tel hier vervolgens 13 centimeter bij op en deel deze uitkomst door twee.
Wanneer de groeischijven bij kinderen na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk. Dit gebeurt bij Nederlandse meisjes gemiddeld rond het 16e jaar en bij jongens rond het 18e jaar (Coene, E. H.,Kollaard, S., 2013).
De meeste jongens in mijn klas toen ik 13 was waren 162-170 cm, terwijl de meisjes 160-172 cm waren. Je zou kunnen zeggen dat je op het lagere gemiddelde zit voor je leeftijd .
De gemiddelde lengte van een jongen van veertien jaar bedraagt 1.68 meter. In hun eerste jaren groeien kinderen het snelst, tot negen centimeter per jaar. Op hun zesde jaar stabiliseert de groei op ongeveer zes centimeter per jaar. Tot dan toe zijn meisjes en jongens gemiddeld ongeveer even groot.
Fysiek actief blijven is nog belangrijker vanaf de kindertijd om te groeien en de algehele gezondheid te verbeteren. Maar zelfs als volwassene kun je er een paar centimeter aan toevoegen. Krachttraining, yoga, touwtjespringen en fietsen kunnen allemaal helpen om je flexibiliteit te vergroten en een paar centimeter langer te worden.
Hoewel stretchen je niet langer maakt , kan het de flexibiliteit en houding verbeteren, waardoor je langer lijkt. Het is het beste om regelmatig te stretchen — zo niet dagelijks, dan toch minstens meerdere keren per week.
U kunt uw lengte helpen behouden door een uitgebalanceerd dieet, voldoende slaap, actief blijven en een goede houding . Maar er zijn geen bewezen strategieën om uzelf langer te maken. Verschillende factoren dragen bij aan uw algehele lengte. Er wordt gedacht dat genetische factoren verantwoordelijk zijn voor ongeveer 80% van uw uiteindelijke lengte.