De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Hoewel chips en chocolade allebei heerlijke smaken bieden, verschillen ze aanzienlijk in hun voedingsprofielen, waarbij chocolade doorgaans meer suiker en verzadigde vetten bevat, terwijl chips meer ongezonde vetten kunnen bevatten . Dit onderscheid is belangrijk wanneer u gezondere snackkeuzes probeert te maken.
Onderzoek van de Amerikaanse Harvard-universiteit heeft het voor eens en voor altijd uitgewezen: in het dagelijks dieet vormen chips de grootste dikmaker. Chips hebben op het gewicht meer effect dan frisdrank, snoep en ijs.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Alle chips zijn ongezond
Wie zoekt naar een gezonde snack, kan het chipsschap in de supermarkt beter overslaan. Chips bevatten veel (trans)vetten, die het cholesterolgehalte in je bloed verhogen.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
Chocolade cravings
Heb je ongelooflijk veel zin in een brownie, die reep chocolade of een doosje bonbons? Dan is de kans groot dat je lichaam eigenlijk hunkert naar extra magnesium. Chocolade bevat het stofje fenylethylalanine, waardoor je hersenen de neurotransmitter endorfine aanmaken.
Je verlangt naar chocolade
Eigenlijk zou je dan best je Tony's of Leo vervangen door groene bladgroente, noten, zaden, vis, bonen, volkoren producten, avocado, yoghurt of banaan.
Het enige verschil tussen hen is dat de calorieën in chocolade voornamelijk afkomstig zijn van suiker en verzadigde vetten. Terwijl de calorieën in koekjes afkomstig zijn van zetmeel en mono-verzadigde vetten. Koekjes zonder zoutgehalte kunnen dus als iets gezonder worden beschouwd dan chocolade .
Zowel chips als biscuits kunnen veel calorieën, vet en natrium bevatten. Chips bevatten echter vaak meer van deze voedingsstoffen dan biscuits . Bovendien worden veel chips gefrituurd en kunnen ze toegevoegde conserveringsmiddelen en kunstmatige ingrediënten bevatten, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid als ze in overmaat worden geconsumeerd.
Maeve Hanan, diëtiste en oprichter van Dietetically Speaking, geeft aan dat chips inderdaad veel zout, vet en verzadigd vet kunnen bevatten . Onderzoeken hebben aangetoond dat deze vetten in verband kunnen worden gebracht met negatieve gezondheidseffecten, zoals obesitas, kanker en hartziekten.
Een koekje neem je vaak als tussendoortje. En voor een gezond tussendoortje is het belangrijk dat het niet te veel calorieën, verzadigd vet, zout en suiker bevat. Daarnaast wil je dat het de nodige voedingsstoffen bevat. Zoals vitamines, mineralen, eiwitten, gezonde vetten of vezels.
Neem voldoende eiwit. Ook eiwitrijk voedsel, zoals vlees, vis, kip, eieren, noten en kwark, werken prima om u een vol gevoel te geven. Het kost uw lichaam namelijk meer tijd om eiwitten te verteren dan bijvoorbeeld suikers. Zo doet u dat: zorg bij iedere maaltijd voor een eiwitbron.
Kleine honger stil je met een variëteit aan gezonde tussendoortjes. Rauwe groenten, vers fruit, noten en zaden zijn helemaal oké. Net als een boterham, soep en yoghurt. Koeken behoren steeds tot de restgroep.
Sommige mensen vinden het fijn om elke dag ruimte te houden voor een kleine ongezonde snack. Dat is helemaal prima! Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen.
Verzadigd vet en calorieën
Chocolade bevat veel verzadigd vet (ongeveer 20 gram op de 100 gram). Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed en een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Ook bevat chocolade veel calorieën.
Tekort of zoetekauw? Hunkering naar specifieke voedingsmiddelen kan een indicatie zijn van een tekort aan een micro- of macronutriënt. Met name een hunkering naar chocolade kan wijzen op een magnesiumtekort . Magnesium is een essentieel mineraal en is nodig voor meer dan 300 enzymreacties in het lichaam.
Wie zin heeft in een vettige snack kan beter een zakje frieten gaan halen dan een pak chips. Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips.
Ze bevatten veel calorieën, en ook veel zout, vet en suiker. Uit een onderzoek is gebleken dat chips tot meer gewichtstoename leiden dan enig ander voedsel . Laat u ook niet verleiden door de "gebakken" of "geroosterde" versies.
Hoewel chips geen gezond tussendoortje is, kun je het volgens de diëtist best wel eens eten. “Zorg er in dat geval voor dat je voor een normale portie gaat”, stelt Van der Kruk, “dat is een klein schaaltje, maar vaak wel voldoende.”
Beide snacks hebben ongeveer hetzelfde aantal calorieën per gewicht, maar de calorieën in melkchocolade komen uit suiker en verzadigd vet, terwijl chips voornamelijk uit zetmeel en enkelvoudig onverzadigd vet bestaan . Een pakje chips weegt ook minder dan een kleine reep Dairy Milk.
Wil je de gezondheidsvoordelen uit chocolade halen, dan kies je in ieder geval niet voor witte chocolade. Witte chocolade wordt niet gemaakt van cacaopoeder, maar van cacaovet gemengd met melkpoeder en suiker. Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat.
Chips en crackers
Hoewel ze vaak als vrij onschuldig en misschien zelfs gezond worden beschouwd, kunnen chips en crackers ingrediënten bevatten die de kans op gaatjes voor tanden groter maken dan de meeste snoepjes . Dit komt door het hoge zetmeelgehalte in dit soort voedingsmiddelen.