Alles begint in 1926 in Brussel, wanneer Pierre Draps Senior zijn eerste praliné chocolade in zijn kleine atelier bij hem thuis in Brussel produceert.
Mexico-Stad in Mexico
Dit is waarschijnlijk de geboorteplaats van chocolade, reden genoeg om een ticket naar Mexico te boeken. Zowel de Maya als de Azteken worden gezien als de uitvinders van chocolade. Na de Spaanse verovering van de Azteken werd chocolade ook in Europa ingevoerd.
De eerste praline
De Franse minister César (1598-1675), hertog van Choiseul en graaf van Plessis-Praslin had veel last van een slechte spijsvertering. In de veronderstelling zijn baas goed te doen, bedacht de kok van César daarom een nieuw snoepje: een chocoladepraline met amandel en suiker.
Brussel, België
De plaats staat bekend als de 'Chocoladehoofdstad van de wereld'.
Chocolate City is een centraal-noordelijke buitenwijk van Monrovia, Liberia. Het ligt in de New Georgia Township.
Brussel wordt gezien als een paradijs voor chocoholics. Sommigen noemen Brussel zelfs de chocoladehoofdstad van de wereld. Op de Grote Markt is overal chocolade te vinden en te koop. Als u een tripje naar Brussel maakt, moet u zeker het Museum van Cacao en Chocolade (Musee du Cacoa et du Chocolat) bezoeken.
Washington, DC, hoofdstad van de Verenigde Staten. York, Verenigd Koninkrijk, bijgenaamd de Chocolate City.
1. België . België staat synoniem voor hoogwaardige chocolade en heeft een lange traditie en geschiedenis in chocoladeproductie. Met gerenommeerde merken als Neuhaus, Leonidas en Godiva wordt Belgische chocolade gekenmerkt door zijn zachte textuur en rijke smaak.
Verder dan de zoekbalk: Als we kijken naar het consumentengedrag, dan zien we dat Californië de chocoladekampioen is met maar liefst 60.500 maandelijkse Google-zoekopdrachten naar chocolade.
Met een indrukwekkende omzet van 5,9 miljard dollar is Pennsylvania in de snoepwereld misschien wel het meest bekend als de thuisbasis van de onbetwiste chocoladegigant Hershey's.
Glorious is gemaakt met de meest exclusieve ingrediënten zoals saffraan, witte truffel, vanille uit Madagaskar, zwarte chocolade van Valrhona, goudvlokken en een mysterieus geheim ingrediënt. Wat tel je voor dit alles neer? Maar liefst 7.728 euro.
Topkwaliteit. Je kunt het niet ontkennen: Belgische chocolade is van topkwaliteit. De cacaobonen die ervoor gebruikt zijn, zijn de allerbeste in hun soort en worden tijdens het verwerkingsproces op de best mogelijke manier behandeld.
Praline, uitgesproken als PRAH-leen in sommige gebieden van de zuidelijke Verenigde Staten, verwijst specifiek naar een lekkernij bestaande uit pecannoten met daaromheen een gekristalliseerd mengsel van bruine suiker.
1. Zwitserland . De beroemdste chocoladebestemming ter wereld is ongetwijfeld Zwitserland. Dit is de plek waar in 1875 voor het eerst vaste melkchocolade werd gemaakt door banketbakker Daniel Peter, en daarom staat Zwitserland vandaag de dag bekend om zijn rijke melkchocoladeproducten.
Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar. Maar de nummers 2 en 3 komen daar vlak achteraan, in Duitsland en Engeland wordt genoten van ruim 9 kg chocolade per persoon per jaar.
Met stip op nummer één is het alom bekende merk Mars dat meer produceert dan de Marsreep alleen. Snickers, de candybar met nougat vulling met karamel en pindanoten omhult in een laagje chocolade (jullie kennen hem vast wel), wordt door vele bronnen de populairste chocoladereep ter wereld genoemd!
Zwitserland is het land dat verantwoordelijk is voor de meeste chocolade die per hoofd van de bevolking wordt geconsumeerd. Hoewel er zeker landen op de wereld zijn die meer chocolade consumeren dan Zwitserland, consumeert Zwitserland de meeste chocolade per persoon.
Zwitserland heeft de eer om de meeste chocolade per hoofd van de bevolking te consumeren. De Zwitsers staan bekend om hun liefde voor chocolade, een reputatie die goed wordt ondersteund door statistieken die hun hoge consumptieniveaus laten zien.
In 1917 werd de Seattle Chocolate Company opgericht door een groep ondernemers, die een kans zagen om hoogwaardige chocolade naar de Pacific Northwest te brengen. Het bedrijf werd al snel een lokale favoriet, met zijn kenmerkende Seattle Mint en Rainy Day Bars die iconische lekkernijen in de regio werden.
Wereldwijde hotspots voor cacaoproductie
Met 2,2 miljoen ton cacao in 2022 is Ivoorkust de grootste producent ter wereld, goed voor een derde van het wereldwijde totaal. Om vele redenen is de cacaohandel in Ivoorkust en West-Afrika controversieel.
De geschiedenis van chocolade begint in Midden-Amerika, waar de Maya's en de Azteken cacao verbouwden en consumeerden. Cacao werd gezien als een goddelijke drank en werd gebruikt bij religieuze ceremonies. Het werd ook gebruikt als medicijn om verschillende kwalen te behandelen.
De combinatie van hoogwaardige cacaobonen, vakmanschap en innovatie zorgde ervoor dat Belgische chocolade al snel wereldwijd bekend en geliefd werd. Chocolatiers in België begonnen met het experimenteren met verschillende smaken en texturen, waardoor ze unieke en heerlijke chocoladecreaties konden maken.
Naarmate de zwarte bevolking in de loop der tijd groeide, werd de stad bekend als de 'Chocolate City' van het land. Deze naam kreeg de stad door een populair funksongnummer kort na de goedkeuring van de Home Rule Act van het District of Columbia in 1973 en werd met trots omarmd door de inwoners van Washington .
Geschiedenis van de uitdrukking
In de Afro-Amerikaanse cultuur verwijst de term chocoladestad naar een stad met een overwegend Afro-Amerikaanse bevolking en/of Afro-Amerikaanse politieke leiders.
Soortgelijke demografische veranderingen hebben plaatsgevonden op plekken die de bijnaam ‘chocoladesteden’ hebben gekregen, zoals Atlanta, Oakland en New Orleans . De effecten van investeringen, revitalisering en gentrificatie zijn zichtbaar in buurten met een historisch grote zwarte bevolking.