Schoonmaakazijn is echt een reinigingsmiddel dat je voor tal van dingen kunt gebruiken. Zo neutraliseert azijn nare geurtjes en wordt het gebruikt om vetvlekken en kalkaanslag te verwijderen. Hieronder een lijstje wat je zoal met schoonmaakazijn kunt doen.
Vloeren: Voeg een scheutje azijn toe aan je dweilwater voor schone vloeren die een beetje extra glans hebben. Toilet: Laat azijn even inwerken in het toilet voordat je het schoonmaakt voor een fris en sprankelend resultaat.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
U kunt schoonmaakazijn puur gebruiken. Dit komt doordat schoonmaakazijn een mix is van water en een percentage azijnzuur. Wanneer u water toevoegt, verdunt u de verhouding en zal de schoonmaakazijn minder sterk werken. U kunt water toevoegen, maar dit is geen vereiste.
Schoonmaakazijn is een erg geschikt middel om gemakkelijk buitenshuis vervuiling en aanslag mee te verwijderen. Het gebruik ervan is relatief eenvoudig en ongevaarlijk als je het op de juiste manier gebruikt. Schoonmaakazijn bevat circa 10% azijnzuur, daarnaast hebben wij ook Azijnzuur 20% en Azijnzuur 80%.
Azijn ontkalkt, ontvet en doodt bacteriën en is daarom ideaal voor de dagelijkse schoonmaak in huis. Verder verdrijft het nare luchtjes en is het milieuvriendelijk. Ik gebruik azijn voor het schoonmaken van het aanrecht, het fornuis, de eettafel, de wasbak, het toilet, spiegels, ramen en nog veel meer.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
Kalkaanslag verwijderen
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
Azijn is een krachtig natuurlijk schoonmaakmiddel vanwege zijn zure eigenschappen. Het kan effectief zijn bij het verwijderen van vuil, vlekken en het tegengaan van bacteriën. Echter, niet alle vloeren zijn geschikt om met azijn te reinigen.
Azijn is een effectief middel tegen schimmel, dankzij de zuurgraad die schimmelsporen kan doden. Het is een natuurlijk en milieuvriendelijk alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen.
Voor dagelijks gebruik: meng gelijke delen schoonmaakazijn en water, in een verhouding van 1:1. Als je 1 liter water gebruikt voeg je daar 1 liter schoonmaakazijn aan toe.
Tuintegels schoonmaken met azijn? Natuurazijn is minder schadelijk voor je tuintegels dan schoonmaakazijn, maar we raden je het toch echt beide af. Azijnzuur breekt kalk af, dus elke product met kalk wordt aangetast. Grote kans dus dat je je tuintegels beschadigt wanneer je ze schoonmaakt met azijn.
Omdat azijn het water zachter maakt, komt de reinigende werking van je wasmiddel extra goed tot zijn recht.
Waarom niet met azijn ontkalken? Schoonmaakazijn is voor veel zaken handig, maar niet in het geval van het ontkalken van het koffiezetapparaat. Azijn is namelijk te agressief en kan de rubbers en koperen en plastic onderdelen van de machine aantasten. Dit kan tot lekkages of zelfs kortsluiting leiden.
Groene aanslag verwijderen met azijn
Het beste werkt schoonmaakazijn, maar ook het gewone azijn uit uw keukenkastje is uitstekend te gebruiken om groene aanslag van uw tuintegels te verwijderen.
Ook om uw glazen douchedeur te ontkalken.. Meng één deel azijn met één deel water. Doe dit bijvoorbeeld in een plantenspuit en spuit daarmee de glaswand in. Neem dit na ongeveer een half uur weer af met een schone, droge doek.
Hou er rekening mee dat schoonmaakazijn iets heel anders is dan natuurazijn. Schoonmaakazijn is niet geschikt voor consumptie, ook niet als je de oplossing verdunt.
Gebruik gewone witte azijn. Witte azijn wordt ook wel natuurazijn genoemd. Deze soort azijn is effectief tegen kalk en veilig voor de meeste wasmachines. Azijn is ook milieuvriendelijk en zacht voor je wasgoed.
Een nieuwe jeans met een mooie donkere kleur kun je voor het wassen het beste een nachtje in een emmer of wasbak met koud water en een scheut natuurazijn laten weken. Dit fixeert de kleuren, waardoor ze minder snel vervagen of afgeven. Dit proces kun je later zo nu en dan herhalen om het effect te behouden.
Wasverzachter doe je in het vak met een ster of bloem. Dit is meestal het kleinste vak van de lade. Door wasverzachter te gebruiken, voelt je wasgoed zacht aan. Ook geeft het een frisse geur.
De dampen die vrijkomen bij het gebruik van schoonmaakazijn kunnen irriterend zijn voor de luchtwegen en bij langdurige blootstelling zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Zorg ervoor dat er voldoende frisse lucht circuleert door ramen en deuren te openen tijdens het schoonmaken.
Wil je de vloer graag ontkalken? Gebruik dan schoonmaakazijn. Dit natuurlijke goedje uit grootmoeders keukenkastje doet het supergoed in de strijd tegen kalk. Op vinyl- en tegelvloeren is azijn het meest efficiënt.
Daarnaast is azijn een natuurlijk product en daarom veiliger dan chemische reinigingsmiddelen. Een ander voordeel is dat azijn een zure eigenschap heeft die de groei van schimmels en bacteriën kan remmen en kan helpen om de schimmel te doden.