Salmonella komt ook voor op ander voedsel zoals fruit, groenten of verwerkte producten zoals chocolade. Indien je voedsel voldoende kookt, wordt Salmonella gedood. Ook rauw fruit en groenten goed wassen helpt. De dieren of planten vertonen vaak geen symptomen waardoor besmetting detecteren moeilijker is.
De salmonellabacterie kan ook op groenten en fruit zitten. De kans dat mensen elkaar besmetten is klein.
Reden is dat er bacteriën of virussen op de schil kunnen zitten. Als je bijvoorbeeld de meloen snijdt, kunnen ze via het mes in de meloen terechtkomen. Je kunt dan ziek worden. Gelukkig komt dit niet vaak voor.
Salmonella is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Salmonella's zijn bacteriën die in de darmen van dieren zitten. Soms zitten ze dan ook in rauwe eieren en op vlees of vis. De NVWA test of voedsel besmet is met salmonella.
Ongeveer 85% van de Salmonella-infecties treedt op door consumptie van besmet voedsel zoals rauwe of onvoldoende verhitte eieren en vleesproducten, ongepasteuriseerde zuivelproducten en rauwe groenten en fruit.
... Bovendien zijn pathogenen zoals Salmonella spp. zelfs in de vorige eeuw vaak aangetroffen in verse appels, appelsap en cider (Goverd et al., 1979; Perez-Rodriguez et al., 2014).
U kunt een Salmonella-infectie oplopen via verschillende voedingsmiddelen, waaronder kip, kalkoen, rundvlees, varkensvlees, eieren, fruit, spruitjes, andere groenten en zelfs bewerkte voedingsmiddelen, zoals notenpasta, diepvriespasteien en gevulde kipgerechten .
Elk rauw voedingsmiddel van dierlijke oorsprong, zoals vlees, gevogelte, melk en zuivelproducten, eieren, zeevruchten en sommige soorten fruit en groenten, kan Salmonella-bacteriën bevatten .
Mensen krijgen het door een salmonella-bacterie. Dieren kunnen deze bacterie bij zich dragen, vooral boerderijdieren. Mensen kunnen besmet raken met deze bacterie. Meestal via voedsel, en soms ook door dieren.
Salmonella kan voorkomen in diverse levensmiddelen. De meeste bekende voorbeelden zijn rauw vlees, rauw ei, rauwe groente en fruit of verse kruiden. Soms kunnen ook producten besmet raken waarvan het niet direct verwacht wordt, zoals gerookte zalm en chocolade.
In plaats daarvan zijn meloenen op meerdere manieren vatbaar voor besmetting, waaronder de opname van bacteriën via intact of beschadigd schilweefsel en contact met besmette oppervlakken tijdens de verwerking of bereiding .
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Bij het beoordelen van de risico's van Salmonella-besmetting in de productie van fruit en groente moet u rekening houden met de volgende factoren : veeteelt en wilde dieren (vooral vogels), het gebruik van mest en compost, de kwaliteit van landbouwwater, de hygiëne van werknemers en sanitaire voorzieningen .
Typen salmonella
Meestal gebeurt dit via voedingsmiddelen, bijvoorbeeld als vlees of eieren van een besmet dier onvoldoende verhit zijn. Er is dan sprake van zoönotische salmonella. Een zoönose is een infectie die van dieren kan overgaan op mensen, en ook van mensen op dieren.
Er zijn echter ook salmonellabacteriën die ernstige infecties en zelfs blijvende klachten kunnen veroorzaken. Behandeling met antibiotica is in dat geval noodzakelijk. Het zijn met name de serotypen genaamd Salmonella typhi en Salmonella paratyphi die ernstige klachten kunnen veroorzaken.
Salmonella ruikt ook naar mest. Een beetje zurige lucht is dat. Dus ruik altijd aan je voedsel. Vertrouw je het niet, eet het dan niet.
De enige manier om voedselvergiftiging door sushi volledig te voorkomen, is door geen sushi te eten die is bereid met rauwe of onvoldoende gekookte zeevruchten . Als u ervoor kiest om sushi te eten die is gemaakt met rauwe vis, kunt u uw risico beperken door gerenommeerde sushirestaurants te kiezen en te vragen naar de voedselverwerkingspraktijken van een restaurant.
Maar zoals deze zaak laat zien, garandeert invriezen niet dat uw sushi vrij is van pathogenen. Hoewel invriezen de groei van Salmonella vertraagt , zijn koken of pasteuriseren de enige manieren om de bacteriën te doden.
Vissoorten die vatbaar zijn voor scombroidvergiftiging zijn onder andere albacore, amberjack, ansjovis, Australische zalm , blauwe vis, bonito, kahawai, haring, makreel, mahi-mahi, naaldvis, makreelgeep, sardines, skipjack, wahoo en geelvintonijn.
Salmonella komt niet van nature voor in zeevruchten en is enkel het gevolg van secundaire besmetting.
Besmet voedsel, met name onvoldoende verhit rundergehakt, ongepasteuriseerde (rauwe) melk en sap, zachte kazen gemaakt van rauwe melk en rauwe groenten en fruit (zoals sla, andere bladgroenten en spruitjes) . Besmet water, inclusief het drinken van onbehandeld water en zwemmen in besmet water.
Tafelolijven die geproduceerd worden uit water van onaanvaardbare kwaliteit, kunnen bederven door ongewenste micro-organismen. Deze kunnen bij consumptie ernstige of zelfs dodelijke ziekten veroorzaken .
Houd rauw vlees en gevogelte gescheiden van groenten en fruit en andere voedingsmiddelen wanneer u boodschappen doet en deze opbergt. Was uw handen, snijplanken, aanrechtbladen, bestek en keukengerei nadat u rauw gevogelte hebt aangeraakt. Was rauw fruit en groenten voordat u ze eet .
Interviews met zieke mensen en laboratoriumbevindingen blijven aantonen dat cantaloupes mensen in deze uitbraak ziek maken. Er zijn nog meer merken hele en voorgesneden cantaloupes en fruit teruggeroepen: hele cantaloupes van het merk Rudy. Voorgesneden cantaloupes van het merk Freshness Guaranteed en RaceTrac.
Zodra de meloenen besmet zijn, herbergen de knobbelige schillen voedingsstoffen die de salmonellabacteriën kunnen helpen groeien, zei Suslow. Als de cantaloupe beschimmeld of beschadigd raakt, kunnen de bacteriën van de buitenkant van de schil naar de binnenste laag of in het vruchtvlees bewegen.